Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2016, 13:45
Čas čítania 0:00
Marek R.

Nezabudnite, nádherné Perzeidy budú najlepšie pozorovateľné práve dnes v noci!

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Chystáš sa dnes vychutnať si vesmírne divadlo?

Ako sme písali pred pár dňami, po roku nám vesmír opäť ponúkne úchvatnú večernú udalosť v podobe početných Perzeíd a práve dnes si ich vychutnáme najlepšie. Názov Perzeíd je odvodený od súhvezdia, odkiaľ pochádza, t.j. Perzeus. Objavený bol ešte len v roku 39 nášho letopočtu a ľudí fascinuje už celé stáročia. Perzeidy sú obľúbené najmä vďaka ich výdatnosti a do kariet im hrá častokrát aj letné počasie. Sledovať sme ich mohli už 10. augusta, no ich vrchol tento rok nastáva 12. augusta popoludní, no keďže sú pozorovateľné logicky v noci, tak najlepšie podmienky preto budete mať v noci zo štvrtka na piatok.

Nezabudnite, nádherné Perzeidy budú najlepšie pozorovateľné práve dnes v noci!


Žiarivé záblesky na nočnej oblohe mnohí považujú za padajúce hviezdy, no pravdepodobne by ste si zbytočne niečo želali. Perzeidy sú totiž skôr akýmsi odpadovým materiálom, ktorý zostáva viditeľný po prelete kométy Swift-Tuttle. V roku 2014 sme počas vrcholu roja zaznamenali 68 meteorov za hodinu, minulý rok to bolo 95 meteorov za hodinu, no a tento rok sa očakáva ešte vyšší počet, takže si to určite nenechajte ujsť. Dvomi rušivými faktormi, ktoré by vám mohli pokaziť tento zážitok, sú svetelné znečistenie oblačnosť. V prvom prípade sa odporúča v danú noc vybrať čo najďalej od rušnejších slovenských miest kdesi na pokojnejší vidiek alebo popri lesy, na lúky a polia, pretože svetlo z pouličného osvetlenia dokáže narobiť šarapatu. V druhom prípade, čo je oblačnosť, už nijak jasnejšie neporadíme, pretože počasie (zatiaľ) nedokážeme ovládať. Predpokladá sa však, že noc zo štvrtka na piatok bude na veľkej časti územia bezoblačná, tak verme, že to tak naozaj bude a spolu si dnes vychutnáme po roku opäť krásne vesmírne divadlo.

Anketa:
Chystáš sa dnes sledovať Perzeidy?
Áno
Nie
Áno
82 %
662 Hlasov
Nie
18 %
143 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia