Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2017, 9:56
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Záhadný mimozemský signál z vesmíru sa podarilo lokalizovať v galaxii vzdialenej miliardy svetelných rokov

ZAUJÍMAVOSTI UFO
Uložiť Uložené

Keď nie je známa jednoznačná odpoveď, treba uvažovať nad všetkým možným.

Okrem dvoch objektov rútiacich sa na našu Zem sa za posledné dni v kruhoch milovníkov vesmírnych záležitostí i v širokej verejnosti rieši aj niečo oveľa zaujímavejšie a mysterióznejšie. Najnovšie sa totiž výskumníkom podarilo vyriešiť pomerne dlhodobú záhadu týkajúcu sa istého signálu z hlbín ďalekého vesmíru. Celý príbeh sa začal ešte pred 10 rokmi, kedy naše zariadenia zachytili isté rádiové vlny, avšak nebolo jasné, odkiaľ presne "doleteli". Ich pôvod sa podarilo ozrejmiť až teraz, keďže sa prišlo na to, že pochádzajú z trpasličej galaxie vzdialenej od Zeme cez 3 miliardy svetelných rokov. Ale pozor, nejedná sa o žiadny obyčajný signál!

Záhadný mimozemský  signál z vesmíru sa podarilo lokalizovať v galaxii vzdialenej miliardy svetelných rokov
Zdroj: wallpapercave.com

Ide o FRB (fast radio bursts), čo je, skrátene vysvetlené, astrofyzikálny fenomén jasných "blikajúcich" a krátkych rádiových vĺn pulzujúcich len zopár milisekúnd objavených v roku 2007. Ich pôvod nie je doteraz jasný (spočiatku boli považované za akúsi technickú závadu aj vďaka svojej náhodnosti), no opäť sa daná téma dostáva na povrch. Debatu vo vedeckých kruhoch vzbudili aj v roku 2012, kedy sa znova objavili a vďaka modernejším technológiám sa ich po dlhom čase podarilo lokalizovať. Prichádzajú z obrovskej vzdialenosti a je na 99 % isté, že to nie je z našej vlastnej galaxie. O čo teda reálne môže ísť?

Odporúčané
Nie UFO ani „svetelný vlak“, ale satelity Starlink: Slováci nám poslali videá záhadných útvarov na oblohe Nie UFO ani „svetelný vlak“, ale satelity Starlink: Slováci nám poslali videá záhadných útvarov na oblohe 26. januára 2022, 16:30

Do vysvetlení môžeme zahrnúť možnosť magnetaru, čo je neutrónová hviezda s mimoriadne silným magnetickým poľom vyvrhujúca do okolia silné vysokoenergetické výboje. Ďalšou možnosťou je pulzar, čo je taktiež neutrónová hviezda, avšak tentokrát so silným elektromagnetickým žiarením, no nedá sa vylúčiť, že ide o signály z aktívneho jadra galaxie. Avšak akonáhle sa všetky racionálne možnosti vyčerpajú, prichádza na scénu mimozemský život.

Záhadný mimozemský  signál z vesmíru sa podarilo lokalizovať v galaxii vzdialenej miliardy svetelných rokov
Zdroj: NewEvolution.com

Odpoveď, čo signál spôsobuje nepoznáme, no v blízkej budúcnosti o odpoveď nebude núdza. Nezostáva nám nič iné ako len čakať.

Domov
Zdieľať
Diskusia