Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2017, 20:09
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Najvýdatnejší meteorický roj Kvadrantídy prelietava okolo Zeme a poskytuje nádherný pohľad

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Udalosť, ktorá tu s ľudstvom bude už len posledné tisícročie.

Ani rok 2017 nebude o nič chudobnejší na vesmírne úkazy ako ten predošlý. Ihneď na úvod sa nám naskytá možnosť pozorovať meteorický roj s názvom Kvadrantídy, ktorého vrchol nastáva práve dnes v noci. Ide o akéhosi konkurenta pre známe Geminidy, ktoré prelietavajú okolo Zeme približne vždy v decembri a svojou výdatnosťou dokážu zaujať aj obyčajného pozorovateľa nočnej oblohy. Kvadrantídy sú ale zaujímavejšie tým, že sú najvýdatnejšie zo všetkých meteorických rojov aké poznáme, čo znamená, že dnes po západe rušivého Mesiaca (prevažne po polnoci) ich bude možné pozorovať 60 až 90 za hodinu. Ak teda máte chuť pokochať sa nádherným divadlom, neváhajte večer vykuknúť z okna, poprípade niekam vyraziť.

Ak vám situácia alebo mrazivé počasie nedovoľuje ísť von, kľudne si pozrite celú udalosť na živom vysielaní nižšie, no vidieť ich na vlastné oči je jednoducho niečo, čo treba aspoň raz za život.

Foťte, točte, pretože o 1000 rokov Kvadrantídy definitívne zaniknú.

Domov
Zdieľať
Diskusia