Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. mája 2015, 2:12
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Nové Superb Combi odhalené, nechýba mu krása a ani najväčší batožinový priestor v triede!

TECH ŠKODA
Uložiť Uložené

V nočných hodinách Škoda vypustila do obehu prvé fakty a fotky nového Superbu Combi.

To, že je nový Superb po dizajnovej stránke naozaj vydarený kus auta, niet pochýb. Vyzdvihnúť treba najmä zadné partie, ktoré predošlý sedan (respektíve lifttback) nemal riešené veľmi šťastne, a to už či pred, alebo po facelifte. Tretia generácia však pôsobí podstatne vyváženejšie, uhladenejšie a teda v neposlednom rade pôvabnejšie. Ostatne, presvedčili nás o tom aj prvé exempláre, ktoré sa v predstihu objavili už aj u nás, ale i domáci Autosalón, kde bola nová vlajková loď značky Škoda naozaj veľkým lákadlom. Ako je však zvykom, po sedane nasleduje aj o čosi väčšie kombi, ktoré, dovolím si povedať, v prípade predošlej druhej generácie vyzeralo v porovnaní s menej praktickým variantom podstatne krajšie. A tak už vo februári, teda v dobe, keď sa svetu ukázal novučičký Superb a na pár dni doslova zahltil internety, sa objavilo viacero návrhov a renderov, ako by mohol vyzerať i kombík, ktorý svojimi ambíciami nešetril, práve naopak a očakával sa ešte tento rok. No a ako sa v uplynulých hodinách vskutku nečakane ukázalo, čas jeho odhalenie nastáva práve teraz.

Česká automobilka si ako priestor, kde ukáže novinku prvýkrát, vybrala opäť najznámejšiu sociálnu sieť, kde sa v nočných hodinách objavila sada prvých fotografií odhaľujúcich Superb Combi. Praktickejší variant už na prvý pohľad naznačuje, že oproti sedanu nebude dizajnovým riešením zadných partií až tak odlišný a niečím prelomovým. To sa však dalo čakať, keďže už nejaký ten čas najmä domáce české cestné komunikácie križovalo viacero zamaskovaných prototypov, ktoré naznačovali, že tentokrát ostane i kombi verné horizontálne umiestneným svetlometom, a tak medzigeneračne príde o ich vertikálne vyhotovenie. Samotné svetlomety sú prakticky totožné s tými z klasickej karosárskej verzie, odlišnosť preto vzadu predstavuje pochopiteľne len riešenie piatych dverí. Tie počítajú s výraznejším zrezaním než u predchodcu, čím kombík vystupuje ešte zaujímavejšie a viac športovejšie.

Nové Superb Combi odhalené, nechýba mu krása a ani najväčší batožinový priestor v triede!

I keď tomu jednotlivé detaily karosérie s rozmermi 4856 x 1864 x 1477 mm až tak nenasvedčujú, ako celok rodinne založený Superb nezaprie podobnosť voči niektorým koncernovým vozidlám so štyrmi kruhmi na kapote. Pokiaľ ide o interiér, veľa sa toho, bohužiaľ, nezmenilo. Vnútrajšok tak vystupuje trochu strohým podtónom (hlavne budíkmi, pritom ide isto o najluxusnejšiu verziu), pričom ako bolo spomínané už pri uvedení novej generácie, najmä dnu je po stránke technológií cítiť, že tentokrát VW škodovákom pristrihol krídelka. Keďže zadná silueta strechy neklesá tak rýchlo, je zrejmé, že z tohto faktu vyťaží najmä zadná posádka, ktorá dostane pár čísel priestoru nad hlavami navyše. Batožinový priestor vyniká svojou praktickosťou a ako čerešničkou na torte je fakt, že počíta s veľkosťou 660 litrov, čo je rekordom vo svojej triede a zároveň vôbec druhým (po E-čku) najväčším kombíkom na našom trhu.

Po stránke pohonného ústrojenstva pôjde určite o zhodné jednotky, aké nájdeme v nedávno predstavenom sedane. Počítať tak môžeme s benzínovými motormi 1.4 TSI, 1.8 TSI a 2.0 TSI vo výkonovom spektre 92 kW / 125 k až 206 kW / 280 koní, naopak dieselové Superby Combi budú zastúpené dvoma agregátmi - 1.6 TDI (88 kW / 120 k) a 2.0 TDI (140 kW / 190 k). Ani v kombíku nenájdeme už známy 3,6-litrový šesťvalec, ktorý pútal pozornosť najmä štvoricou výfukov (celkom paradox na Škodu) a jeho doménou sú i dodnes naše diaľnice, kde ich s obľubou využívajú muži zákona. Odstupom času sa určite môžeme tešiť aj na outdoorovú verziu známu ako Scout, dovtedy nám však škodovka ešte detailnejšie priblíži túto novinku, vrátane pohľadu do jej cenníka.

Nové Superb Combi odhalené, nechýba mu krása a ani najväčší batožinový priestor v triede!

Nové Superb Combi odhalené, nechýba mu krása a ani najväčší batožinový priestor v triede!

Nové Superb Combi odhalené, nechýba mu krása a ani najväčší batožinový priestor v triede!

Nové Superb Combi odhalené, nechýba mu krása a ani najväčší batožinový priestor v triede!

Pre viac fresh informácií zo sveta štyroch kolies sleduj AUTO.refresher.

Anketa:
Ohodnoťte dizajn Škody Superb Combi známkou ako v škole:
1
2
3
4
5
1
65 %
1015 Hlasov
2
18 %
277 Hlasov
3
4 %
64 Hlasov
4
5 %
76 Hlasov
5
8 %
129 Hlasov
Späť
Zdieľať
Diskusia