Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. augusta 2016, 18:24
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák Oskar Almássy

Prečo Suicide Squad nenaplnilo očakávania a prečo nikdy neuvidíme rozšírenú verziu s Jokerovými scénami?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Štúdio Warner Bros. bojuje s ďalšou negatívnou kritikou a my sme si posvietili na aspekty, ktoré by sa mohli podieľať na výslednom sklamaní Suicide Squad.

Pevne veríme, že premiéru nedávnej komiksovej tímovky zločincov s názvom Suicide Squad, na ktorú sa po úctyhodnej porcii skvelých trailerov netešil skutočne iba málokto, má už v týchto chvíľach drvivá väčšina z vás dávno za sebou. Štúdio Warner Bros. si od snímky síce sľubovalo veľa, zároveň však hrozilo, že blockbuster od Davida Ayera (End of Watch, Street Kings) toľkú ťarchu zodpovednosti a očakávaní jednoducho nedokáže na svojich pleciach uniesť, čo sa mu napokon aj stalo osudným. Po marcovom sklamaní menom Batman v Superman: Dawn of Justice sme sa všetci nesmierne tešili na sviežu letnú pecku, namiesto toho sme ale dostali ďalšiu nekonzistentnú záležitosť, ktorá navyše opäť raz rozprúdila množstvo nevraživých a siahodlhých hádok medzi tábormi fanúšikov po celom svete.

Aby som však uviedol veci na pravú mieru a vyhol sa tak zbytočným nedorozumeniam, musím hneď na začiatok dodať, že ani jeden z vyššie spomínaných filmov nie je vôbec zlý. Každý z nich je plný parádnych, atraktívnych momentov, pričom sa dajú úplne v pohode pozrieť aj viac než jedenkrát (koniec koncov, naša recenzia je toho jasným dôkazom). Žiaľ, na strane druhej je s nimi tiež spojených niekoľko závažných a do očí bijúcich problémov, ktoré ani absolútne zanietení priaznivci DC nemôžu len tak ignorovať a hodiť ich za hlavu. A keďže sme sa nedostatkom BvS venovali dávnejšie až-až, nastal čas, aby sme sa podrobnejšie zamerali aj na druhý spomínaný počin. Rozoberieme si teda všetky aspekty, ktoré stoja za nemilou skutočnosťou, že Suicide Squad nedopadlo tak, ako sme azda všetci dúfali.

Prečo Suicide Squad nenaplnilo očakávania a prečo nikdy neuvidíme rozšírenú verziu s Jokerovými scénami?
Zdroj: Warner Bros.

Ako informuje magazín The Hollywood Reporter, prvé náznaky možných problémov začali ešte pred samotnou produkciou snímky, ktorá už vo svojich začiatkoch bojovala s nedostatkom času a ohromným tlakom. Štúdio totiž chcelo silou mocou splniť stanovený termín premiéry, čo znamená, že scenárista a režisér v jednej osobe David Ayer nemal inú možnosť, než napísať Suicide Squad v priebehu neuveriteľných šiestich týždňov. A aj keď ho môžeme s pokojným svedomím zaradiť k naozaj skúseným a talentovaným filmárom, je dôležité podotknúť, že na takomto veľkom projekte, ktorého rozpočet navyše činí najmenej 175 miliónov dolárov, nikdy predtým nepracoval. V dnešnej dobe sa už však stalo bežnou praxou, že si štúdiá na natočenie blockbusterov najímajú práve tie menej svetoznáme mená.

Deje sa tak najmä kvôli tomu, že režisérska špička sa do podobnej záležitosti proste nepustí, a to z jedného rozumného dôvodu. Vyžaduje ku svojej práci dostatok času a voľnosti pri tvorení, čo si ale štúdio, ktoré má presne naplánovaný svoj previazaný filmový vesmír na niekoľko rokov dopredu, nemôže z ekonomického hľadiska dovoliť. Ide totiž o jeden obrovský biznis plný peňazí a Warner Bros. spolu s ich pomaly sa rozširujúcim DCEU (DC Extended Universe) rozhodne nie sú výnimkou. Presuňme sa ale o čosi ďalej, a to konkrétne do obdobia, kedy začali po svete kolovať vôbec prvé negatívne recenzie na BvS. Áno, súboj dvoch najznámejších superhrdinov sa síce mohol pochváliť skvelým otváracím víkendom, ktorý mu prihral do peňaženky viac ako 424 miliónov dolárov, v týždni s poradovým číslom dva to už však príliš ružové nebolo.

Snímka zaznamenala ohromný prepad tržieb (takmer 70%), prevažná časť publika už o ďalšie zhliadnutie záujem neprejavila a štúdiu sa tak definitívne rozplynul sen o zisku vytúženej miliardy. A tu sa pomaličky dostávame späť k Suicide Squad. Americký biznismen, predseda a zároveň aj CEO (najvyšší výkonný riaditeľ) spoločnosti Warner Bros. Entertainment Inc. Kevin Tsujihara sa totiž podľa slov jedného nemenovaného pracovníka blízkeho štúdiu vraj poriadne naštval, keď sa dozvedel, že reakcie kritikov a divákov na BvS nepatria k najpriaznivejším. Kompetentní na vysokých miestach sa teda nezačali obávať iba o pošramotenú povesť značky, resp. spoločnosti, ale aj o kvalitu nadchádzajúceho projektu zo sveta DCEU, ktorým bola v tom období už natočená tímovka s Harley Quinn, Deadshotom a spol.

Prečo Suicide Squad nenaplnilo očakávania a prečo nikdy neuvidíme rozšírenú verziu s Jokerovými scénami?
Zdroj: Warner Bros.

Keďže snímke BvS bola okrem iného vyčítaná aj priveľmi pochmúrna či temnejšie ladená atmosféra, rozhodli sa vo Warner Bros. pre rázny krok, a to zatraktívniť Suicide Squad pridaním väčšej dávky humoru a odľahčenosti. Ťažko povedať, čo je na tom pravdy, kino-verzia filmu totiž nie je žiadnou komédiou, aj keď je pravda, že na rozdiel od trailerov je farebnejšia, akási jemnejšia a zábavnejšia. Štúdio bolo vyľakané, zasahovalo do projektu stále častejšie a Ayer tak pomaličky strácal pevnú pôdu pod svojimi nohami. To ale vôbec netušil, že tá pravá čerešnička na tortu ešte len príde. Ako znova prezrádza už vyššie zmienený The Hollywood Reporter, vo Warner Bros. údajne začali poza režisérov chrbát pracovať na svojej vlastnej, konkurenčnej verzii filmu, a to v spolupráci so spoločnosťou Trailer Park, ktorá strihala aj prvý teaser trailer. Trailer Company sa jednoducho postaralo o materiál, ktorý sa ukazoval celému svetu, hoci ani zďaleka neodzrkadľoval celkovú atmosféru a feeling snímky ako takej. Ayerov zostrih sa teda musel viac priblížiť tomu, čo sa prezentovalo v traileroch. Zaujímavosťou ale je, že produkčný prezident Warner Bros. Pictures Greg Silverman sa pre médiá vyjadril takto:

Bola to úžasná skúsenosť. Projekt si síce vyžiadal množstvo experimentovania a spolupracovania, na výsledok sme však s Davidom veľmi hrdí. Je to film Davida Ayera a štúdio Warner je pyšné, že ho môže predstaviť“. Existovali teda dva rôzne zostrihy. Ayerov temnejší a ten druhý, štúdiom favorizovaný, ktorý bol bohatší na humor a bláznivejšie efekty. Tento variant navyše obsahoval aj tie farebné medajlóniky s informáciami o jednotlivých postavách v úvodných minútach filmu. V každom prípade, obe verzie boli v máji 2016 za účelom otestovania predstavené menšiemu publiku v severnej Kalifornii. Dojmy divákov však logicky neboli jednoznačne nadšené, čo nakoniec vyústilo k šialenému kompromisu zo strany štúdia. Plánom na najbližšie obdobie bolo totiž zlepiť dve verzie dohromady. Ayer s tým údajne súhlasil a ochotne spolupracoval na prestrihaní snímky. Odstránilo sa mnoho záberov, čo je vám už všetkým jasné, no najviac to uškodilo Jokerovi a hercovi ako takému. Jared Leto dal do tejto úlohy veľa a z rôznych rozhovorov či jeho prejavov môžeme badať, že je skutočne nasra... nahnevaný. A čuduje sa mu vôbec niekto? Ktovie, ako by sme nového Jokera vnímali, keby štúdio nevyhodilo z filmu polovicu jeho scén a flashbackov s Harley, ktoré potvrdila sama Margot Robbie.

Do premiéry ostávali približne tri mesiace a bolo nariadené rozsiahle nakrúcanie dodatočných scén, ktoré mimochodom v takto neskorej fáze vôbec nie je lacnou záležitosťou. David sa preto musel podvoliť žiadosti zhora, išlo sa znova točiť a celý cirkus zavŕšilo masívne strihanie v post-produkcii. Film bol podľa vyjadrení režiséra dokončený koncom júna 2016 a tým sa už plynulo dostávame do súčasnosti, kedy štúdio čelí ďalšej vlne sklamaných fanúšikov. A aby toho nebolo málo, pred niekoľkými dňami sa na internete objavil aj otvorený list plný ostrých slov na adresu štúdia, za ktorým údajne stojí jeden jeho bývalý zamestnanec. Autor v ňom prezrádza, že ho mal rozpísaný už minulý rok, no po zhliadnutí Suicide Squad sa ho vraj konečne odhodlal dokončiť.

Prečo Suicide Squad nenaplnilo očakávania a prečo nikdy neuvidíme rozšírenú verziu s Jokerovými scénami?
Zdroj: Warner Bros.

