Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2014, 13:25
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Tip na hudbu: Jez Dior, priekopník grunge rapu s obrovským potenciálom

HUDBA
Uložiť Uložené

Eminem, Kurt Cobain a Sex Pistols toho síce na prvý pohľad nemajú veľa spoločného, no Jez Dior si ide práve hudbu, ktorá je ich kombináciou.

Vo svete asi nenájdeš variabilnejší žáner hudby než je rap a nemyslím tým len rozdiely v klasických odvetviach ako boom bap alebo trap. Rap sa za posledné roky totiž dostal vo veľkej miere medzi každého z nás a na scéne sa tak čoraz častejšie objavujú aj noví interpreti, ktorí častokrát vedia poriadne prekvapiť. Naposledy sme tak podobnú situáciu zažili s G-Eazym, ktorý aj napriek svojmu uhladenému výzoru rockera tvorí jedinečnú hudbu s rapovými prvkami. Podobný štýl tak bol blízky aj chlapíkovi menom Jez Dior, ktorý sa na hudobnej scéne pohybuje len niečo vyše roku no aj napriek tomu už má na svojom konte niekoľko rebríčkovo úspešných singlov. 

Tip na hudbu: Jez Dior, priekopník grunge rapu s obrovským potenciálom

Jezova hudba sa formovala už od jeho detstva, keďže jeho otec, Steve Dior bol legendárny gitarista, ktorý počas svojej kariéry spolupracoval napríklad so Sidom Viciousom zo Sex Pistols a na Jezov hudobný vkus tak mal obrovský vplyv. V neskoršom veku mu učarovali mená ako Eminem, Kurt Cobain, Kanye West alebo Jim Morrison, ktorý sa nakoniec stali presnou definíciou jeho hudobného žánru. Jez Dior je totiž jedným z mála nováčikov, ktorí sa rozhodli robiť takzvaný grunge rap a netreba dúfam podotknúť, že patrí v rámci konkurencie medzi to najlepšie. Samotný žáner bol viacerými kritikmi hodnotený ako to, čo dnešná hudobná scéna potrebovala a taktiež aj ako budúcnosť pre nových interpretov s temnejšou a dúmavejšou tvorbou, z ktorých nemusí byť rovno Weeknd alebo Drake. 

"I'm too indie for rap, but I'm too rap for indie"

Tip na hudbu: Jez Dior, priekopník grunge rapu s obrovským potenciálom

Svoju hudobnú kariéru sa snažil začať v skupine, no od roku 2012 sa dal na sólovú dráhu. V rovnakom roku dokonca stretol aj producenta Dannyho Score, s ktorým dal v roku 2013 dokopy aj svoj prvý album Scarle†† Sage. Ten obsahoval okrem iného aj dvojicu singlov Candles a Love Me to Death, ktoré sa dostali na vrcholy rebríčkov, no osobne by som vypichol napríklad song Dreamcatcher, ktorý si ťa získa najmä vďaka vokálom od Midnighta.

Tip na hudbu: Jez Dior, priekopník grunge rapu s obrovským potenciálom

Tip na hudbu: Jez Dior, priekopník grunge rapu s obrovským potenciálom

Okrem spomínaného albumu však stihol už Jez vydať aj EP Funeral, ktoré ako už samotný názov značí, ponúka oveľa temnejšie texty a taktiež symbolizuje jeho zmenu v hudobnej kariére, kedže sa týmto EP začal Jez zameriavať výhradne na grunge rap. 

Domov
Zdieľať
Diskusia