Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2016, 17:56
Čas čítania 0:00
kubis

Sexuálne zvláštnosti a výstrednosti v histórii ľudstva: Homosexuálni hopliti, prostitúti v Osmanskej ríši a iní

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Aj v minulosti boli v spoločnosti rozšírené určité skupiny ľudí, ktorých sexuálna orientácia a správanie boli odlišné. V článku si povieme o niektorých z nich.

Vnímanie homosexuality, ale aj ľudskej sexuality ako takej, bolo počas celej našej histórie premenlivé. Od antickej otvorenosti a tolerancie, cez stredoveký konzervativizmus až k opätovnému myšlienkovému návratu k antike počas humanizmu a renesancie, končiac modernými dejinami. V nich najskôr úmorná snaha o neúčinnú „liečbu“ všetkých deviácií či dokonca o kriminalizovanie a prenasledovanie, až po liberalizmus a umiernenosť súčasnosti. Spoločenské a morálne aspekty homosexuality prenechajme radšej kompetentným vedcom a pozrime sa na nie až tak ojedinelé prejavy homosexuality v našej dávnej i nedávnej minulosti.

Köčekovia

Táto kasta tanečníkov sa paradoxne vyvinula v konzervatívnom prostredí Osmanskej ríše a svoj vrchol dosiahla od 17. do 19. storočia. Išlo o chlapcov regrutovaných z výhradne nemoslimského prostredia. Šlo teda o Židov, Grékov, Rómov, Arménov a mnoho iných. Chlapci boli často súčasťou devširme, čiže špeciálnej dane platenej nemoslimskou časťou populácie predovšetkým na Balkáne. Rovnako ako janičiari, aj títo chlapci, boli vychovávaní od útleho veku v prísnom režime a po šiestich rokoch výcviku boli pripravení slúžiť pre potreby háremu. Na túto úlohu boli vyberaní len pekní chlapci, ktorí pre svoje vystúpenia používali hrubú vrstvu make-upu a špecifické šatstvo. Svojim typickým tancom s krúživými a melodickými pohybmi bokov za podmanivej hudby vzbudzovali v mužskom obecenstve sexuálny apetít. Ten aj bez výhrad v pasívnej roli realizovali a to mužovi, ktorý bol ochotný zaplatiť najväčšiu čiastku. Išlo teda o akúsi formu dražby. Typickým prejavom mužov v hľadisku bola aj snaha o upútanie pozornosti tanečníkov krikom, rozbíjaním pohárov a inými hlasnými prejavmi, ktoré často viedli ku konfliktom a občas aj k úmrtiam. Köčekovia boli nenávidení a často aj vraždení Čengi, brušnými tanečnicami, ktoré nedokázali vystáť, že títo chlapci majú u mužov väčší úspech, ako ony. Kvôli častým rozbrojom medzi mužmi bol tento fenomén v druhej polke 19. storočia potláčaný sultánom a postupne úplne vymizol.

Köček s tamburínou

Sexuálne zvláštnosti a výstrednosti v histórii ľudstva: Homosexuálni hopliti, prostitúti v Osmanskej ríši a iní
Zdroj: Public Domain, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=1471732

Mamelukovia

V moslimskom svete ešte chvíľu zostaneme. Otrokársky spoločenský systém tam fungoval až do konca novoveku a otroci zohrávali kľúčovú úlohu nielen v domácnosti a v priemysle, ale aj v armáde. Kto by nepočul o tureckých janičiaroch, ktorí tvorili jadro osmanskej armády. V postavení otrokov boli aj Mamelukovia, ktorých meno znamená v arabčine majetok. Bola to elitná kasta bojovníkov, ktorí si vydobyli svoju reputáciu v celom moslimskom svete. Od Nílu po Gangu boli nenahraditeľnou zložkou armády a spravidla pôsobili ako ťažká jazda. Ich vplyv bol tak obrovský, že založili viaceré dynastie a vládli v dnešnom Iraku, Perzii, Afganistane a v Indii. V Egypte vládli takmer tristo rokov. V bitke pri Ajn Džálút ako prví zastavili postup Mongolov a rozvrátili ich chanát na Blízkom východe. Pre nás je ale zaujímavá ich patriarchálna a maskulínna spoločnosť. Boli to otroci, hoci len formálne. Používali turecké mená a hovorili tureckým dialektom a zväčša šlo o otrokov z osmanských oblastí, Balkánu či Kaukazu. Ich deti po nich dediť nemohli. Zvykom teda bolo, že Mameluk si kúpil mnoho malých chlapcov, ktorým zabezpečil prísnu náboženskú a vojenskú výchovu a títo chlapci po ňom po tom zdedili celé imanie. V háremoch boli aj ženy, no pre Mamelukov bol najobľúbenejší sexuálny pomer s ich chovancami, ktorý považovali za príjemnejší. Správu majetku a obchodovanie naopak zverovali svojim ženám, keďže to považovali za remeslo nehodné bojovníkov. Ženy mamelukov tak často disponovali obrovským majetkom.

