Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. septembra 2024 o 15:34
Čas čítania 0:52
Karolína Uličná

Historická dráma s Milanom Ondríkom zabojuje o Oscara. Zobrazuje obdobie holokaustu na Slovensku

FILMY A SERIÁLY OSCARY 2024 SLOVENSKÉ FILMY SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Slovenským národným kandidátom pre 97. ročník prestížnej ceny Oscar je film s názvom Ema a smrtihlav.

Slovenským kandidátom na Oscara je historická dráma Ivety Grófovej Ema a smrtihlav. Rozhodlo o tom členstvo Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA), ktoré toho roku vyberalo spomedzi 10 prihlásených filmov. Rozhodnutie oznámila na festivale Cinematik prezidentka SFTA, ktorý sa každoročné koná v Pieštaňoch. Tento rok trval od 10. september až do nedele, 15. septembera.

Slovenským národným kandidátom pre 97. ročník prestížnej ceny Oscar v kategórii Najlepší zahraničný film a stala snímka o holokauste Ema a smrtihlav od Ivety Grófovej. „Veľmi pekne ďakujeme organizátorom tohto skvelého festivalu, že sme mohli počas záverečného ceremoniálu slávnostne vyhlásiť názov víťazného filmu, ktorý bude reprezentovať Slovensko v boji o Oscara,“ povedala prezidentka SFTA Katarína Krnáčová.

Dej ukazuje náročný život počas vojny

Ema a smrtihlav vznikla ako adaptácia knižnej novely spisovateľa Petra Krištúfka. Dej filmu diváka zavedie do vojnového slovenského štátu, kde maďarská krajčírka Marika prišla o prácu a odchádza z Bratislavy, aby sa mohla vrátiť do domu po svojom manželovi v slovensko-maďarskom pohraničí. Vo vojnovom Slovenskom štáte to však vrie.

Odporúčané
FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € 14. septembra 2024 o 18:30

Česi už boli vyhnaní z krajiny, židia sú deportovaní a Marika so svojím maďarským pôvodom to tiež nemá ľahké. Navyše, v jej stodole sa pred nacistami a gardistami schováva židovský chlapec. Ako osamelá žena púta pozornosť kapitána Hlinkovej gardy aj nemeckého nacistického dôstojníka. V hlavných úlohách môžu diváci vidieť Alexandru Borbély, Milana Ondríka a Nica Klimeka.

Ema a smrtihlavEma a smrtihlavMilan Ondrík Ema a smrtihlavEma a smrtihlav
Zobraziť galériu
(4)
Domov
Zdieľať
Diskusia