Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2015, 15:08
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Najväčšie a najznámejšie mýty, ktoré Ničitelia mýtov vyvrátili a potvrdili

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Adam Savage, Jamie Hyneman a ich traja pomocníci. To je pätica vedcov, ktorá nám na obrazovkách vyvrátila alebo potvrdila najväčšie mýty z celého sveta.

Mythbusters tvoria dva tímy. Prvý vypĺňajú Adam Savage a Jamie Hyneman, skúsení profesionáli v oblasti vedy a efektov. Druhý tím tvorí trojica Tory Belleci, Kari Byronová a Grant Imahara, ktorý nahradil Scottie Chapmanovú. Relácia sa vysiela už viac ako 12 rokov a videli sme cca 250 epizód. V každej z nich Ničitelia mýtov nejaký známy mýtus vyvrátili alebo potvrdili. V dnešnom článku sa pozrieme na tie najzaujímavejšie a najväčšie mýty a pravdy o nich.


10. Môžete mobilom vyhodiť do vzduchu čerpaciu stanicu? 

Mnohí prevádzkovatelia čerpacích staníc, vodiči a najmä médiá, či už to boli noviny, TV spoty alebo varovania v e-mailoch tvrdili a boli presvedčení, že impulzy, ktoré vydávajú mobilné telefóny (obzvlášť pri telefonovaní) dokážu vznietiť benzín či naftu a prakticky tak spôsobiť výbuch celej čerpacej stanice. Keď sa na to ale pozreli Mythbusters, zistili, že to tak nie je. Môže za to statická elektrina, ktorú vytvárame pri dotyku s autom a pri obtieraní oň. Keďže tak často pri telefonovaní musíme robiť kvôli tomu, že máme k dispozícii iba jednu ruku, väčšina ľudí si domyslí, že to bolo práve kvôli telefónom. 


Ako najzaujímavejší technický mýt ho označil samotný Adam Savige, ktorý neskôr dostal aj odkaz, že po rokoch od odvysielania tejto epizódy sa zredukovali požiare na čerpacích staniciach o dve tretiny. Takže, Myth Busted.

9. Zachráni vás správne načasovaný výskok v padajúcom výťahu? 

Tento mýt stavia na príbehu z roku 1945, kedy sa našiel živý, no ťažko ranený človek, ktorý bol v padajúcom výťahu v Empire State Building. Určite aj vám niekoľkokrát napadlo, že ak padáte z väčšej výšky a máte pod nohami teleso, od ktorého sa dá odraziť, mohol by vás tento skok zachrániť. Nie som žiaden fyzik a neviem vám to dostatočne vysvetliť, takže sa budete musieť uspokojiť s týmto výkladom. 

Túto epizódu som videl a nie som si istý, či pokusy Mythbusters, ktoré mimochodom mýtus vyvrátili, boli dostatočné a vierohodne preukázateľné. Tvrdia, že aj keby ste dokázali výskok správne načasovať (čo je takmer nemožné), pohyblivá sila výťahu a jeho rýchlosť by boli také veľké, že váš jemný odskok by ich nedokázal zmierniť natoľko, aby vás to zachránilo. Ako však prežil spomínaný človek pád výťahu v roku 1945 teda stále ostáva záhadou. Vo výťahu tento trik nefunguje, ale v prípade, že budete padať zo stometrovej výšky a budete mať pod nohami dostatočne veľké teleso, aby ste sa od neho mohli odraziť, radím vám vyskúšať to. Nič iné vám asi ani neostáva. 

8. V sirupe môžete plávať rovnako rýchlo ako vo vode

Tento mýtus bol podľa Adama najťažší, aký kedy vyvrátili. Vykopali dve veľké jamy a naplnili ich vodou a sirupom. Museli zistiť, či zaplávajú rovnaké dĺžky v oboch tekutinách za rovnaký čas. Zatiaľ čo voda nie je taký lepkavá a hustá, v sirupe by sa vám malo plávať oveľa ťažšie, čo je pravda. Avšak. Keďže sa vám v sirupe pláva oveľa ťažšie, vynaložíte aj oveľa väčšiu silu, než vo vode, čo má za následok, že sa tieto dve veličiny (hustota tekutiny a sila vynaložená pri plávaní) akoby znegovali a výsledok teda bude rovnaký.

Počas testovania boli Adamove výsledky prekvapivé. V sirupe zaplával az o 38% horší čas, než vo vode. Jaime to rovno vzdal. Neskôr vyskúšali aj menej lepkavý sirup a Adamov čas už bol len o 3-4% horší než vo vode. Nakoniec si pozvali profesionálneho plavca, ktorého technika plávania vo vode sa však na sirup aplikovať nedala. Mýtus bol označený ako Plausible - pravdepodobný.


7. Ak zhodíte z vrcholu Empire State Building mincu a trafíte niekoho na chodníku, môžete ho zabiť.

Na tento pokus už tradične poslúžila figurína, pre ktorú náraz mince, ktorá padala z takej výšky smrteľný nebol. Dokonca ani vystrelenie mince by pre človeka nebolo smrteľné. Radšej ale mince z vrcholu tejto budovy nehádžte, stále môžete niekomu dosť ublížiť. Myth Busted. 


6. Ak sa dostanete do pohyblivého piesku, utopíte sa v ňom

Tu si celkom nie som istý, aký pohyblivý piesok bol testovaný. Určite je viac druhov v závislosti na tom, v akom prostredí sa pohyblivý piesok nachádza, no štúdiá a pokusy tvrdia, že utopiť sa v ňom je nepravdepodobné, až nemožné. Pohyblivý piesok je totiž hustejší než voda a čím hustejší je, tým je vztlak objektov v ňom väčší. Ľudia, ktorí sa našli mŕtvi v týchto pieskoch jednoducho umreli kvôli niečomu inému. Myth Busted.

5. Zlatá rybka si pamätá len udalosti v troch predošlých sekundách

Myslím, že tento mýtus je z ranku takých, ako napríklad: Otvorenie dáždnika pri páde z mrakodrapu vám zachráni život alebo: Keď sa hasí požiar a helikoptéry naberajú vodu v mori, môžu náhodne naložiť aj surfistu (alebo niekoho iného) a zhodiť ho do ohňa. Mythbusters museli podobné mýty riešiť. Áno, až takí tupí sú ľudia. 


Zlatú rybku dokonca naučili, ako prekonať prekážkovú dráhu. Mesiac po tom, ako ňou plávala naposledy, to bez problémov zvládla znova. 

Keď už sme u rybách, Mythbusters vyvrátili aj množstvo mýtov o žralokoch. Napríklad, že nie sú také silné, aby poškodili poriadnu loď (drevený Pištov čln nerátajte) alebo že rozhodne neucítia kvapku krvi v mori, ak sa v ňom porežete. Ucítia skôr krv z rýb, než ľudí. Taktiež vás hra na mŕtveho neuchráni pred útokom žraloka, hoci to môže pomôcť.


4. Mohli sa Jack a Rose udržať na drevenej doske v chladných vodách Atlantiku obaja? Koľko by skutočne trvalo, kým by Rose alebo Jack zamrzli?

Myslím, že táto problematika sa riešila na internete v nespočetných množstvách diskusií a vedomí si toho boli aj Adam a Jamie. Ohľadom prvej otázky: Adam vytvoril dosku aj našu dvojicu zaľúbencov v rozmeroch 1:4, takže vážili štvrťku svojej váhy. Keď umiestnil figurínu Rose na dosku, všetko bolo v poriadku. No v každom teste, kedy sa na dosku umiestnil aj Jack, dvojica sa utopila. Potom sa na dosku vo vode s problémami vyštverali aj Adam a Jaime. Tých udržala, avšak, tu sa naskytá nezodpovedaná otázka. Dokázali by na nej obaja prežiť, keďže by sa doska ponorila hlbšie a časť ich tela by bola v mrznúcej vode?


Z údajov režiséra Titanicu, Jamesa Camerona, vieme, že voda aj vzduch mali -2°C. Záchrana prišla po 63. minútach, kedy už Jack plával niekde hlboko v oceáne a Rose bola blízko smrti. Tím dokázal, že film neklamal. Miesto človeka umiestnili do vody s teplotou -2°C želatínovú figurínu. Mythbusters u nej simulovali kardiovaskulárny systém a aj životne dôležité orgány. Po 49 minútach vo vode mala figurína len 29.2°C. Jamie vysvetlil, že akákoľvek teplota pod 29.4°C by znamenala strnulosť a že by sa človek okamžite v takejto vode utopil.

