Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2016, 9:22
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Vesmírne okienko: Ako vyzerá hurikán z ISS a čo nové sa zistilo o známej hviezde?

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Stručné zhrnutie najnovších udalostí a trendov.

Od posledného príspevku z nepravidelnej série týkajúcej sa aktuálneho vesmírneho diania už uplynulo niekoľko týždňov, a preto by nebolo na škodu sa opäť pozrieť na najnovšie zaujímavosti z diania nad našimi hlavami. Poďme teda bez zbytočných a zdĺhavých omáčok rovno na vec. Prvou záležitosťou, čo si zaslúži pozornosť, je fotografia červenej planéty v ultrafialovom žiarení (skratka UV), vďaka ktorej sa ľuďom naskytá menej známy pohľad na nášho planetárneho suseda. Pekne a čisto je totiž vidieť známe hlboké údolie s názvom Valles Marineris, tiež aj rôzne vyvýšeniny vrátane aktívnej vulkanickej oblasti Tharsis a neskrývajú sa ani svetlé póly, severný a južný.

Vesmírne okienko: Ako vyzerá hurikán z ISS a čo nové sa zistilo o známej hviezde?
Zdroj: NASA/Goddard/University of Colorado/LASP

Do popredia sa za posledné dni dostal aj záber zachytávajúci severný pól druhej najväčšej planéty našej slnečnej sústavy - Saturnu. Vďačíme zaň predovšetkým planetárnej sonde Cassini-Huygens. Pozoruhodný vír, no nie?

Vesmírne okienko: Ako vyzerá hurikán z ISS a čo nové sa zistilo o známej hviezde?
Zdroj: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute / Alexis Tranchandon / Solaris

Opäť sa trošku rozvírili hladiny aj ohľadom starej-známej, no hlavne záhadnej hviezdy KIC 8462852.  Vedcov aj naďalej fascinuje stabilná zmena jej jasu. Podľa Ben Monteta sa jedná o skutočne ojedinelý prípad, a preto sa rozhodol preveriť dáta z družice Kepler, ktorá pozorovala v priebehu posledných rokov vyše 150 000 rozličných hviezd. Zistili, že sledovaná KIC 8462852 má akési svoje pravidelné periódy zoslabnutia, kedy v určitom období jej jas klesá pomaličky a následne zrazu oveľa vyšším tempom. Nám nezostáva už len nič iné, ako čakať na ďalšie zistenia.

Vesmírne okienko: Ako vyzerá hurikán z ISS a čo nové sa zistilo o známej hviezde?
Zdroj: Ben Montet

Na záver ešte pozdrav od astronautov z ISS ukazujúcich ich výhľad na hurikán Matthew:

Čo nové a dozvieme najbližšie? Nechajme sa prekvapiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia