Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. februára 2016, 17:24
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Do Sadu alebo na Železnú studničku? Porovnali sme bratislavské parky

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Oplatí sa ísť s kočíkom na Kačín alebo radšej ostanete v Parku A. Hlinku? Prinášame všetky parkové tipy.

Parky sú celkom fajn. Pominúc malé deti to môže byť aj celkom tiché a väčšinou aj oddychdávajúce miesto. Zelené plochy v Bratislave skôr či neskôr padajú za obete výstavbe, preto ak nechcete byť Ružinovčanom, ale blízky park je pre vás podmienkou, hľadať si bývanie môže byť celkom oriešok. Parkofili sa však iste nájdu aj v Petržalke - popretkávaná cyklotrasami, po ktorých sa rýchlo dostanete na hrádzu. Medzi hordami panelákov sú väčšie zelené plochy, ktoré nie sú priamo parkami, ale pokočíkovať sopľomet alebo vyvenčiť psa môžete vždy. Odporúčam priestor pri petržalskom Kauflande, oficiálne sa to volá Americké námestie (áno, Bratislava má dve Americké námestia), priestoru je tam dosť a navyše - oproti je skvelá zmrzka!

Staré mesto, nové parky

Medická záhrada 

Do Sadu alebo na Železnú studničku? Porovnali sme bratislavské parky

Ak bažíte po parkoch, v prvom obvode sa určite nestratíte. Taká Medická záhrada je plná kvetinových záhonov, lavičiek, sôch a v strede má dokonca fontánu. Idylku trochu narušuje mierne schátraný Ondrejský cintorín hneď vedľa, ale ak sa vydáte opačným smerom, narazíte na pestrý Aspremontov palác - barokovú budovu a narodnú pamiatku. Záhrada je ideálnym miestom na stretnutia a pre dôchodcov.

Blízko Medickej je Kollárovo námestie, to je nič-moc, ale tesne za ním je Námestie slobody - pre ostrieľaných Bratislavčanov "Gottvalďák".

Námestie slobody

Do Sadu alebo na Železnú studničku? Porovnali sme bratislavské parky

Námestie slobody je pekne veľké, s obrovskou fontánou a na jednej z jeho stranách sa nachádza letný arcibiskupský palác. Okolie nekazia ani bilboardy, ani stánky, ale kvantum graffiti. Nie zrovna najpríjemnejší pocit je ešte zistenie, že budova dnes slúži ako Úrad vlády. A fontána nefunguje. Ak si teda chcete vychutnať oddych v Starom Meste, prejdite sa radšej iným smerom, a ak už chcete ísť na Námestie Slobody silou-mocou, pozrite sa na internete, či sa nekoná nejaká demonštrácia.

Grassalkovichova záhrada sídli za Prezidentským palácom a jej korene siahajú až do roku 1780. Pozemok je pomerne veľký, chodníky lemujú svetlá. Ak si však chcete posedieť, uchytiť si lavičku pre seba môže byť naozaj ťažké. Inak, záhrada sa na noc často zamyká, tak bacha, aby ste to stihli!

Grassalkowichova záhrada 

Do Sadu alebo na Železnú studničku? Porovnali sme bratislavské parky

Študenti a západniari si môžu spraviť vychádzku do Horského parku popretkávaného cestičkami, neurazia ani Šafárikovo či Hviezdoslavovo námestie s fontánami, WC, stánkami, obrovským šachom alebo fontánkami na pitnú vodu.

Ostatné mestské časti

Samotné mestské časti sú na tom rôzne, v každej sa však nájde kúsok zeleného. Petržalčania sa môžu ísť predovšetkým bicyklovať - zelené je Daliborovo námestie a v podstate celá cyklistická hrádza pri Dunaji, od Lafranconi až po Čunovo. Odporúčame si na hrádzu ísť aj zabehať. No a potom samozrejme ešte Sad Janka Kráľa. Najstarší verejný park v Európe. Osobne som tam nikdy nevidel nikoho venčiť psa. Park je terčom rodín s deťmi, ktoré chodia ukazovať svojim ratolestiam strom ginkgo a lavičkové spoty podľa znamení zverokruhu, bežcov a cyklistov. V lete bývajú pod tieňmi stromov na tráve rozvalení predovšetkým mladí ľudia. Pre zaujímavosť, park je v prevádzke už od roku 1774.

Ružinovčania by okrem ŠtrkovcaVrakunského lesoparku a Parku Andreja Hlinku toho veľa nenarobili, našťastie sú po celom druhom obvode fľaky zelene a množstvo ihrísk. Mimochodom, v Ružinove je ešte jedno jazero - Rohlík. Je to skôr taká veľká mláka, ale od postavenia OC RETRO je okolo neho vysoká koncentrácia ľudí.

Mestský lesopark 

Mapa Bratislavského lesného parku

Do Sadu alebo na Železnú studničku? Porovnali sme bratislavské parky

Obľubené miesto na krátke aj dlhšie turistické vychádzky pripomína pražskú Divokú Šárku, ten Bratislavský lesopark je však omnoho väčší. Kamkoľvek sa vyberiete, máte istotu, že narazíte na nejaký flek s rýchlym občerstvením. Medzi obľúbené destinácie patria KamzíkBiely krížKačín alebo Železná studnička (studnička, nie studienka! Aj vás štvú ľudia čo povedia Železná studienka?). Z Bratislavy sú mimoriadne obľúbené vychádzky cez Biely kameň do Svätého Jura; cez Pajštún do Marianky alebo až na Pezinskú Babu (pre tých viac hardcore). Lesopark je popretkávaný kilometrami turistických trás alebo cyklotrás, ktoré však nemusíte dodržať a môžete sa vybrať ľubovoľnou asfaltkou alebo poľnou cestou.

Fajn je tiež lanovka, ktorá v lete vozí ľudí z už spomínaného Kamzíka na lúku Snežienku. Odtiaľ sa dá pešo zbehnúť do mesta na Patrónku, alebo tí lenivší môžu využiť autobus linky 43. A ak nechete veľmi experimentovať, vyberte sa po overenej trase od Červeného mosta, cez mimoriadne obľúbenú a mimoriadne fajn Partizánsku lúku plnú ihrísk, okolo starého amfiteátru až na občerstvenie na Železnú studničku. Jediná, často vytýkaná nevýhoda je absencia kúpaliska, pred horúčavou sa však skryjete aj pod listami stromov. Na druhú stranu - na Kolibe je lanová a bobová dráha. Každý má rád bobovú dráhu.

Na záver ešte Devínska hrádza. Nie je to extra park, ale pre cyklistov je to unikátny spôsob spojenia kávy v Eurovea, selfie s Devínom a výletom do Rakúska. Na niektorých miestach je síce rozbitá ako Slota na diaľnici, ale jazdí sa tade veľmi príjemne. Mimochodom, pokračuje ďalej do Rakúska a je dlhá vyše 100 kilometrov.

Úsek z Devínskej hrádze

Do Sadu alebo na Železnú studničku? Porovnali sme bratislavské parky
Anketa:
Myslíte si, že parkov v Bratislave je dostatočný počet?
Áno, je to fajn
Áno, ale sú zanedbávané a neudržiavané
Nie, chcelo by to výrazne viac zelených plôch
Áno, je to fajn
15 %
96 Hlasov
Áno, ale sú zanedbávané a neudržiavané
36 %
230 Hlasov
Nie, chcelo by to výrazne viac zelených plôch
49 %
318 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia