Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2017, 14:20
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Život začína po stovke. 104-ročná Švédka učí starých ľudí narábať s počítačmi, bloguje a občas zájde aj na rande

ZAUJÍMAVOSTI ŠVÉDSKO
Uložiť Uložené

Vek vôbec nič neznamená. A tu je dôkaz.

Asi len málokto z nás by očakával, že po oslave okrúhlych 100 rokov chytí druhý dych a opäť začne žiť naplno, ako keby mal sladkých dvadsať. Nie je sa však ani čomu čudovať. Drvivá väčšina ľudí v tak vysokom veku už nevládze spraviť nič iné, ako trpezlivo čakať na osudnú chvíľu. Dagny Carlsson je ale iná. Keď jej tiahlo na stovku, povedala si, že zostávajúci čas využije na to, čo dovtedy úplne pochopiteľne ignorovala - zoznámi sa s modernými spotrebiteľskými technológiami. Vtedy ale ešte ani len netušila, že o pár rokov neskôr bude písať články na svoj vlastný blog alebo hľadať po internetovej zoznamke nových kamošov, s ktorými občas zájde aj na nejaké to rande.

Dnes je zo 104-ročnej Švédky hviezda internetu, vďaka čomu rastie popularita jej webu, kde píše o bežných záležitostiach zo života, doslova raketovou rýchlosťou, hoci neprispieva v anglickom jazyku, ale v rodnej švédčine. Vo voľnom čase sa venuje technicky menej zdatným seniorom, ktorých učí používať počítač, aby tak mohli byť v kontakte s rodinou či známymi a mali prístup k obrovskému množstvu čerstvých informácií. To, čo teraz robí, považuje za využitie druhej príležitosti začať nový život, ktorá vraj prišla až po stovke. A keďže takých prípadov vo svete veľa nenájdeme, zhruba pred dvomi rokmi uzrel svetlo sveta dokument s autentickým názvom Life Begins at 100, kde si, samozrejme, zahrala hlavnú rolu. Viac už v krátkej ukážke nižšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia