Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. augusta 2024 o 12:30
Čas čítania 5:48
Radka Klučárová

Vyskúšala som si tréningy, z ktorých sa internet smeje – bubnovanie aj minitrampolíny. Jediný, kto bol na smiech, som bola ja

Vyskúšala som si tréningy, z ktorých sa internet smeje – bubnovanie aj minitrampolíny. Jediný, kto bol na smiech, som bola ja
Zdroj: Supershape (Youtube)
ZDRAVIE CVIČENIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Sociálnymi sieťami sa šíria výsmešné videá cvičiacich žien. Niektoré z nich sme si vyskúšali a na názor sme sa opýtali odborníka.

V ideálnom prípade by mal byť pohyb neoddeliteľnou súčasťou života ľudí v každom veku. Štatistiky sú však nepriaznivé. Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z roku 2022 takmer tretina (31 %) dospelých ľudí nedosahuje odporúčanú úroveň pohybovej aktivity.

Vo všeobecnosti sa ženy v porovnaní s mužmi hýbu menej, zároveň však čelia výrazne väčšiemu tlaku spoločnosti na svoj vzhľad či váhu, častejšie siahajú po diétach a obmedzujú sa v stravovaní.

Ak sa ženy predsa len rozhodnú zmeniť svoje návyky, nevedia, ako začať či akú metódu zvoliť. Ich sebavedomiu rozhodne nepridávajú ani vtipy na ich adresu. Internetom sa posledné mesiace šíria zosmiešňujúce videá, ktoré zachytávajú ženy, prevažne v strednom veku, cvičiť nevšedné tréningy.

Baví ťa naša tvorba? Pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tvojej podpore dokážeme prinášať kvalitné články. Okrem množstva benefitov, ktoré na teba čakajú, získaš neobmedzený prístup k prémiovému obsahu.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo mi na tréningu na trampolíne vôbec nešlo.
  • Ako som pri cvičení s paličkami nedokázala koordinovať pohyby rúk a nôh.
  • S akými pocitmi som z tréningov odchádzala.
  • Čo si o kritizovaných cvičeniach myslí známy tréner.
  • Či sa dá kontroverznými tréningami schudnúť a vyformovať postavu.

Výsmešné videá na adresu žien

Zostrih cvičení často sprevádza popis „Middle aged women doing anything to not lift weights,“ v preklade: „Ženy v strednom veku robia čokoľvek, aby nemuseli dvíhať činky.“ Zábery zachytávajú ženy cvičiace zavesené na lanách, skákajúce na trampolínach či na čoraz populárnejších topánkach určených na kangoo jumping. Výsmechu sa nevyhlo ani cvičenie pound inšpirované hrou na bicie.

Videá majú milióny zhliadnutí a státisíce zdieľaní. Nechýbajú pod nimi ani výsmešné komentáre, ktoré ženy posielajú dvíhať váhy do fitka. Medzi používateľmi sa našli aj takí, ktorí sa ich zastali a upozornili na to, že akokoľvek smiešne ich cvičenie vyzerá, patria k časti populácie, ktorá sa snaží hýbať a zlepšiť svoje fyzické zdravie a kondíciu.

Odborníci sa zhodujú, že najefektívnejšou formou tréningu je cvičenie s váhami a dostatočný príjem bielkovín, ktoré podporujú rast svalov a okrem straty tuku či vyformovania postavy pozitívne vplývajú aj na lepšiu kvalitu života vo vyššom veku.

Odporúčané
Nečakaj na jeseň, boostni imunitu už teraz. Farmaceut poradí ako na to Nečakaj na jeseň, boostni imunitu už teraz. Farmaceut poradí ako na to 31. augusta 2024 o 10:27

S pribúdajúcim vekom totiž nastáva strata svalovej hmoty a sily, ktorá sa nepriaznivo podpisuje na zníženej svalovej výkonnosti či napríklad na náraste telesného tuku.

Po hodine som domov odchádzala s vedomím, že jediný, kto tam bol na smiech, som bola ja.

Aby sme cvičenia vedeli zhodnotiť, vyskúšali sme si ich na vlastnej koži a na názor sme sa opýtali aj odborníka. Vybrala som si cvičenia dostupné v Bratislave. Ako prvé som sa vybrala na tréning jumpingu. Táto forma je medzi ľuďmi obľubujúcimi skupinové tréningy pomerne rozšírená a dostupná vo veľkých aj menších mestách.

Nestíhala som ani za staršími ženami

Cvičí, respektíve skáče, sa na malej trampolíne s oporou rúk. Nejde o neorganizované cvičenie, ale o choreografiu do rytmu hudby. „Základom je kombinácia rýchlych a pomalých skokov, dynamických šprintov a silových prvkov v kombinácii s balančnými prvkami pre dokonalý kardio tréning,“ píšu na webe jedného z bratislavských fitnescentier.

Pravidelné skákanie na trampolíne by malo vo výsledku podporiť kardiovaskulárny systém, zvýšiť celkovú kapacitu pľúc, vytrvalosť a formovať postavu, pričom nezaťažuje kĺby a zároveň má ukľudňujúce účinky na nervový systém.

Na skákanie na trampolíne mám pozitívne spomienky z detstva, pred tréningom som sa tešila, predpokladala som, že sa dobre zabavím a spálim kalórie. V sále som pri príchode spozorovala skupinku stálych cvičeniek, ktoré sa na trampolíne cítia očividne sebaisto.

Strápnená a strápená som sa snažila nepútať pozornosť a úspešne „doskákať“ do konca lekcie.

Trénerka nás upozornila na ideálnu výšku nastaviteľného oporného madla a ešte pred začatím nám poradila, aby sme sa prvým tréningom nenechali odradiť a vyskúšali si aj hodiny s inými inštruktormi.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo mi na tréningu na trampolíne vôbec nešlo.
  • Ako som pri cvičení s paličkami nedokázala koordinovať pohyby rúk a nôh.
  • S akými pocitmi som z tréningov odchádzala.
  • Čo si o kritizovaných cvičeniach myslí známy tréner.
  • Či sa podľa trénera dá kontroverznými tréningami schudnúť a vyformovať postavu.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 165828 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA alebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia