Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2016, 18:50
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Rok 2015 otriasol kinami. Ktoré filmy zarobili najviac a pripojili sa ku klubu miliardárov?

FILMY A SERIÁLY FURIOUS 7
Uložiť Uložené

Za ktoré filmy ľudia po celom svete utratili najviac peňazí? Z niektorých možno budete prekvapení.

Rok 2015 je už definitívne za nami a určite ste postrehli niekoľko našich sumarizujúcich článkov (najlepšie filmy, najlepšie reklamy, najsťahovanejšie filmy či najlepšie horory). Úspech sa dá merať rôznymi spôsobmi, napríklad skrz žánre, divácku priazeň či ocenenia kritiky (88. odovzdávanie Oscarov sa už blíži, uskutoční sa už 28. februára). Jedným z mnohých spôsobov je ich zoradenie aj podľa finančných tržieb z kinosál po celom svete. Tento rok bol najziskovejším v histórii celej kinematografie, veď len americké tržby sa pohybujú na hranici viac ako 11,1 miliardy dolárov. Pre porovnanie, celkové americké minuloročné tržby boli 10,360,800,000 miliárd amerických dolárov. Ktorý film teda zarobil najviac?

10. The Martian - $595,400,000 

Režisér Ridley Scott si po mierne nepodarenom filme Exodus opäť očistil svoje meno úchvatným sci-fi dobrodružstvom z červenej planéty. Marťan nám predstavil príbeh astronauta Marka Watneyho (Matt Damon), ktorý zostane po nehode jediným obyvateľom Marsu, čím sa začína jeho boj o život s minimom zásob a bez spojenia so Zemou. Filmu sa podarilo zarobiť takmer presne 600 miliónov a pokiaľ ťa minula naša recenzia, prečítať si ju môžeš na tomto odkaze. Jeho natáčanie zabralo iba 70 dní, čo ale bohato stačilo na Zlatý Glóbus pre Damona. Taktiež všetky lokality vo filme sú vytvorené a pomenované podľa tých skutočných na ďalekej červenej planéte, vďaka čomu sa dosiahla absolútna autentickosť. Pre Scotta ide zase o jeho najziskovejší film v kariére.

Rok 2015 otriasol kinami. Ktoré filmy zarobili najviac a pripojili sa ku klubu miliardárov?

9. The Hunger Games: Mockingjay Part 2 - $637,700,000

Veľkolepé vyvrcholenie jednej z najpopulárnejších knižných ság súčasnosti dorazilo v novembri s veľkými očakávaniami, ktoré boli určite na mieste, keď predchádzajúce tri filmy zarobili takmer 2,5 miliardy amerických dolárov. Bolo štúdio v tomto smere sklamané? Určite áno, pretože prvá časť Drozdajky vytiahla z našich peňaženiek viac ako 755 miliónov dolárov, zatiaľ čo jej záver „len“ 616,7. V konečnom dôsledku sa ale rozdelenie deja na dvakrát štúdiu vyplatilo a filmu tak tento rok patrí deviata priečka najzárobkovejších filmov (a 7 bodov z 10 v našej recenzii). Pokiaľ to ešte neviete, rovnako ako čaká spin-off zo sveta Harryho Pottera v podobe Fantastic Beasts, tak sa šušká aj o niekoľkých alternatívach rozvíjania Panemu. Žeby predsa uvidíme mladého Haymitcha?

Rok 2015 otriasol kinami. Ktoré filmy zarobili najviac a pripojili sa ku klubu miliardárov?

8. Mission: Impossible - Rogue Nation - $682,300,000

Pred dvadsiatimi rokmi dorazil do kín prvý diel a za tú dobu som sa narodil a dospel sme dostali už štyri pokračovania tejto, dnes už kultovej záležitosti. Tom Cruise čoby Ethan Hunt sa vrátil a postaral sa o šialenú jazdu, ktorú sme si určite viacerí zamilovali. Režisérsky projekt zastrešil Christopher McQuarrie, ktorého si vyžiadal samotný Tom Cruise, producent filmu. S Chrisom už pracoval na Valkýre, Edge of Tomorrow (napísal scenár) a režíroval Jacka Reachera, kde prispel aj scenárom. Snímke s jednou z najikonickejších zvučiek sa podarilo zarobiť viac ako 680 miliónov dolárov, takže spokojní sme neboli len my v recenzii, ale aj samotné štúdio, ktoré si brúsi zuby na pokračovanie.

