Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2016, 21:43
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Smutné, vtipné alebo užitočné? V Nemecku sú semafory pre používateľov smarfónov so sklonenými hlavami

TECH
Uložiť Uložené

Doba sa mení a my s ňou. A tomu je nevyhnutné prispôsobiť všetko, s čím prichádzame do styku.

Určite ste už aspoň raz zažili situáciu, kedy ste boli priam až zažratí do chatovania s kamošom alebo kamoškou a na prechode so semaforom, kde ste chceli prejsť z jednej strany na druhú, sa vám nechcelo ani len zdvihnúť hlavu a pozrieť, či je červená alebo zelená. V Nemecku, konkrétne v Augsburgu, to budú mať náruživí používatelia inteligentných mobilných telefónov trošku pohodlnejšie, pretože sa na jeho cestách začali objavovať notifikačné LED svetlá, respektíve semafory pre chodcov, ktoré sú zabudované priamo vo vozovke. Na sledovanie meniacich sa farieb už teda nemusia takzvaní smombies, čo je nemecký neologizmus vytvorený kombináciou slov smartfón a zombies, odtrhnúť pohľad od displeja, nakoľko im po novom postačí len pohodlné periférne videnie.

"Prišlo to preto, lebo sa občas objavili dopravné nehody zahŕňajúce chodcov. V Mníchove napríklad zrazila električka mladé dievča, ktorého pozornosť odlákal jej smartfón," prezradila hovorkyňa lokálnej autority bavorského mesta Augsburg pre spravodajský web Sputnik. "Tieto LED svetlá sme umiestnili pozdĺž obrubníka. Ak sa električka blíži, tradičný semafor prepne červenú a podlahové svetlá urobia presne to isté."

Smutné, vtipné alebo užitočné? V Nemecku sú semafory pre používateľov smarfónov so sklonenými hlavami
Zdroj: Thomas Hosemann - swa

Semafory pre chodcov umiestnili pred každým začiatkom prechodu, teda z obidvoch strán a s rozostupom 40 centimetrov, pričom cena za jeden úsek predstavuje sumu až okolo 10-tisíc eur, informuje web DSL. "Vyzerá to tak, že táto technológia nebola doteraz v tejto forme nikde použitá. Technické možnosti nám poskytli nápad, pretože LED svetlá môžu byť zabudované na povrchu cesty, keďže nepotrebujú prísun energie prostredníctvom káblov. Technológia je úplne nová a funguje podobne ako nabitý smartfón."

Momentálne ide zatiaľ iba o pilotný projekt, ktorý realizujú na dvoch frekventovaných križovatkách, hoci sa na nich zatiaľ nestal žiadny podobný incident ako v Mníchove. Maximálne tak menšie nehody zahŕňajúce nepozorných chodcov, z ktorých až približne 17% používa mobilný telefón počas pohybu v potenciálne nebezpečnej cestnej premávke. V najbližších týždňoch až mesiacoch budú prebiehať podrobné monitorovania vrátane analýz na hodnotenie úspešnosti projektu a spokojnosti obyvateľov. "Chodci potrebujú tak dva týždne, aby si zvykli na systém a zároveň pochopili, čo svetlá znamenajú, a až potom môžeme pozorovať ich správanie."

Domov
Zdieľať
Diskusia