Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. januára 2022, 16:30
Čas čítania 2:03
Lukáš Čelka

Nie UFO ani „svetelný vlak“, ale satelity Starlink: Slováci nám poslali videá záhadných útvarov na oblohe

ZAUJÍMAVOSTI ELON MUSK SATELITY STARLINK UFO
Uložiť Uložené

Čo sa na nich nachádza, sme konzultovali s astronómom.

Viacero čitateľov nás upozornilo, že na oblohe spozorovali neobvyklý objekt podobný UFO. Vznášajúci sa svetelný tanier bolo údajne možné zazrieť v pondelok podvečer nad hlavnou cestou medzi Novými Zámkami a neďalekou obcou Bánov. Iní ho sledovali dokonca aj v okolí Novej Dubnice.

Zábery svetelného objektu, ktoré nám boli doručené, sme preto dali vyhodnotiť astronómovi z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied Jánovi Svoreňovi. Podľa jeho slov nie je dôvod na obavy, keďže pravdepodobne išlo o satelity Starlink od spoločnosti SpaceX, ktoré sú za vhodných poveternostných podmienok bežne viditeľné voľným okom.

Nie UFO, ale ľudská technológia

Obrovské lietajúce objekty vystrašili za posledné dni ľudí v rôznych končinách Slovenska. Niektorí opisovali, že zahliadli UFO či „svetelný vlak“. Na videách, ktoré sa nám dostali do redakcie, zreteľne vidno vznášať sa rotujúci oválny predmet lemovaný svetlami. Na prvý pohľad dokonca pôsobí, že je od zeme vzdialený len niekoľko desiatok kilometrov. Hoci sa naozaj môže zdať, že ide o teleso mimozemských entít, netreba sa nechať unášať na vlnách konšpirácií.

 

Napriek tomu, že videá zachytávajúce podivný objekt sú veľmi nekvalitné a roztrasené, astronóm Ján Svoreň tvrdí, že je možné na nich pozorovať „dvojitý pohybujúci sa bod, ktorý je podobný satelitom Starlink“. Ľuďom teda pravdepodobne nahnala strach technológia „hviezdneho“ internetu Elona Maska – ktorý je, mimochodom, od januára tohto roku dostupný už aj na Slovensku, a nie mimozemské stroje.

starlink
Zdroj: Wikipedia Commons/@Jud McCranie

Podľa slov astronóma bolo 19. januára do vesmíru vypustených ďalších štyridsaťdeväť satelitov Starlink v rámci skupiny 4-6, z čoho usudzuje, že svietiace objekty pozorované ľuďmi za posledné dni boli naozaj spomínané satelity.

Satelitov pribudne

„Podivné úkazy“ na oblohe spôsobené satelitmi Starlink budú pokračovať a budeš ich môcť pozorovať aj ty. Astronóm Ján Svoreň nám prezradil, že ďalší štart takýchto satelitov do vesmíru je plánovaný na 29. januára.

Odporúčané
Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu 13. apríla 2023, 16:30

„V prvých dňoch po vypustení sú v priestore blízko seba, neskôr sa postupne od seba
vzďaľujú. Po dosiahnutí výšky päťstoštyridsať kilometrov nad Zemou obiehajú okolo Zeme jednotlivo alebo v malých skupinách,“ priblížil nám odborník proces umiestňovania satelitov.

Pohľad z Falcon 9 na satelity projektu Starlink.
Pohľad z Falcon 9 na satelity projektu Starlink. Zdroj: SpaceX


Ak teda náhodou zazrieš na oblohe svetelný objekt, zrejme pôjde len o satelit. Či je tomu naozaj tak, si vieš podľa slov odborníka veľmi jednoducho overiť.

„Prelet satelitov Starlink nemá síce žiadne špecifické znaky, pokiaľ ich neletí niekoľko za sebou, ale ak si zapamätáte presný čas preletu a polohu, viete si ju porovnať s dátami na webovej stránke, ktorá uvádza predpovedané časy preletov nanosatelitov Starlink nad jednotlivými lokalitami na zemeguli,“ dodáva astronóm s tým, že hoci najbližšie mesto evidované na stránke je Viedeň, je možné zadať zemepisnú dĺžku a šírku miesta, z ktorého chceš satelit pozorovať.

Portál Živé.sk taktiež uvádza, že existuje mnoho služieb mapujúcich prelety satelitov Starlink. Napríklad web FindStarlink má dokonca automatickú možnosť zvoliť polohu dvoch najväčších slovenských miest – Košíc a Bratislavy. Keďže je Slovensko svojou rozlohou pomerne malá krajina, v iných miestach bude časový rozdiel od preletu satelitu minimálny.

Žiadna rarita

Astronóm Ján Svoreň pre Refresher prezradil, že satelity Starlink Elona Muska v minulosti vyvolali u ľudí mnoho otázok. „Najmä v roku 2019 sa nás ľudia pýtali, o aký jav ide, keď zazreli pohybujúce sa formácie satelitov Starlink. Dnes si na to už asi zvykli, keďže sa pýtajú len výnimočne.“

Domov
Zdieľať
Diskusia