Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2015, 20:54
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

TOP 10: Vybrali sme najlepšie slovenské rapové skladby, ktoré rozbijú každý klub

HUDBA
Uložiť Uložené

Do repertoára každého správneho rapera patria aj skladby, vďaka ktorým sa otriasajú základy klubov a my sme vybrali 10 tých najlepších.

Ešte počas leta sme vám predstavili rebríček, kde sme zahrnuli tie najlepšie skladby, ktoré najradšej počas horúceho obdobia na akciách pod holým nebom alebo pri vode počúvame. Máme tu jeseň a interpreti sa spolu s fanúšikmi presúvajú z festivalov naspäť do klubov, a preto je ten správny čas pozrieť sa na výber tých, ktoré fungujú v uzavretých priestoroch najlepšie. Už tradične zostavíme top desiatku skladieb bez a opäť nebudú chýbať aj o čosi staršie veci, ktoré máme všetci tak radi. Určite je treba pripomenúť, že tento rebríček nie je výplodom jednotlivca, no aj napriek tomu zahŕňa subjektívne názory, s ktorými sa nemusí stotožňovať každý, čo je samozrejme úplne prirodzené. Budeme sa však snažiť v sprievodnom texte aspoň v krátkosti odôvodniť tento náš výber. Poďme na to.

10. Pil C feat. Delik - Faded

Aj keď je člen Comebackgangu súčasťou scény len pomerne krátko, väčšina kariérne starších kolegov ho medzi seba bez problémov prijala a ako bonus sa objavili aj na zopár jeho skladbách. Adeptov na top klubovú skladbu má Pil C v repertoári viac, my sme však vybrali spoluprácu s Delikom, a to aj kvôli produkcii od Špeciála, s ktorým momentálne spolupracuje na spoločnom prvom sólovom albume. 

Panák za panákom, vždy keď ich dopijem, hádžem ich za seba.

9. Moja Reč - Nočný Let

Supa aj Delik sú autormi mnohých aj starších hitov, ktoré do dnes fungujú na koncertoch perfektne. Pravdepodobne u všetkých fanúšikov platí, že nedajú dopustiť najmä na projekty s titulom Dobrí chlapci a rovnako to vnímame aj my. V prípade Mojej reči sme toho mali na výber naozaj neúrekom, keďže chalani hlavne v minulosti hýrili nesmiernou aktivitou, čo nám možno trochu chýba. Skladba Nočný let je zároveň produkčne od ostatných z nášho rebríčka odlišná svojou atmosférou. Pochváliť musíme aj videoklip, ktorý patrí medzi tie najlepšie, aké kedy na Slovensku vznikli, ale o tom inokedy. 

Všetci by chceli, ale nemôžu ho mať, iba dobrí chlapci majú ten sound.

8. Ego & Ben Cristovao - MOLLY

Benny aj Ego majú na konte viacero adeptov do tohto rebríčka, no my sme sa rozhodli zaradiť práve ich spoluprácu, o ktorej mnohí vravievali, že je americká kopírka, čo však určite nie je pravda. Bohužiaľ, nie je veľa príležitosti na to, aby sme počuli túto skladbu od oboch interpretov spoločne, no na sólových koncertoch odznievajú slohy veľmi často. Ostáva nám len dúfať, že sa cesty týchto dvoch interpretov ešte hudobne stretnú.

Je nám to úplne jedno brácho, keď hľadáme šťastie, je nám to úplne jedno, všetko ostatne je na smiech.

7. L.U.Z.A. - Večer s Lúzou

Legendárne tri mená a štyri písmená nás po viac ako ôsmich rokoch potešili novým albumom, ktorý síce kvalitu nepostráda, no my sme aj napriek tomu vybrali záležitosť z prvého albumu a síce, Večer s Lúzou. Videoklip zaznamenal veľký úspech a dokonca sa umiestnil v rebríčkoch top slovenských skladieb v roku 2007. Dúfam, že po vydaní tohto článku aspoň jeden DJ, resp. selektor opäť zaradí Večer s Lúzou do svojho repertoára. 

