Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2017, 12:20
Čas čítania 0:00
Martin M.

Vieš si predstaviť, aký dopad má celková spotreba Spojených štátov amerických na zvyšok sveta? Táto mapa ti to ukáže

ZAUJÍMAVOSTI USA
Uložiť Uložené

Spotreba. Pojem, z ktorého firmy, korporácie či štáty urobili niečo, čo sa dnes s obľubou spája s rastom a prosperitou. Ako vplýva spotreba jednej z najväčších veľmocí na našu prírodu?

V dnešnej dobe poháňanej konzumom, sa väčšina výrobných podnikov a závodov presunula do menej rozvinutých krajín, aby využili lacnejšiu pracovnú silu, či nižšie dane. Je ťažké nájsť komplexnejší výrobok, ktorý bol vyrobený výhradne v USA, vrátane montáže a dielov. Nanešťastie, mnohé z ekonomicky lukratívnych regiónov pre veľké podniky, sú  zároveň domovom pre rôzne druhy zvierat. Rovnováha medzi ekonomikou a enviromentalistikou je kľúčová, výskumníci preto nedávno poukázali na to, ako veľmi spotrebné návyky Spojených štátov amerických ovplyvňujú krehké ekosystémy po celom svete.

Výskumníci z Nórska a Japonska použili pre tento prieskum model celosvetového obchodu, čo znamená, že určili výrobky z 15 000 rôznych odvetví vrátane ich pôvodu, následne tieto dáta porovnali s výskytom 6800 ohrozených druhov roztrúsených po celom svete. Výsledkom je mapa, ktorej výraznejšia farba indikuje výskyt ako biodiverzity, respektíve rozmanitosti živočíšnych a rastlinných druhov, tak aj lukratívnych zdrojov, či už z hľadiska surovín, ekonomického prostredia, nižších daní alebo lacnejšej pracovnej sily.

Odporúčané
Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď 5. februára 2024, 9:30

Nasledujúca mapa zobrazuje rozmanitosť živočíšnych a rastlinných druhov, ovplyvnených spotrebou Spojených štátov amerických. Oblasti vyznačené tmavšou fialovou sú najviac zasiahnuté na pevnine, zatiaľ čo modrá a zelená indikuje oblasti v oceánoch.

Vieš si predstaviť, aký dopad má celková spotreba Spojených štátov amerických na zvyšok sveta? Táto mapa ti to ukáže
Zdroj: Daniel Moran and Keiichiro Kanemoto

Z pohľadu USA nie je vplyv spotreby v juhovýchodnej ÁziiTichom oceáne žiadnym prekvapením, hoci ide o oblasť s najväčším enviromentálnym dopadom. Vplyv spotreby USA ďalej siaha do Španielska a Portugalska, kde sú najviac ohrozené niektoré druhy vtákov a rýb. Samotné Spojené štáty samozrejme nie sú úplne imúnne na enviromentálne riziká, aj keď to z pohľadu mapy môže tak vyzerať, dopad je však ďaleko menší než je v iných rozvinutých krajinách sveta. Spotreba USA podporuje vo Filipínach, Malajzii a Indonézii masívny výrub lesov. Tieto oblasti sú taktiež najviac ohrozené transportomregionálnym, či obchodným rozvojom, ktorý najviac vplýva na okolitý oceán a v ňom žijúce živočíchy a rastliny.

Vieš si predstaviť, aký dopad má celková spotreba Spojených štátov amerických na zvyšok sveta? Táto mapa ti to ukáže
Zdroj: Daniel Moran and Keiichiro Kanemoto

Každopádne, nemôžeme viniť zo všetkého výhradne USA, vplyv spotreby ostatných veľmocí a krajín nie je na mape zohľadnený. Taktiež nie je možné vyvodiť konkrétne závery ohľadom ohrozených druhov, mapa má prevažne informatívny charakter. Výskumníci dúfajú, že fondy na ochranu prírody by mohli použiť dáta na lepšie prerozdelenie peňazí a zamerať sa najmä na najviac rizikové oblasti.

Domov
Zdieľať
Diskusia