Rok 2015 otriasol kinami. Ktoré filmy zarobili najviac a pripojili sa ku klubu miliardárov?

7. Inside Out - $856,100,000

Tento rok sa podarilo do top desiatky prebojovať rovno dvom animákom, no nie oba si to tak úplne zaslúžili. To ale nie je prípad nádhernej a farebnej Pixarovky, ktorá nás vzala do vnútra hlavy malej Riley. Tá je vytrhnutá zo svojho starého života na americkom stredozápade po tom, ako sa jej otec musí kvôli novej práci presťahovať do San Francisca. Rovnako ako my všetci počas dospievania, aj Riley je zmietaná svojimi emóciami - radosťou, strachom, hnevom, nechuťou a smútkom. O tom, že ide o nadmieru originálny a svieži animák svedčí aj Zlatý Glóbus a pravdepodobne aj blížiaca sa nominácia. Inside Out zaostalo za Spectre len o necelé dva milióny, pričom ide určite o najväčšiu „tesnotku“ v tomto zozname.

Rok 2015 otriasol kinami. Ktoré filmy zarobili najviac a pripojili sa ku klubu miliardárov?

6. Spectre - $865,100,000

Po Skyfall predchádzali najnovšej Bondovke obrovské očakávania, veď sa vrátilo takmer celé osadenstvo počnúc režisérom Samom Mendesom a končiac až pri skladateľovi hudby. A ako to vlastne celé dopadlo?  Miernym sklamaním na viacerých frontoch a jedným z nich boli aj tržby. Aj keď film zarobil úctyhodných 850 miliónov, no na Skyfall, ktorý prekonal miliardu a je najziskovejšou snímkou série o agentovi 007 sa ani trošku nechytal. A to nie len tržbami. Aby ste si ale nemysleli, že film je zlý, v našom článku sme si rozobrali aj mnoho pozitív. A aby toho nebolo málo, Spectre sa stalo držiteľom rekordu pre najväčšiu explóziu v histórii kinematografie.

Rok 2015 otriasol kinami. Ktoré filmy zarobili najviac a pripojili sa ku klubu miliardárov?

5. Minions - $1,157,300,000

Prehupujeme sa do druhej polovice nášho zoznamu, čím sa presúvame aj do klubu miliardárov, v ktorom nájdeme dovedna 24 klenotov kinematografie. Mimoni sa držali v TOP10 najzárobkovejších filmov histórie do pondelka 28. decembra, kedy ich vysunulo Star Wars: The Force Awakens. Čo si o filme myslíme my, sme si už rozobrali v recenzii, ktorá dokázala rozprúdiť poriadnu debatu, ku ktorej sa ti isto hodí aj popcorn. Pokiaľ neviete, všetky žlté postavičky nahovoril režisér Piere Coffin. Mimoni vyniesli Universalu viac ako 1,157 miliardy amerických dolárov. Viac k tomu asi veľmi nemáme čo dodať, keďže tento animák máme v redakcii naozaj „veľmi radi“.

Rok 2015 otriasol kinami. Ktoré filmy zarobili najviac a pripojili sa ku klubu miliardárov?

4. Avengers: Age of Ultron - $1,405,000,000

Takmer jeden a pol miliardy zarobilo pokračovanie Avengerov, ktoré bolo predposledným filmom Phase 2 Marvel Cinematic Universe. Tá dokopy zarobila cez 5,2 miliardy amerických dolárov, pričom jej najziskovejším filmom bolo práve Age of Ultron. Avengeri boli slušní (veľkoleposť akcie a humor sa pritom nedajú porovnať so žiadnym iným blockbusterom nielen tohto roku), no a taktiež sme sa znova o čosi viac pohli k smerom veľkému Thanosovmu finále. Dojem ale pokazilo až zbytočne veľké množstvo postáv, v niektorých prípadoch dokonca až ich samotná zbytočnosť. Aj keďže už všetci čakáme na Captain America: Civil War (na ktoré sa azda tešíme viac ako na Avengers), klikajte na vlákno Svet Marvelu, kde sa dozviete to najpodstatnejšie a samozrejme aj na našu recenziu.