Kritizuje v ňom hlavne výkonný tím štúdia a víziu ich "mimoriadnych scenáristov", ktorá stála v roku 2014 približne tisícku pracovníkov miesto, no napríklad ani taký Zack Snyder či Kevin Tsujihara nezostali bez povšimnutia. Autor je ďalej frustrovaný z toho, že Snyder nebol po fiasku s BvS nijako potrestaný. Udržal si pozíciu režiséra Justice League a zároveň aj producenta ostatných DC filmov, pričom asistenti a ľudia z ostatných oddelení, ktorí odviedli kvantum skvelej roboty, sa bez menšej či väčšej ujmy už nezaobišli. Bolo by ale férové zmieniť, že tzv. director's cut je výrazne lepší a aj keď scenár a niektoré momenty stále pokrivkávajú, Warner si môže sypať popol na hlavu rovnako ako režisér. Keby zaslali do kín jeho zostrih, recenzie by boli priaznivejšie. Vzhľadom na nevôľu fanúšikov a množstvo problémov, ktoré BvS predstavovalo, musela prísť predĺžená verzia. No Tsujihara to od autora listu schytal ešte o čosi viac: „Čo to tam vlastne robíte? Nesnažte sa skrývať za úžasnými trailermi. Je takmer až pôsobivé, ako dokážete stále dokola odmeňovať tých istých producentov a výkonných zamestnancov za rovnaké chyby.

Pokiaľ si chcete prečítať celý list, môžete tak urobiť tu. Jedno je však isté, takéto štipľavé slová rozhodne nepôsobia dobrým dojmom. Suicide Squad sa navyše potýka s podobne vysokým prepadom tržieb v druhom týždni, ako sme to mohli badať pri BvS, takže ak sa celosvetový zárobok nakoniec vyšplhá na hodnotu 800 miliónov dolárov, budú to môcť vo Warner Bros. považovať za víťazstvo. Aspoň tak hlásia zahraničné prognózy. Štúdio si musí v prvom rade uvedomiť, v čom robí chybu, potrebuje obrátiť list a sústrediť sa na rok 2017, kedy do našich kín dorazia filmy ako Wonder Woman či Justice League. Na tieto dve stále nesmierne očakávané záležitosti bude totiž v nasledujúcich mesiacoch kladený enormný tlak. A my im budeme určite držať palce. 

Prečo Suicide Squad nenaplnilo očakávania a prečo nikdy neuvidíme rozšírenú verziu s Jokerovými scénami?
Zdroj: Warner Bros.

Niektorí z nás stále dúfajú v rozšírenú verziu aj pre Suicide Squad. Nebudeme klamať, to oznámenie by nás potešilo azda viac, než prvý trailer na Infinity War, no je takmer nemožné, aby sa tak stalo. Prečo? Nuž, u BvS bola situácia iná. Warner Bros. si nemôže dovoliť vydať director's cut, ktorý bude zase raz lepší než kino verzia aj pre svoj druhý veľký film. Man of Steel z pochopiteľných dôvodov nerátame. Ak by divákom došlo, že sa oplatí skôr počkať na plnohodnotný zážitok a celkovo vyššiu kvalitu filmov, na ktoré čakali rok, dva či viac, štúdio by sa topilo v červených číslach. Ako sme už vyššie spomínali, BvS zažilo prepad v tržbách v druhý premietací týždeň až o 70%. Suicide Squad si neviedlo oveľa lepšie. Prepad činil až 67%. Čo z toho vyplýva? Že pre snímky DCEU je kľúčový opening víkend nielen v USA, ale i všade po svete. Ak diváci prestanú chodiť na premiéry a začnú čakať na predĺžené verzie, bude to pre Warner smrť. Aj preto sa nedočkáme žiadneho režisérskeho zostrihu pre Suicide Squad a celkom možno už pre žiaden iný film z DCEU. Možno keď utíchne celý ten rozruch, Wonder Woman sa podarí a pri návale veľkolepého materiálu pre Justice League sa už na všetko zabudne, v budúcnosti uvidíme z týchto projektov niečo viac, dovtedy však s ničím nerátajte. Štúdio s cieľom čo najrýchlejšie dohnať Marvel, samozrejme, s kontraproduktívnym výsledkom, pokazilo najočakávanejší komiksový film všetkých čias a prestrihalo Suicide Squad, ktoré, hoci bolo zábavné a páčilo sa nám, malo oveľa vačší potenciál. Môže za to jednak samotné štúdio, jednak markantné scenáristické trhliny a pár ďalších aspektov, dôležité ale je, že na DCEU sa ešte nechystáme zanevrieť.

Teraz je už však rada na vás. Aký máte názor na všetky tieto interné problémy vy? Myslíte si, že za sklamanie Suicide Squad môže práve angažovanie prílišného počtu ľudí s odlišnou predstavou, prípadne nejasná vízia štúdia spojená so zbytočným strachom a nedôverou v schopnosti režiséra, alebo je podľa vás zádrheľ niekde celkom inde Pokojne nám zanechajte vaše názory v komentároch pod článkom.

A v úplnom závere nevynechajte ani túto prehľadnú videoanalýzu, ktorá sa nezaoberá iba všemožnými problémami spojenými s celým procesom výroby filmu, ale aj absenciou niektorých kľúčových scén vo finálnej kinoverzii.

Domov
Zdieľať
Diskusia