Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2017, 10:47
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Vyliečil Dalajláma obyvateľov Mongolska z alkoholizmu? Namiesto litrov vodky ich inšpiroval vymeniť ju za kobylie mlieko

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložiť Uložené

Vo vtipnom rozhovore sa Dalajláma na svojich odpovediach dobre zabával.

Narodil sa v Spojenom kráľovstve, ale už viac než desať rokov žije v Spojených štátoch amerických, kde si vybudoval svoju kariéru komika. John Oliver patrí medzi najvtipnejších moderátorov v USA a vo svojej pravidelnej šou na HBO s názvom Last Week Tonight humorne rekapituluje to, čo sa vo svete stalo za posledný týždeň. Vo svetových médiách si ho mohol zachytiť napríklad minulý rok, keď sa vydal do Moskvy, aby sa tam stretol s Edwardom Snowdenom a nechal ho vysvetliť verejnosti to, aké dôležité bolo jeho rozhodnutie zverejniť tajné dokumenty organizácie NSA.

Vtipný Brit sa teda z času na čas vyberie do sveta, aby sa porozprával so zaujímavými ľuďmi o záležitostiach, ktoré sa práve dejú a vo svojej najnovšie epizóde si to namieril až do ďalekej Indie, kde sa stretol s tibetským duchovným vodcom Dalajlámom. Spoločne rozoberali to, ako bude prebiehať voľba jeho nástupcu v súvislosti s krokmi Číny, ktorá okupuje Tibet a zasahuje priamo do výberového procesu, ale Dalajláma popritom stihol pridať aj jednu zaujímavú príhodu z Mongolska. Demonštroval ňou fakt, že jeho slová vedia ľudí inšpirovať a skutočne motivovať, a tak sa spoločne môžeme pozrieť na to, ako Dalajláma svojou časťou zapríčinil zdanlivé zmiernenie alkoholizmu v krajine.

Vyliečil Dalajláma obyvateľov Mongolska z alkoholizmu? Namiesto litrov vodky ich inšpiroval vymeniť ju za kobylie mlieko
Zdroj: flickr

Dalajláma navštívil Mongolsko od roku 1979 už mnohokrát a zrejme počas svojej piatej návštevy v roku 1995 zanechal v miestnych ľuďoch svoj najväčší odkaz. Na začiatok by sme tiež mohli spomenúť fakt, že budhizmus je náboženstvom veľkej časti mongolského obyvateľstva a Dalajláma ako budhistický vodca má okolo seba určitú autoritu, vďaka ktorej ho ľudia milujú a jeho slová si vážia a rešpektujú. Dalajláma sa v šou Last Week Tonight vyjadril, že keď bol na jednej z návštev Mongolska, všimol si, koľko vodky sú miestni obyvatelia schopní vypiť. Neustále sa opájali alkoholom a keďže to sa mu neveľmi páčilo, rozhodol sa im prehovoriť do duše. Vo svojom inšpiratívnom prejave povedal, aby prestali piť tak veľa vodky a radšej ju nahradili kobylím mliekom. Pitie kobylieho mlieka môže pre niekoho zo Slovenska samozrejme znieť zvláštne, lenže v Mongolsku už odjakživa patrí medzi najpopulárnejšie nápoje. Kumys je nápoj vyrábaný najčastejšie z kobylieho mlieka a nejde tak úplne o alternatívu ku vodke, pretože aj kumys kvôli kvaseniu obsahuje určitú časť alkoholu, stále je to však lepšie, ako sa opíjať čistou vodkou. Dalajláma preto vo veľkom propagoval práve kumys a je celkom možné, že určitú časť mongolského obyvateľstva aj skutočne presvedčil.

Odporúčané
Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? 19. februára 2024, 9:30

Údaje z roku 2013 hovoria o tom, že len 36 percent obyvateľov Mongolska vypilo alkoholický nápoj v poslednom mesiaci, čo je celkom slušný rozdiel v porovnaní s rokom 2005, keď sa alkoholu za posledný mesiac dotklo až 60 percent ľudí. Dalajláma teda s určitosťou pomohol aspoň veľkej časti mongolských budhistov, avšak jeho priamy efekt na klesajúcu mieru vypitého alkoholu na obyvateľa nemôže byť vedecky dokázaný. Okrem Dalajlámu sa pritom o odstránenie alkoholizmu z mongolskej kultúry pokúša aj súčasný prezident Tsakhiagiin Elbegdorj už od roku 2011, takže Dalajlámov efekt sa možno za toľké roky začal vytrácať a opätovne naň nadviazal práve Elbegdorj. Prezident dokonca svoju iniciatívu potiahol až do takej miery, že ľuďom odporúčal vynechať zo svojho jedálnička kumys vo všeobecnosti a radšej ho nahradiť obyčajným mliekom bez akéhokoľvek alkoholu, čo však zrejme nemalo až taký úspech. A aby predchádzajúce štatistiky nevyznievali len pozitívne, či už s Dalajlámovým vplyvom alebo bez neho, množstvo obyvateľov Mongolska má neustále problém s tým, že síce nemusia piť so železnou pravidelnosťou, ale keď sa už chcú opiť, potom za večer zvládnu v priemere až 9 pohárikov a toto číslo sa samozrejme môže v jednotlivých prípadoch líšiť.

Vyliečil Dalajláma obyvateľov Mongolska z alkoholizmu? Namiesto litrov vodky ich inšpiroval vymeniť ju za kobylie mlieko
Zdroj: pixabay

Dalajláma pritom pravidelne navštevuje Mongolsko až do dnešných dní, takže jeho slávny slogan „Pite menej vodky a viac kobylieho mlieka“ v ľuďoch stále žije a množstvo z nich sa ním aj dodnes riadi. Na druhej strane, Dalajláma sa zrejme v Mongolsku tak skoro opätovne neobjaví, pretože čínska vláda sa tej mongolskej začala vyhrážať a blokovať štátnu hranicu za to, že necháva Dalajlámovi priestor na verejné prejavy pred veriacimi, čo je pre Čínu neprípustné. O tom by sme sa však mohli diskutovať v inej debate.

Domov
Zdieľať
Diskusia