Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2017, 13:20
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Dávať si počas letu smartfón do letového režimu má svoje opodstatnenie. Čo sa stane, keď tak nespravíš?

ZAUJÍMAVOSTI LIETADLO
Uložiť Uložené

Aj keď si to mnoho ľudí myslí, nejde o problém vo vysielačkách pilotov a ani v navigácii.

Každá letuška ťa pred odletom upozorní, aby si si mobil úplne vypol alebo aspoň prepol do letového režimu. Keď sa rozhodneš vydať druhou možnosťou, tvoj mobil nebude mať k dispozícii sieťové komunikácie s vysielačmi na zemi, čiže žiadne telefonovanie, smsky ani dáta. Wi-fi však ostáva povolená, mnoho lietadiel bezdrôtovou sieťou dokonca aj disponuje. Prečo je to vlastne tak? Mnoho ľudí si myslí, že je dôvodom narušovanie komunikácie medzi pilotom a riadiacim centrom. Pravdou je, že toto sa naozaj deje a piloti počas telefonátu počujú nepríjemný pravidelný vŕzgavý zvuk, aký sa ozýva napríklad aj zo zapnutého rádia, keď vedľa začne zvoniť telefón. Jednoducho sa stretnú dva signály.

Dávať si počas letu smartfón do letového režimu má svoje opodstatnenie. Čo sa stane, keď tak nespravíš?
Zdroj: pixabay.com


Aj keď je to určite nepríjemné, nie je to však dôvodom na prepínanie mobilných telefónov do letového režimu. Prikazuje to totiž dohoda zastrešená americkým Federal Communications Commission, do ktorej sa zapojilo viacero štátov sveta, iné zasa majú obdobu tejto dohody. Listina upozorňuje, že rýchlo pohybujúci sa mobilný telefón sa môže vo vzduchu pripojiť až na príliš veľa vysielačov naraz, čo môže mať za následok spomalenie ostatných telefonátov, smsiek a prenosov dát. Nejde teda o pilotov, ale o medzinárodné dohody. Mnoho ľudí verí, že mobilný signál môže narušiť fungovanie navigácie v lietadlách, zatiaľ sa to však nikdy nestalo.

Dávať si počas letu smartfón do letového režimu má svoje opodstatnenie. Čo sa stane, keď tak nespravíš?
Zdroj: Sean MacEnte | flickr.com
Domov
Zdieľať
Diskusia