Mamelucký šľachtic z Aleppa, 19.storočie

Sexuálne zvláštnosti a výstrednosti v histórii ľudstva: Homosexuálni hopliti, prostitúti v Osmanskej ríši a iní
Zdroj: By Page, William, born 1794 - died 1872 (painter) - http://collections.vam.ac.uk/item/O147702/watercolour-a-mamluk-from-aleppo/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18763261

Neoadamiti

Týmto pojmom sa označovali všetky stredoveké kresťanské sekty vymykajúce sa štandardu v tom najextrémnejšom zmysle slova. Ich označenie pochádza od antických Adamitov, ktorí boli bizarnou gnostickou sektou, usilujúcou sa priblížiť k prvotnej čistote Adama a Evy. Išlo hlavne o odmietanie manželstva a praktikovanie nudizmu. Ich stredovekí nasledovníci však zašli oveľa ďalej. K Neoadamitom patrili rôzne sekty naprieč celou stredovekou Európou, ako napríklad holandskí Pikardi, nemeckí Beghardi či Bratia a sestry slobodného ducha, ktorí boli rozšírení v celej západnej Európe. Ich spoločným menovateľom bola už spomínaná nahota, odmietanie manželstva či spoločné užívanie majetku a často aj zdieľanie sexuálnych partnerov v rámci komunity a otvorená homosexualita. Neoadamiti boli bez výnimky považovaní za kacírov a kvôli ich heréze boli prenasledovaní. Boli rozšírení aj v Čechách ako radikálna odnož husitov. Jedna z komunít bola založená istým francúzkym kňazom Adamom Rohanom na neznámom ostrove obtekanom riekou Nežárka (Jihočeský kraj). Paradoxne práve husiti, známi svojou náboženskou netoleranciou, zlikvidovali takmer všetky neoadamitské sekty v Čechách.

Perzekuovaní Neoadamiti

Sexuálne zvláštnosti a výstrednosti v histórii ľudstva: Homosexuálni hopliti, prostitúti v Osmanskej ríši a iní
Zdroj: Perzekuovaní Adamiti

Svätý oddiel

V antickom Grécku sa v prvej polovici štvrtého storočia pred n.l. zrodilo jedno z najzvláštnejších vojenských zoskupení v histórii. Išlo o počin mocného bojótskeho mesta Téby. Svätý oddiel tvorilo vybraných 150 homosexuálnych párov. Práve emocionálna väzba medzi vojakmi, spravidla medzi starším a skúsenejším vojakom a mladším náprotivkom, mala zabezpečiť výhodu v boji. História nám potvrdila, že tvorca tohto oddielu, tébsky vojvodca Gorgidas, sa skutočne nemýlil. Gréci dlho nepoznali iný spôsob boja, ako v podobe ťažkej pechoty - hoplitov, podporených ľahkoodencami - peltastmi. Základným princípom takmer každej bitky v starovekom Grécku bolo “pretláčanie” pravej strany. Tá bola kľúčová z jednoduchého dôvodu: vojak pravák drží v pravej ruke meč alebo kopiju, zatiaľ čo súper oproti má na tej strane štít. Tébania však boli progresívni a ako prví sa rozhodli vytvoriť nový štýl boja - z dôvodu mobility vojska zľahčili brnenie a na udržanie si nepriateľa od tela predĺžili kopije. Zaviedli aj taktické zmeny – nepravidelný kosí šík ako vojenskú formáciu. Za pomoci týchto reforiem a za prispenia svätého oddielu si preto poradili aj s technologicky ustrnutou Spartou v bitke pri Leuktre. Ani Tébanom však osud neprial byť na vojenskom výslní príliš dlho. V bitke pri Chairónei podľahli spolu so svojimi gréckymi súkmeňovcami novej vojenskej sile na scéne – Filipovi II. z Macedónie. Ten prišiel s ťažkou jazdou a prevratnou macedónskou falangou: vrcholom gréckej vojenskej geniality, s ktorou neskôr jeho syn Alexander dobyl celú Áziu. Tým skončila aj krátka, no slávna existencia Svätej gardy.

Tébska garda podľa Hansa Jakoba Oeriho

Sexuálne zvláštnosti a výstrednosti v histórii ľudstva: Homosexuálni hopliti, prostitúti v Osmanskej ríši a iní
Zdroj: Von Pieber,H. J. Oeri - Zentralbibliothek Solothurn, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29633154

Amazonky

Na záver sa pozrieme na spoločenstvo žien, ktoré je síce mytologického pôvodu, no vykazuje jasné znaky ženskej homosexuality. Tá sama o sebe, rovnako ako aj mužská, nebola v antickom svete ničím výnimočným. Najznámejšou priekopníčkou zo žien bola lyrická poetka Sapfo, ktorá založila dievčenskú školu na ostrove Lesbos. Jej tvorba bola ovplyvnená aj sexualitou a to v tom najširšom zmysle slova. Vráťme sa však k Amazonkám. Grécki dejepisci ich považovali za skutočný národ, ktorý obýval severné pobrežie Čierneho mora a názor na ich spoločenské usporiadanie bol rôzny. Diodóros Sicílsky sa o nich v prvom storočí pred n.l. zmieňuje ako o spoločenstve, ktoré úplne ovládajú ženy. Ako panny slúžili vo vojsku po určitý čas a až po povinnej vojenskej službe sa vydávali, aby mohli mať deti. Ich muži zostávali v domácnosti a vládla im vždy kráľovná. Podľa ďalšieho gréckeho historika, tentokrát z prelomu letopočtov, Strabóna, žili Amazonky izolovane a bez mužov. Akurát raz za rok sa mohli stretnúť so susedným a výsostne mužským kmeňom Gargareánov, s ktorým splodili potomstvo pre zachovanie kmeňa. Dievčatá vychovávali spoločne, no chlapcov buď vraždili, ponechávali v divočine alebo priniesli naspäť k mužom. Hlavnou zbraňou Amazoniek bola sekera, no populárny bol aj luk. Ich pomenovanie pochádza zo slova amazos, čo znamená bezprsé, lebo si vraj odrezávali jeden prsník, aby im neprekážal pri streľbe z luku.

Amazonka v zbroji

Sexuálne zvláštnosti a výstrednosti v histórii ľudstva: Homosexuálni hopliti, prostitúti v Osmanskej ríši a iní
Zdroj: By Euphronios - User:Bibi Saint-Pol, own work, 2007-02-10, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2770049
Domov
Zdieľať
Diskusia