Rok 2015 otriasol kinami. Ktoré filmy zarobili najviac a pripojili sa ku klubu miliardárov?

3. Furious 7 - $1,515,000,000

Iba šiestim filmom sa podarilo dostať cez hranicu jeden a pol miliardy amerických dolárov (okrem tých z tohto roku sem patria len prví Avengeri, Titanic a Avatar), pričom týmto cenným titulom sa môže pochváliť aj Furious 7, ktoré zavŕšilo filmovú jazdu Paula Walkera. Siedma zbesilá jazda ťažila hlavne z tohto faktu, ktorý sa ale rozhodne vyplatil. Furious 7 je perfektne natočený, zostrihaný a praktickými/digitálnymi trikmi vyvážený blockbuster. Každý súboj je okrem skvelej choreografie prehľadne a atraktívne natočený, automobilové naháňačky sú zachytené v perfektnom uhle a rýchlosti, takže máte na ceste, respektíve bojisku vždy veľký prehľad. 

Rok 2015 otriasol kinami. Ktoré filmy zarobili najviac a pripojili sa ku klubu miliardárov?

2. Jurassic World - $1,669,000,000

Ostrov, na ktorom sa kedysi snažil vybudovať filantropický miliardár John Hammond dinosaurí park, vznikla megalomanská prehistorická zoo, ktorú má pod palcom racionálna kariéristka Claire (Bryce Dallas Howard). Aby upokojila obavy investorov, predstavuje im novú atrakciu, ktorá by mala opäť zvýšiť návštevnosť na požadované hodnoty. Divákom sa „bežné" dinosaury mália, a tak šikovní genetici vyvinú nového tvora, ktorý sa postará o pekný neporiadok. Režisér Colin Trevorrow doručil skutočne blockbusterový zážitok, na aký sme dlho čakali, čo mu dopomohlo stať sa štvrtým najziskovejším filmom kinematografie. Dúfam, že sa vám Jurský svet páčil, otvoril totiž novú trilógiu z tohto ostrova (sveta?).

Rok 2015 otriasol kinami. Ktoré filmy zarobili najviac a pripojili sa ku klubu miliardárov?

1. Star Wars: The Force Awakens - $1,777,587,937

Legenda sa vrátila na filmové plátna. Roky čakania sa skončili a my sme sa dočkali Epizódy VII, ktorá nám priniesla naspäť všetky známe postavy a načala novú trilógiu, ktorá bude ešte navyše doplnená o sólo mladého Hana Sola a Rogue One. Hviezdne vojny sú späť v celej svojej kráse, no nie sú najlepším dielom v ságe. Režisér J.J. Abrams mal jemne zviazané ruky a taktiež sa aj sám priznal, že veľmi nechcel s látkou riskovať. To je na filme aj vidieť (viac ale už v recenzii). Snímka sa môže pochváliť najrýchlejšie rastúcimi tržbami a zároveň titulom najziskovejšieho filmu roku 2015 a (momentálne) 3. najzárobkovejším filmom celej kinematografie. Momentálne sa blíži k dvom miliardám.

Rok 2015 otriasol kinami. Ktoré filmy zarobili najviac a pripojili sa ku klubu miliardárov?

Na záver ešte dodám, že niektoré sumy nie sú konečné, keďže niektoré z filmov sa ešte nachádzajú v kinách, no ich zvyšné tržby by už nemali v súčasnosti nijako zmeniť poradie. To by sa stalo jedine v prípade znovuuvedenia niektorého z filmov, čo je minimálne v roku 2016 vysoko nepravdepodobné. Tak čo, spokojní s poradím? Našli ste si tu svojho minuloročného favorita?

Domov
Zdieľať
Diskusia