Dneska hrá len funky,
sme odpálení ak tanky.
Nesprávne triafam jamky,
mám kľúč na všetky zámky.

6. Koko Šajs, Orion, Ego - Jak sa vieš hýbať

Grimasov mixtape Kto dá viac je sám o sebe jedna veľmi exkluzívna vec so zaujímavým obsadením interpretov. V našom prípade upriamime pozornosť na veľkú spoluprácu medzi Egom, Orionom a ešte vtedy Koko Šajsom, dnes už známym pod pseudonymom Majk Spirit. Všetci traja mali už v čase vydania (2007) početné skúsenosti s klubmi, a tak nebolo pochýb o tom, že sa bude skladba Jak sa vieš hýbať tešiť veľkému úspechu. 

Každá z nich ma rada keš a luxus, milujú ťa, keď máš plnú buxu.

5. Hajtkovič feat. Rytmus - Do sce je*ať

Aj táto spolupráca bola pre mnohých súčasných už ex-raperov motiváciou pre to, aby začali tvoriť podobnú hudbu pre širšiu cieľovku. Pri svojej ceste za slávou však zabudli na to, že nemôžeš jednoducho prísť na scénu a robiť dookola párty tracky na jedno koptyo. Nielen Rytmus, ale aj Hajtkovič stoja za tými najsilnejšími rapovými projektami, a tak je nadčasový úlet typu Do sce je*ať úplne pochopiteľný a my ho berieme všetkými desiatimi.

Sledujem ťa celú a moc hotový som z teba, doneste mi volakdo maslový chleba.

4. Majk Spirit - Tancujj

Speezy má v tomto roku na konte sólový dvojalbum, no táto skladba sa na ňom objavila len v remixovanej verzii. Ešte keď sme sme o projekte Y mohli len tušiť prišiel na svet nezvyčajný videoklip na skladbu Tancujj, ktorú v pôvodnej verzii produkoval kolega z jednašestky, Abe. Aj keď sa aktuálne na koncertoch, resp. White Tour hrajú skladby výhradne z bieleho albumu spoločne so živou kapelou, určite sa ešte dočkáme aj live prevedenia tejto veci, ktorá funguje spoločne s fanúšikmi naozaj perfektne. 

Polnoc, prichádzam do klubu, nechcem piť, nič moc, možno omočím si hubu.

3. Čistychov feat. Dannie, Tina, Orion - Vaša 

Táto skladba sa síce objavila aj v rebríčku letných hitov, no niet pochýb o tom, že patrí aj medzi najlepšie klubové záležitosti. Opäť Čistychov a Orion, tentokrát im však garde robí dvojica Dannie a Tina, ktoré sa postarali nie len o refrén. Energická Vaša pochádza z roku 2004, teda konkrétne z albumu Né Produkt. Vedeli by ste si predstaviť hrať túto skladbu v kluboch aj v roku 2015? My určite áno!

Mesto za mestom, klub za klubom, nech sa bavia, nech vravia, že žil celý dom.

2. Ego - Nezávislosť

Členovia Kontrafaktu nám už neraz dokázali, že síce im to spoločne ide najlepšie, no v žiadnom prípade sa nestrácajú ani v sólových veciach. A keďže Ega charakterizuje slovo Nezávislosť nielen ako interpreta ale aj človeka, túto skladbu mu každý uverí ešte o niečo viac. Viete si predstaviť na podobnom tracku iného rapera? Ja nie. V kombinácii s produkciou s Wichom rukopisom tu máme doslova bombu, ktorá na koncertoch funguje ako atómové hodiny a na refréne si ulieta aj ten najväčší introvert. 

To, že rapujeme, to je devíza. Vyhráme, nebude to remíza.

1. Miky Mora feat. Rytmus - Čo?!

Rok 2006 patril aj albumu Moratón z dielne Mikyho Moru, kde môžeme nájsť aj spoluprácu s Rytmusom. Tá je obohatená o typickú párty produkciu, ktorej autora by ste možno uhádli aj v prípade, že by sme ho nespomenuli. To sa však samozrejme nestane. Hovoríme o Hajtkovi, ktorý už má v tomto rebríčku podstatné zastúpenie, a tak tu pravdepodobne máme víťaza v kategórii producent. Čo sa týka samotnej skladby, opäť dúfam, že sa ešte niektorému z DJov podarí zaradiť ju do playlistu. 

Pijeme drinky, ku*vy, nás obletujú v boxe. Nechcú konvalinky, idú po sláve a kokse.

BONUS

Kontrafakt - Sme úplne napi*u

Ak si niekedy v živote navštívil koncert skupiny Kontrafakt, určite vieš, prečo si práve táto skladba našla v našom rebríčku prvé miesto. Je síce pravdou, že aj vo väčšine trackov vyššie zohráva podstatnú úlohu aj napríklad zvuk, ktorý klub ponúka, no aj napriek tomu ostáva faktom, že ak počuješ na koncerte prvé tóny Sme úplne napi*u, ihneď môžeš očakávať okamžitý bordel a neopísateľnú atmosféru, ktorú jednoducho musíš zažiť. A aj keď nebýva úplne zvykom, že sa interpreti vracajú k takto starým skladbám, u troch špinavých mien toto pravidlo určite neplatí. 

Originál skladby nájdeš tu. Tentokrát sme vybrali live záznam z pražskej Lucerny, kde oslavoval DJ Wich pred rokom svoje narodeniny.

Je samozrejmosťou, že sa nám do rebríčka nevošli všetky spomenutia hodné skladby, a tak pridávame ešte honorable mentions: AMO - Párty sa môže začať, H16 - Dneska ide karta, Celú noc, Majk Spirit - Hennessy, 4D & Ego - Lovecké, Delik - Bum Bum. Dúfame, že sme vás dnes opäť nepohoršili a že si nás zapnete aj nabudúce. Dovidenia!

Anketa:
Ktorá je tvoja obľúbená slovenská rapová skladba, ktorá rozbije každý klub?
10. Pil C feat. Delik - Faded
9. Moja Reč - Nočný Let
8. Ego & Ben Cristovao - MOLLY
7. L.U.Z.A. - Večer s Lúzou
6. Koko Šajs, Orion, Ego - Jak sa vieš hýbať
5. Hajtkovič feat. Rytmus - Do sce je*ať
4. Majk Spirit - Tancujj
3. Čistychov feat. Dannie, Tina, Orion - Vaša
2. Ego - Nezávislosť
1. Miky Mora feat. Rytmus - Čo?!
BONUS: Kontrafakt - Sme úplne napi*u
Iná - napíš do komentu
10. Pil C feat. Delik - Faded
11 %
549 Hlasov
9. Moja Reč - Nočný Let
10 %
497 Hlasov
8. Ego & Ben Cristovao - MOLLY
6 %
290 Hlasov
7. L.U.Z.A. - Večer s Lúzou
7 %
338 Hlasov
6. Koko Šajs, Orion, Ego - Jak sa vieš hýbať
3 %
164 Hlasov
5. Hajtkovič feat. Rytmus - Do sce je*ať
3 %
157 Hlasov
4. Majk Spirit - Tancujj
7 %
350 Hlasov
3. Čistychov feat. Dannie, Tina, Orion - Vaša
7 %
358 Hlasov
2. Ego - Nezávislosť
9 %
485 Hlasov
1. Miky Mora feat. Rytmus - Čo?!
17 %
857 Hlasov
BONUS: Kontrafakt - Sme úplne napi*u
16 %
830 Hlasov
Iná - napíš do komentu
5 %
278 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia