Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. septembra 2016, 20:23
Čas čítania 0:00
Marek R.

Čierna škvrna slovenskej histórie - 9. septembra bol vydaný Židovský kódex, ktorý bol jedným z najkrutejších protižidovských zákonov v Európe

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Udalosť, za ktorú by sme sa mali hanbiť, no aj tak sa u nás nájdu desaťtisíce ľudí, ktorí ospevujú prvú Slovenskú republiku.

Každý štát má niekoľko momentov, ktoré by najradšej vymazal zo svojej histórie. Medzi ne môžeme s kľudným svedomím zaradiť aj mnohé aspekty prvej Slovenskej republiky (do prijatia ústavy známa ako Slovenský štát). Vznikla 14. marca 1939 a zanikla 8. mája 1945, kedy kapitulovala vláda. Slovenská republika sa považovala za satelit nacistického Nemecka, keďže jej vznik je spojený práve s vyčíňaním tohto štátu. Jeho existenciu totiž podmienila snaha Adolfa Hitlera o rozdrobenie Československej republiky. Niet sa preto čo čudovať, že podľa teórie právnej kontinuity Edvarda Beneša, prezidenta prvej ČSR, bol tento štát právne neexistujúcim, a to aj z dôvodu, že Francúzsky národný výbor a Sovietsky zväz uznali Mníchovskú arbitráž za nulitnú. 

Slovenská republika je čiernou škvrnou našej histórie aj kvôli tomu, ako sa vrcholní predstavitelia správali k židovskej menšine.  Židia boli vylúčení z verejných služieb, boli postupne systematicky zbavovaní svojich práv veľkým množstvom vyhlášok, nariadení a predpisov. Ich prenasledovanie a neskoršia deportácia z územia Slovenskej republiky bola dlhodobým procesom, ktorý iniciovali členovia radikálneho krídla HSĽS spolu s príslušníkmi Hlinkovej gardy a členmi Deutsche Partei, ktorí upozorňovali na nebezpečenstvo veľkého židovského vplyvu na ekonomiku ako aj potreby „riešenia židovskej otázky“ podľa nemeckého vzoru. K tomu mali dopomôcť aj nemeckí poradcovia pre židovskú problematiku Dieter Wisliceny a Alois Brunner. Tí s pomocou Augustína Morávka realizovali plán arizácie, čiže konfiškácie židovských majetkov, ktorý bol prvým krokom na odstránenie Židov z krajiny. V konečnom dôsledku zahynulo v koncentračných táboroch okolo 68 až 71 000 židov deportovaných z nášho územia a ďalších asi 30 000 zo slovenských území obsadených Maďarskom. Perzekúcia zo strany Hlinkovej gardy sa týkala aj Čechov, Rómov či demokraticky zmýšľajúcich ľudí a nespokojnosť s režimom a so situáciou byť satelitom nacistického Nemecka sa vyvinuli do Slovenského národného povstania.

Čierna škvrna slovenskej histórie - 9. septembra bol vydaný Židovský kódex, ktorý bol jedným z najkrutejších protižidovských zákonov v Európe
Zdroj: old.hnonline.sk/

Práve dnes, 9. septembra, si pripomíname práve jeden z týchto smutných momentov, konkrétne vydanie Židovského kódexu, ktorý diskriminoval a ponižoval túto menšinu. Židovský kódex obsahoval 270 paragrafov a bol jedným z najkrutejších protižidovských zákonov v Európe. Vychádzal z mnohých antisemitských noriem, ktoré na našom území postupne vstupovali do platnosti od roku 1940 a tie boli inšpirované a prevzaté z Norimberských zákonov, ktoré v tejto krajiny platili od roku 1935. Jasne sa v zákone definovali pojmy Žid (každý, kto pochádzal aspoň z troch starých rodičov židovského pôvodu) a židovský miešanec (osoby pochádzajúce z dvoch, resp. jedného starého židovského rodiča), ktorých sa tento kódex týkal. 

Židovský kódex môžeme rozdeliť do troch častí podľa ich obsahu. Prvá časť sa zameriavala na obmedzovanie osobných, občianskych, náboženských a spoločenských práv židov, čiže napríklad boli židia verejne označovaní žltou hviezdou, židovské deti boli vylúčené zo škôl, nemohli sa slobodne sťahovať alebo im štát vyvlastnil synagógy. Druhá časť sa zameriavala na majetkoprávne postavenie židov a štát im tak mohol odoberať mnohé predmety osobného vlastníctva. Najrozsiahlejšou časťou bola tá tretia, ktorá hovorila o prevode židovského majetku do "árijského" vlastníctva. 

Čierna škvrna slovenskej histórie - 9. septembra bol vydaný Židovský kódex, ktorý bol jedným z najkrutejších protižidovských zákonov v Európe
Zdroj: moderni-dejiny.cz

Proti kódexu sa okamžite postavili slovenskí katolícki biskupovia v memorande určenému prezidentovi Tisovi a aj Tukovi. Neskôr ešte v tom istom roku obdržal Slovenský štát prostredníctvom svojho veľvyslanca Karola Sidora oficiálny protest zo strany Vatikánu, ktorý Židovský kódex ohodnotil ako "rasové zákony, ktoré obsahujú nariadenia priamo proti základným princípom katolicizmu". Vatikán a biskupovia zdôrazňovali hlavne požiadavku o vyčlenenie pokrstených židov z pôsobnosti kódexu, keďže tejto žiadosti sa mohli domáhať na základe medzinárodného práva a zmlúv medzi Slovenskom a Svätou stolicou (mnohé body kódexu ich značne porušovali). Protesty však boli ignorované.

Čierna škvrna slovenskej histórie - 9. septembra bol vydaný Židovský kódex, ktorý bol jedným z najkrutejších protižidovských zákonov v Európe
Zdroj: pravda.sk

A aké nariadenia obsahoval Židovský kódex? Tu máte niekoľko príkladov, ktoré dnes priniesol Denník N, pre jeho kompletný obsah kliknite sem.

§ 9.

(1) Zakazuje sa uzavrieť manželstvo medzi Židom (Židovkou) a Nežidovkou (Nežidom) a medzi Židom (Židovkou) a židovskou miešankou (miešancom) [§ 2].

(2) Kto vedome uzavrie manželstvo proti zákazu v ods. 1, potresce sa pre prečin väzením do 3 rokov a stratou úradu a práva volebného.

§ 15.

(1) Žid nesmie byť zamestnaný v službách štátu, taktiež v službách verejnoprávnych korporácií a verejných ustanovizní vôbec, počítajúc do toho aj nositeľov verejnoprávneho poistenia, a to ani ich alebo nimi spravovaných alebo dotovaných ústavov, podnikov, fondov a zariadení, vyjmúc židovských kultúrnych, kultových a sociálne-zdravotných ustanovizní ako aj Ústredne Židov.

(2) Ustanovenia ods. 1 platia aj o židovských miešancoch, uvedených v § 2, písm. a).

Dôstojníkom a poddôstojníkom brannej moci alebo žandárstva nemôže byť ani židovský miešanec uvedený v § 2, písm. b).

(3) Ustanovenie ods. 1 platí aj o nežidovských manželoch Židov.

§ 25.

Štátne bezpečnostné orgány môžu kedykoľvek previesť u Židov osobnú prehliadku, a to aj bez písomného príkazu úradu alebo súdu.

§ 28.

(1) Ústredný hospodársky úrad môže po dohode s Ministerstvom vnútra Židom uložiť povinnosť vysťahovať sa z určitej obce (mesta), pritom môže uložiť súčasne povinnosť nasťahovať sa do určitej obce (mesta).

§ 33.

Židia nesmú usporiadať verejné zhromaždenia alebo sprievody a nesmú sa zúčastniť na iných verejných zhromaždeniach.

 

§ 34.

(1) Žid nesmie byť vydavateľom, redaktorom (zodpovedným redaktorom) ani prispievateľom nijakého časopisu okrem prípadného časopisu vydávaného Ústredňou Židov.

(2) Židia (židovské sdruženia) nesmú mať nijaký ani periodický ani neperiodický časopis. Časopis slúžiaci ich záujmom nesmie vydávať ani nik iný.

§ 38.

(1) Židia sa vylučujú z akéhokoľvek štúdia na všetkých školách a učebných ústavoch okrem škôl ľudových a okrem kurzov osobitne pre nich zriadených.

§ 52.

Židia nemôžu nadobudnúť oprávnenie loviť ryby.

§ 53.

Žid nemôže riadiť slovenské motorové vozidlo (§§ 1 a 12 zák. č. 81/1935 Sb.z. a n.), ani obdržať povolenie na jeho riadenie.

Ako môžete vidieť, diskrimáncia židovskej menšiny bola poriadne veľká, no skutočné zlo Slovenskej republiky sa prejavilo až deportáciou židov, kedy v koncentračných táboroch zahynulo okolo 70 000 židov deportovaných z nášho územia. Človeku sa preto až rozum zastavuje, keď si niekto obhajuje tento režim a spomína naň v dobrom. Treba teda veriť, že na Slovensku sa nájde stále oveľa viac ľudí s IQ väčším ako 88 a, samozrejme, na záver musím aj pozdraviť našich kamarátov, keďže nie, Slovenský štát netreba odsudzovať, 70 000 mŕtvych židov asi totiž nič neznamená. Na pláž!

Čierna škvrna slovenskej histórie - 9. septembra bol vydaný Židovský kódex, ktorý bol jedným z najkrutejších protižidovských zákonov v Európe
Zdroj: ini.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia