Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. septembra 2016, 19:37
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

5 vecí, v ktorých Android smartfóny predbehli nedávno predstavený iPhone 7

TECH
Uložiť Uložené

Inovácie nie sú cudzie ani konkurentom Applu.

Časy, kedy patrila inovátorská koruna iba spoločnosti Apple sú už dávno za nami. Dnes si ju delia nie dvaja, ale rovno viacerí výrobcovia z celého sveta, medzi ktorých patrí nielen Samsung či Lenovo, ale aj HTC, LG a v neposlednej rade čínske jabĺčko Xiaomi vrátane úspešného giganta Huawei. Presvedčilo nás o tom niekoľko posledných high-end smartfónov s podobnou hardvérovou výbavou, akou sa môže pýšiť ešte len pred pár dňami predstavená generácia iPhonu a jej Plusková verzia.

5 vecí, v ktorých Android smartfóny predbehli nedávno predstavený iPhone 7
Zdroj: cdn.cultofmac.com

Minulý rok ukradol iPhone 6s prvenstvo v oblasti takzvaného trojrozmerného dotyku, alebo lepšie povedané 3D Touch model Huawei Mate S a zhruba pred dvomi rokmi spravila to isté, avšak s dvojitým fotoaparátom vlajková loď taiwanského výrobcu High Tech Computer (HTC) pod označením One M8. Áno, teleobjektív a teda i optický zoom tu chýbal, no bokeh efekt, čiže rozmazané pozadie za zaostrením objektom nie. Samsung či Sony zase predbehli Apple vysokou IP certifikáciou a zabudované stereo reproduktory ponúka už dlhšie nejeden Android smartfón. Čo sa týka absencie 3.5 milimetrového jacku, tak ani v tomto prípade nedrží kalifornský výrobca prvenstvo, pretože ním nedisponuje dávnejšie predstavený kúsok Moto Z. A to ani zďaleka nie je všetko.

Odolnosť voči vode a piesku

Konštrukciu s ako-takým tesnením priniesla ešte počas roka 2013 japonská vlajková loď Xperia Z z dielne Sony a začiatkom tohto roka sa vodoodolnosť vrátila aj do modelového radu Galaxy S. Minuloročný iPhone 6s síce tiež zniesol kúpeľ v nápoji Coca-Cola a pár hodín v mraziacom boxe, no medzi technickými špecifikáciami stále chýbali písmenká IP a príslušné číslo certifikácie. Oficiálne potvrdenie zvýšenej odolnosti voči vode alebo maličkým zrniečkam piesku nastalo až pri sedmičkách, ktoré sa teraz môžu chváliť certifikáciou IP67, čo je ale stále slabšie ako IP68 z Galaxy S7 a S7 edge. Nevadí Apple, možno o rok.

5 vecí, v ktorých Android smartfóny predbehli nedávno predstavený iPhone 7
Zdroj: Samsung

Stereo reproduktory

Ako určite viete, miesto chýbajúceho 3.5 mm jacku sa v unibody konštrukcii iPhone 7 nachádzajú malé dierky a pod nimi ďalší reproduktor, ktorý vďaka kombinácii s pôvodným poskytuje používateľom stereo. Vlastný stereo výstup (dva hlasné reproduktory na prednej strane) však už pomerne dlho ponúka HTC One M7 z roku 2013, takže aj tu Apple zaostáva za konkurenciou. 

5 vecí, v ktorých Android smartfóny predbehli nedávno predstavený iPhone 7
Zdroj: HTC

Odstránenie 3.5 mm jacku

Technicky menej zdatní jedinci mohli byť v tom, že čerstvé sedmičky predstavujú vôbec prvé smartfóny na svete bez legendárneho jacku na pripájanie slúchadiel alebo reproduktorov. Pravda je ale taká, že ten nemá ani model Moto Z od Lenova, respektíve spoločnosti Motorola. A keďže uzrel svetlo sveta pár týždňov pred predstavením iPhonov, každému je snáď jasné, kto tento kontroverzný krok uskutočnil skôr. Rovnako treba spomenúť aj 4-ročný smartfón od čínskej spoločnosti Oppo, model Finder z roku 2012, ktorý jack nemal tiež.

5 vecí, v ktorých Android smartfóny predbehli nedávno predstavený iPhone 7
Zdroj: Moto

Kapacitné tlačidlá s biometrickým senzorom

Inžinieri z Apple konečne nahradili zaužívaný mechanický Home button pod displejom za modernejšiu a zároveň na priestor menej náročnejšiu kapacitnú, respektíve dotykovú alternatívu, ktorú okrem iného obohatili funkcionalitou 3D Touch či vibračnou odozvou. A aby toho náhodou nebolo málo, nezabudli ani na integráciu snímača odtlačkov prstov. Hoci takzvaný trojrozmerný dotyk Android smartfónom v celkom obľúbených kapacitných tlačidlách stále chýba, biometrický senzor už nie, čo ich stavia do pozície, kde získavajú nad novým iPhonom ďalšie prvenstvo

5 vecí, v ktorých Android smartfóny predbehli nedávno predstavený iPhone 7
Zdroj: HTC

Dual-lens fotoaparát

Ako bolo vyššie spomenuté, dvojitý foťák nie je na trhu s mobilnými telefónmi žiadnou prelomovou technológiou. Vo výbave ho má starší HTC One M8, Xiaomi Redmi Pro a aj elegantný Huawei P9. Kalifornské jabĺčko túto zaujímavú hardvérovú kombináciu v iPhone 7 Plus iba obohatilo dvojnásobným optickým priblížením či jednoduchšou formou umelej inteligencie, ktorá dostala na starosti neustále zlepšovanie schopnosti iOS smartfónu rozpoznávať ľudské tváre.

5 vecí, v ktorých Android smartfóny predbehli nedávno predstavený iPhone 7
Zdroj: Huawei
Domov
Zdieľať
Diskusia