Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2017, 11:19
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Nová špongia vie absorbovať ropu o 90-násobku vlastnej hmotnosti a potom sa dá znovu použiť. Bude stáť za revolúciou pri ochrane planéty?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ekologické katastrofy v moriach by sa dali vyriešIť jednoduchšie.

Naša planéta čelí každý rok niekoľkým vážnym ekologickým katastrofám, keď z tankerov či ropných plošín začne unikať veľké množstvo ropy a miestny ekosystém je buď prakticky zničený alebo výrazne poškodený. Vo väčšine prípadov sa na odstraňovanie rozliatej ropy používajú konvenčné absorpčné prostriedky, ktoré síce fungujú celkom spoľahlivo, ale zvyčajne sa dajú použiť výlučne jedenkrát a potom ich treba zahodiť. Najnovší objav z inštitútu Argonne National Laboratory v americkom štáte Illinios však dáva ľudstvu nádej, že by sme sa mohli naučiť ropu odstraňovať oveľa efektívnejšie.

Výskumný tím pod vedením Setha Darlinga vytvoril v laboratóriu nový materiál, akúsi špongiu, vyrobenú z polyuretánu a polyimidu, na ktorom sa nachádza ešte vrstva silánu a prekvapivo práve toto zloženie bolo dokonalým receptom na vytvorenie špongie schopnej absorbovať až 90-násobok svojej vlastnej hmotnosti. Nejde ale len o absorpčnú schopnosť, pretože špongia sa dá používať aj niekoľko stoviek ráz, čo by mohlo výrazne zjednodušiť a zefektívniť proces toho, ako momentálne odstraňujeme ropné ekologické katastrofy. Zatiaľ nie je jasné, či by sa materiál choval rovnako aj vo väčších morských hĺbkach a výskumný tím sa teraz musí pustiť do práce na zväčšovaní samotnej špongie, aby sa dala používať vo väčšej miere.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia