Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. novembra 2016, 0:34
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Slovenský film Únos môže zmeniť vnímanie verejnosti na fungovanie nášho štátu

FILMY A SERIÁLY ÚNOS
Uložiť Uložené

Dva nové teasery nám opäť bližšie približujú film, ktorý budúci rok s najväčšou pravdepodobnosťou otrasie našou spoločnosťou.

Keď v novembrových uliciach roku 1989 bojovali ľudia za demokraciu, chceli konečne štát, kde vládne spravodlivosť. Štát, v ktorom bude tajná polícia slúžiť občanom. Netušili, že slúžiť bude, ale len tým vybraným. A dokonca ruka v ruke s mafiou. Film Únos pripomína, že k spravodlivému a čestnému štátu sa stále len blížime a kým sa s minulosťou nevyrovnáme, tak o demokratickej spoločnosti budeme len rozprávať. Vyšetrovateľovi únosu prezidentovho syna sa do očí vysmieva riaditeľ tajnej bezpečnosti. Spravodlivosť? Odhalenie? Potrebuje niekto vedieť, ako to naozaj bolo? Štát, to sme my a my povieme, ako sa to celé stalo. A to bude pravda. Najnovší teaser k filmu Mariany Čengel Solčanskej nám predstavuje situáciu, v ktorej sa šéf tajnej služby rozpráva s vyšetrovateľom únosu prezidentovho syna. Vlastne nerozpráva, ale vysvetľuje mu, ako to má celé chápať. A keď náhodou niekto hovorí niečo iné? Ak sú indície a dôkazy, že do únosu prezidentovho syna sú zapojení mafiánski grázli spolu s tajnou políciou? Existujú vždy prostriedky, ako nepohodlných odstrániť.

„Najnovší teaser k filmu prichádza symbolicky pri príležitosti 17. novembra, pripomienky novembrových udalostí, od ktorých sme očakávali očistu našej spoločnosti,“ hovorí režisérka Solčanská. „Nevyšetrenie najväčšieho politického zločinu moderných dejín Slovenska zostáva škvrnou na našej demokracii a je pošpinením ideálov, pre ktoré sme sa v novembri 89 neváhali vzoprieť moci.“ Reálne udalosti, ktoré inšpirovali film Únos, poznačili našu krajinu a dodnes nechávajú krvácajúce jazvy. Súčasťou boja o moc sa stal aj organizovaný zločin, v ktorom pravidlá určujú tí najsilnejší. A najbezohľadnejší. Prezentáciou tohto nového slovenského filmu nechceme nijakým spôsobom vysloviť svoje názory na dobu či politickú situáciu v krajine, ale len prezentovať našim čitateľom projekt, ktorý bude rozhodne vnímaný dosť kontroverzne. Pokiaľ vás snímka zaujíma viac, po novom už môžete navštíviť aj novú webovú stránku, ktorú nájdete pod týmto odkazom.

Čo sa postáv a hereckého obsadenia týka, postavu inšpirovanú Vladimírom Mečiarom si zahrá Maroš Kramár, šéfa tajných Milan Ondrík, ktorý je momentálne chválený za svoju prácu na seriáli Za sklom, prezidentovho syna Juraj Hrčka a osobu inšpirovanú Miroslavom Sýkorom si, ako sme spomínali vyššie, strihne Dano Heriban. Postavu prezidenta stvárňuje Ján Greššo. Popri nich priestor dostanú aj Ingrid Timková, Tomáš Hanák a mnohí ďalší. Film realizuje producent Milan Stráňava a jeho produkčná spoločnosť JMB FILM, koproducentami je RTVS a Česká televízia. Únos vzniká s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu, na čo sme si už u nás za tie roky zvykli. Režíruje Mariana Čengel Solčanská (Legenda o lietajúcom Cypriánovi a Láska na vlásku), pre ktorú ide o poriadny skok v žánri. Snímka príde do kín 2. marca 2017. Dáte jej šancu?

Slovenský film Únos môže zmeniť vnímanie verejnosti na fungovanie nášho štátu
Zdroj: unos.sk

Domov
Zdieľať
Diskusia