Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2016, 21:21
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Ľuďom s Alzheimerovou chorobou svitá na lepšie časy. Vedci vrátili pokusným myšiam ich pamäť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zákerné onemocnenie, ktorým trpí viac ako 50 miliónov ľudí na celej planéte, bude zrejme už onedlho minulosťou. Zachrániť nás má účinná ultrazvuková technológia.

Hoci lekári a vedci doteraz poriadne ani netušia, aké faktory stoja za jej vznikom, vplyv na ľudské telo a naše zdravie až také tabu nie je. Choroba, ktorú prvýkrát opísal Aloysius Alzheimer ešte v roku 1907 a ktorá môže za 60 až 70% prípadov demencie, spôsobuje degeneráciu dôležitých funkcií nášho mozgu, takže tí, ktorí sú ňou postihnutí, postupom času strácajú aj svoju pamäť, čo sa potom odráža na zabúdaní vlastného mena, členov rodiny alebo čohokoľvek iného, s čím v živote prišli do styku. A keďže súčasná liečba nie je príliš efektívna, bádanie po spôsobe, ktorý by dokázal z pacienta opäť spraviť zdravého človeka, v súčasnosti prebieha na plné obrátky, čo teraz dokazujú aj posledné - podľa viacerých odborníkov revolučné - vedecké výsledky.

Vedcom z Austrálie, kde Alzheimerovou chorobou trpí viac ako 300,000 ľudí, sa totiž podarilo až 75 percentám z celkového počtu pokusných myší vrátiť pamäť. Využili pri tom neinvazívnu metódu, kde im špeciálne ultrazvukové zariadenie pod označením "sústredený terapeutický ultrazvuk" poslúžilo na vyčistenie proteínov so zmenenou štruktúrou, teda takzvaných amyloidov, ktorým je pripisovaná zodpovednosť za vznik niektorých hlavných symptómov Alzheimera. Technológia dokáže prostredníctvom zvukových vĺn a super rýchleho kmitania preniknúť cez ochrannú bariéru mozgu a stimulovať tak mikroglie, bunky predstavujúce dôležitú súčasť imunity nášho centrálneho nervového systému. A práve tie dokážu vzniknuté zhluky toxických proteínov účinne odstrániť. Taktiež je ešte dôležité spomenúť, že zrealizovaný vedecký pokus pritom nepoškodil vôbec žiadne mozgové tkanivo, čo z neho robí bezpečný spôsob liečby onemocnenia.

Vľavo mozog zdravého človeka, vpravo mozog človeka trpiaceho Alzheimerovou chorobou

Ľuďom s Alzheimerovou chorobou svitá na lepšie časy. Vedci vrátili pokusným myšiam ich pamäť

Pokusné myši boli po aplikácii sústredeného terapeutického ultrazvuku následne pozorované pri niekoľkých pamäťových testoch, čo zahŕňalo ich schopnosť rozoznávať nové objekty či pamätanie si miest, ktorým by sa mali vyhýbať, píše vedecký web sciencealert.com. Nadobudnutý výsledok im tak poskytol jasný dôkaz, že použitie ultrazvuku vo väčšine prípadov naozaj účinné. "Sme nesmierne poctení touto inováciou na liečbu Alzheimera bez používania liekov. Slovíčko ‘revolučné‘ je často zneužívané, avšak v tomto prípade sa podstatne mení naše chápanie ako odstrániť túto chorobu, a preto pre tento prístup vidím naozaj veľkú budúcnosť," uviedol v oficiálnom vyhlásení jeden z členov vedeckého tímu. Aby sme však mohli niečo také využívať aj na liečenie ľudí, je bezpochyby nevyhnutné, aby bol najskôr zrealizovaný prvý skutočný pokus na jednom z nás. A to sa môže stať už čoskoro.

Domov
Zdieľať
Diskusia