Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2017, 10:57
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Vzdialenosť sa stane bezvýznamnou. Nadzvukové komerčné lety budú vďaka šikovnému startupu realitou

TECH
Uložiť Uložené

Letenky nielen pre bohatých.

O ambicióznych plánoch Boom Technology, odvážneho amerického startupu, sme už čo-to počuli. Stalo sa tak zhruba pred rokom a odvtedy sa celkom dosť vecí zmenilo, nie však k horšiemu, ale naopak, k tomu lepšiemu. Čo tým mám na mysli? Predsa čerstvú investíciu, ktorú spomínaný startup získal na zhotovenie fungujúceho prototypu lietadla so schopnosťou cestovať nadzvukovou rýchlosťou. Cesta z Európy do USA by vďaka nemu mala trvať iba niečo okolo troch hodín, pričom cestujúci za samotnú letenku s jedným smerom zaplatia niečo približne 2 500 dolárov. A neskôr ešte menej.

Podobný pokus tu už raz bol. Kvôli nedostatočnému technologickému pokroku sa ale ceny za nadštandardne rýchly let pohybovali v enormne vysokých hodnotách, takže si ich nemohol dovoliť hocikto, a to predstavovalo obrovský problém. Pokiaľ nie sú zákazníci, tak nič, čo chce preraziť v komerčnej oblasti, fungovať jednoducho nemôže. Ako však plynul čas, rástla dostupnosť moderných technológií aj potrebných materiálov, a vďaka tomu sa celá situácia výrazne otočila

"Takmer všetky inžinierske záležitosti máme dotiahnuté do konca, prvé komponenty pre krídlo sa objavia v našej kancelárii už tento týždeň. Práve prebiehajú prípravy na štrukturálne testy, po ktorých budeme asi tak jeden rok od reálneho letu."

Startup Boom Technology skonštruoval a aj vyrobil prototyp nadzvukového lietadla ešte koncom minulého roka, no išlo iba o menšiu verziu, ktorá je od komerčnej alternatívy výrazne odlišná. Na jej zhotovenie potrebovali podstatne väčšiu investíciu a tú sa im len nedávno podarilo získať. 33 miliónov amerických dolárov využijú na zaplatenie účtov za drahé konštrukčné materiály, vývoj pokročilých technologických vymožeností a, samozrejme, za fyzickú realizáciu nápadu, čiže výrobu či montáž futuristického dopravného prostriedku. 

Samotný interiér nadzvukového lietadla vybavia modernými spotrebiteľskými technológiami, čo znamená, že okolo miest na sedenie integrujú dotykové displeje, ktoré dostanú za úlohu ako zabávať, tak aj informovať cestujúcich. Rovnako by nemal chýbať minimalistický dizajn alebo možnosť pripojiť niektoré z našich elektronických zariadení na nabíjačku. Viac vizuálnych detailov, akoby to celé mohlo jedného dňa vyzerať, nájdeš na obrázku nižšie.

Vzdialenosť sa stane bezvýznamnou. Nadzvukové komerčné lety budú vďaka šikovnému startupu realitou
Zdroj: Boom Technology
Domov
Zdieľať
Diskusia