Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. augusta 2016, 12:11
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Apple plánuje predstaviť nový 5K monitor, vynovený MacBook Air a ďalšie softvérové funkcie pre iPad Pro

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Kalifornský gigant má v zálohe veľké plány.

Po predstavení netrpezlivo očakávaného iPhone 7 dlho nepotrvá a na svet prídu ďalšie zariadenia s logom nahryznutého jabĺčka. Vyplýva to z analýzy webu Bloomberg, podľa ktorej má Apple pripravených hneď niekoľko nových produktov, a to vrátane výrazne pozmenených MacBookov či samostatného monitora so super-jemným rozlíšením. Do úvahy sa brali úniky a informácie pochádzajúce z prostredia dodávateľských reťazcov alebo predpoklady známych analytikov, kde nechýba ani legendárny Ming-Chi Kuo. Toho označilo viacero ostrieľaných webov, ako je napríklad BusinessInsider alebo BGR, za jedného z najlepších Apple analytikov na planéte a občas ho dokonca cituje aj AppleInsider

Počas štvrtého kvartálu má americký výrobca predstaviť 5K monitor, na ktorom údajne spolupracoval s juhokórejskou špičkou LG. Rovnako sa počíta s badateľnými hardvérovými zmenami v modelovom rade MacBook Pro, MacBook Air a iMac, kde dostanú zákazníci na výber z verzie vybavenej alternatívnou AMD grafikou. Tenkému a výkonnejšiemu laptopu zase pribudne moderný USB Type-C port, ktorým dnes disponuje MacBook. Vlajková loď Pro by mala pre zmenu dostať kompaktnejšiu konštrukciu, menej zaoblené krivky a široký, no nízky OLED displej miesto funkčných tlačidiel vo vrchnej časti klávesnice, čo prinesie viac flexibility, pretože tak dokáže zobrazovať popri digitálnej forme pôvodne fyzických kláves naozaj užitočné informácie (úroveň batérie, notifikácie z aplikácií, progres sťahovania súborov, rýchlu ponuku nastavení, názov momentálne hranej piesne na Spotify atď.). Funkcionalita si vyžaduje prítomnosť operačného systému macOS Sierra a keďže ide o šetrnú OLED technológiu, displej môže byť bez problémov aj "always on". Očakávanú vizuálnu podobu nedávno načrtol Martin Hajek.

OLED narozdiel od LCD vypína pixely, ktoré majú zobrazovať čiernu farbu. Vďaka tomu je energeticky efektívnejší, čo znamená, že viac šetrí batériu.

Apple plánuje predstaviť nový 5K monitor, vynovený MacBook Air a ďalšie softvérové funkcie pre iPad Pro
Zdroj: www.martinhajek.com
Apple plánuje predstaviť nový 5K monitor, vynovený MacBook Air a ďalšie softvérové funkcie pre iPad Pro
Zdroj: www.martinhajek.com

Gigant však nezabudne ani na iOS tablet iPad Pro, ktorému vraj pribudne zopár nových softvérových funkcionalít pre stylus Apple Pencil, čo sprístupní jeho používateľom oveľa širšie možnosti. Umožní to hlbšia integrácia do populárnych aplikácií, ako je Safari alebo iMessage. Podobné vymoženosti ponúka aj konkurenčný phablet Samsung Galaxy Note. Taktiež padla zmienka o rýchlejšom displeji, ktorý poskytne plynulejší zoom, pohyb po web stránkach a kreslenie či písanie so stylusom. V zozname očakávaní sa však tiež nachádza iPad Pro s netradičnou 10.5-palcovou uhlopriečkou.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Oficiálne predstavenie vylepšených MacBookov a iMacov prebehne niekedy v októbri, zrejme koncom mesiaca. Bohatšia funkcionalita Pencilu príde vo forme softvérovej aktualizácie asi až niekedy počas prvej polovice budúceho roka. Next-gen smartfóny iPhone 7 a iPhone 7 Plus uzrú svetlo sveta už onedlho, konkrétne 7. septembra. Očakávané vylepšenia aj zmeny nájdeš zhrnuté tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia