Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2016, 18:42
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Nová austrálska bankovka vyzerá, akoby prišla z budúcnosti. Obsahuje priehľadný pásik či vtáka mávajúceho krídlami

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Kiežby sme aj my mali austrálske bankovky a aj ich platy.

Austrália sa v médiách často objavuje v súvislosti so svojimi živočíšnymi obyvateľmi, ktorí miliónom ľudí naháňajú strach až natoľko, že by na tento kontinent neprišli, ani keby mali celý výlet zadarmo. Jedovaté pavúky a hady však tvoria iba minimum z toho, vďaka čomu je Austrália skvelým miestom pre život a najnovšia austrálska päťdolárová bankovka slúži ako perfektný príklad toho, ako veľmi Austrálčania dbajú na technologický progres a napríklad aj bezpečnosť. Vedecko-fantastické filmy nám už priniesli množstvo fascinujúcich vynálezov a objektov, o akých sme v realite ani nesnívali a nová päťdolárovka vyzerá na prvý pohľad, akoby bola z jedného z týchto filmov vystrihnutá.

Nová austrálska bankovka vyzerá, akoby prišla z budúcnosti. Obsahuje priehľadný pásik či vtáka mávajúceho krídlami
Zdroj: Reserve Bank of Australia

Možno si už počul, že austrálske peniaze by si sa len ťažko pokúšal pretrhnúť, ba dokonca im neuškodí ani pobyt vo vode, no nové bezpečnostné funkcie a zlepšováky päťdolárovky posunuli ich úroveň ešte o čosi vyššie. Samozrejmosťou sa stala hmatová pomôcka, na základe ktorej vedia nevidiaci ľudia okamžite bankovky rozlíšiť a keď sa na ňu potom pozrieš, určite ti neujde fakt, že obsahuje priehľadný prúžok od horného okraja až k tomu dolnému. Dizajnéri k tomuto kroku mohli pristúpiť vďaka plastu, z ktorého sú bankovky vyrobené a zoznam nových bezpečnostných vlastností nemá konca kraja. Od číslice päť meniacej smer nachádzajúcej sa na pozadí austrálskeho symbolu Federation Pavilion, cez typického austrálskeho vtáka mávajúceho krídlami pri pohybe bankovky, až po časti meniace farbu pod rôznymi uhlami, prípadní záujemcovia o sfalšovanie týchto bankoviek budú mať roboty plné ruky.

Domov
Zdieľať
Diskusia