Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2016, 12:25
Čas čítania 0:00
Marek R.

Výborná správa z Číny. Vďaka čínskym ochrancom už panda veľká nepatrí medzi ohrozené druhy

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložiť Uložené

Palec hore ochranárom!

Panda veľká je národným symbolom Číny, no dlhé roky bola považovaná za ohrozený druh. Keďže je však pre samotnú krajinu obrovský pojem, čínski ochrancovia sa dlhé obdobie snažili zabrániť jej vyhynutiu a podľa najnovších správ to zatiaľ vyzerá naozaj nádejne. 

Panda veľká sa totiž oficiálne zbavila prívlastku ohrozený druh a postúpila tak o stupienok vyššie na úroveň zraniteľného druhu, kam ju zaradil Medzinárodný zväz ochrany prírody (IUCN). Naopak, žiaľ, medzi ohrozené druhy sa presunula gorila východná, ktorej počet sa za posledných 20 rokov znížil až o 70 percent. Verme teda, že tento druh sa vyberie po stopách pandy veľkej. 

Veľkú zásluhu na tomto malom, ale významnom pokroku pri pandách má samotná čínska vláda, ktorá vynaložila veľké úsilie na opätovné vytvorenie lesov a ochranu ich životného prostredia. Za posledných desať rokov ich výskyt v prírode vzrástol o slušných 17 percent a v súčasnosti ich žije voľne v prírode okolo dvoch tisíc. IUCN ale zároveň aj varuje, že v dôsledku klimatických zmien ubudne do 80 rokov až 35 percent bambusov, čo sťaží stravovanie pre tohto živočícha. Na záver treba zaželať ochranárom veľa šťastia, aby sa im podarilo zachrániť čo najviac druhov zvierat.

Domov
Zdieľať
Diskusia