Figurína bola zohriata na pôvodnú teplotu človeka, teda 37°C a bola umiestnená na drevenú dosku, čo ju zachránilo pred utopením. Aj Rose by sa bola utopila, keďže by nemohla hýbať telom, no bola nažive. Po 63 minútach činila teplota figuríny 28.0°C. Akákoľvek hodnota pod 27.8°C by už bola smrteľná. Rose teda mala namále. Mýtus bol označený ako Plausible - teda pravdepodobný.




3. MacGyver špeciál

V 100. epizóde sa náš tím venoval MacGyverovi a jeho neuveriteľným (a nereálnym výkonom). Jednou z tých reálnejších vecí bolo dostať sa z jednej zamknutej izby do druhej s použitím vecí, ktoré mali k dispozícii len v danej izbe. Limit: 1 hodina. Adam a Jamie to ale zvládli. V epizóde sa venovali viacerým MacGyverovým výkonom, takže, ak máte podobné pokusy radi, odporúčame si epizódu pozrieť. Plausible, teda, niektoré mýty sú dôveryhodné.


2. Pristátie na mesiaci sa nikdy nestalo/nemohlo stať

Ohľadom fotky Neila Armstronga na Mesiaci a ďalších konšpiračných teórií už bolo na internete mnoho textov a expertov na vesmír, zdá sa. Mythbuster si zobrali na paškál aj pristátie NASA na Mesiaci a vyvrátili mýty o tom, prečo sa to stať nemohlo. Napríklad, viacerí ľudia tvrdia, že na jednej z fotiek by nemalo byť Armstronga vidno kvôli odrazom svetla zo Slnka. Povrch Mesiaca ale odráža jeho lúče inak, než tomu tak je na Zemi.

Hovorilo sa aj o tom, že zvlnená vlajka na Mesiaci nemá čo hľadať, keďže tam nie je vzduch, teda je tam vákuum. Tím sa teda vybral do Marshall Space Flight Center, kde umiestnili do vákuovej komory americkú vlajku, mierne ňou pohýbali a ona sa na prekvapenie všetkých konšpirátorov zavlnila, akoby do nej fúkol vánok. Rovnako tak vákuum malo zapríčiniť aj to, že odtlačok astronautových topánok nemohol zanechať žiaden odtlačok. Ničitelia mýtov najprv zistili, že v mokrom piesku sa stopa od topánok vymodeluje lepšie, než v suchom (duh). Potom urobili odtlačok topánky z výbava astronauta do piesku, ktorého zloženie bolo najbližšie k zloženiu pôdy na Mesiaci, pričom sa stopa jasne objavila. Oba mýty tak boli vyvrátené. Neboli ale jediné a tak si ich všetky môžete prečítať tu.

1. Ak vám na zem spadne jedlo, máte 5 sekúnd na to, aby ste ho zodvihli

Inak absorbuje také množstvo bacilov a nečistôt, že už nebude možné ho jesť. Taktiež bullshit. Je úplne jedno, či bude jedlo na zemi 2 - 3 sekundy alebo 5 minút. Vždy sa naň dostane rovnaké množstvo nečistôt. Je ale rozdiel v tom, aká špinavá je podlaha alebo aký druh jedla na ňu spadne (mäso napríklad pritiahne viac bacilov ako nejaká sušienka). Video tu


Bonus: Slony sa boja myší. 

Je to pravda. Znie to šialene a vyzerá to ešte bláznivejšie. Rozhodne sa slony nepostavia na zadné a nerozutekajú sa preč, no myšiam sa zďaleka vyhýbajú. 

Bonus 2: Obrovská guľa z Lega sa môže stať nástrojom deštrukcie.

Ako to asi dopadne, už tušíte. Ja by som ale určite reagoval inak, keby takto skončila moja 2-týždňová práca.

Bonus 3: Papier sa môže preložiť len 7-krát.
Či je to pravda alebo lož vám neprezradím, zato vám ale radím, aby ste si teda pokus nášho tímu pozreli sami

Snáď bol tento článok pre vás poučný a odpustíte mi prípadne chybičky či nejasnosti. Na vysvetlenie tohto všetkého by človek skutočne potreboval viac než strednú školu - Obchodnú akadémiu. V prípade záujmu sa ale môžem pozrieť na ďalšie mýty, ktoré nekompromisne vyvrátili, prípadne na šialené „rozprávky starej matere“, ktoré skutočne fungujú. 

Domov
Zdieľať
Diskusia