Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2016, 21:41
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Chorvátska sfinga je najväčšou svojho druhu v Európe a veľa ľudí o nej takmer nič netuší

ZAUJÍMAVOSTI CHORVÁTSKO HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Skrýva sa za ňou pekný príbeh.

Pri slove sfinga človeku ihneď príde na um Veľká sfinga ako symbol Egypta nachádzajúci sa pred slávnymi pyramídami. Áno, ide o najznámejšiu sochu daného typu na svete vôbec, no nie je jedinou. Sfingy boli v dávnej minulosti súčasťou mnohých civilizácií a spoločenstiev, no všetci by sme tipovali ich výskyt skôr niekde v ďalekých oblastiach Blízkeho východu, severnej Afriky a podobne. Avšak niečo podobné sa nachádza aj na našom európskom kontinente a ako ste sa už dočítali z nadpisu, nájdeme ju konkrétne v jednej z najčastejších dovolenkových destinácií Slovákov - v Chorvátsku. Aby sme si nálezisko ešte upresnili, tak je presne v 75-tisícovom Zadare.

Chorvátska sfinga je najväčšou svojho druhu v Európe a veľa ľudí o nej takmer nič netuší
Zdroj: ancient-code.com

Ide o najväčšiu sfingu nachádzajúcu sa v Európe a jej názov je Dalmatínska sfinga. Ako sa tam však dostala? V 19. storočí žil v Zadare istý bohatý pán menom Simich, ktorý mal obľubu v antike a rád zbieral kadejaké predmety. Okrem iného sa raz vydal aj na štúdium do Benátok, kde spoznal svoju životnú lásku Giovanni. Po šťastných a pokojných rokoch jeho milovaná žena zomrela, a preto sa rozhodol vybudovať niečo na jej večnú pamiatku. Nerozhodol sa pre obyčajný hrob či nemenej bežnú mohylu, ale dal postaviť rovno priam exotickú sfingu podobajúcu sa na jej vzor z Egypta. Vtedy ešte netušil, že dáva pokyn k vybudovaniu najväčšej európskej sfingy.

Chorvátska sfinga je najväčšou svojho druhu v Európe a veľa ľudí o nej takmer nič netuší
Zdroj: ancient-code.com

Vznikla v období konca prvej svetovej vojny v roku 1918 a k videniu je dodnes, takže ak sa raz bude nachádzať v jej blízkosti, prípadne v okolí mesta Zadar alebo priamo v ňom, neváhajte ju navštíviť, pretože ešte stále sú na nej aj tajomné a dodnes nerozlúštené hieroglyfické nápisy a podľa legiend by s ňou mal byť spájaný aj akýsi poklad (ktorý ale nikto dodnes nenašiel). Dokonca sa blížia aj jej okrúhle sté narodeniny, ktoré, ako ste si už mohli vypočítať, oslávi v roku 2018.

Domov
Zdieľať
Diskusia