Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2024 o 15:51
Čas čítania 0:51
Anna-Marie Hanzlíková

Dlhší život a menej psychických problémov: Toto sú dôvody, prečo by si mal prestať piť energetické nápoje

Dlhší život a menej psychických problémov: Toto sú dôvody, prečo by si mal prestať piť energetické nápoje
Zdroj: Unsplash/thom masat/volně k užití (ilustrační foto)
ZDRAVIE NÁPOJE
Uložiť Uložené

Tzv. energy drink obsahuje v priemere až 30 gramov cukru.

Energetické nápoje sú veľmi populárnym sladeným nápojom, najmä medzi mladými. Eliza Cheng pracuje ako výživová poradkyňa a v článku pre CNBC vysvetľuje, prečo sa treba vyhýbať sladkým kofeínovým nápojom.

1. Spánok a chuť do jedla

Pravdepodobne hlavným dôvodom, prečo väčšina z nás siahne po takomto nápoji, je to, že potrebujeme energiu, aby sme sa mohli sústrediť alebo podať výkon. Lenže vtedy sa nám zvýši aj tep, krvný tlak a niekedy aj hladina úzkosti. Hladina povzbudenia potom narúša náš spánok, takže sa môžeme zacykliť v únave. Kofeín tiež znižuje chuť do jedla, takže pri ďalšej únave oveľa lepšie ako energeťák funguje dobre sa najesť a dobre sa vyspať.

2. Hladina cukru v krvi a zápal

Eliza pripomína, že priemerný energetický nápoj obsahuje 30 gramov cukru. A všetci už od škôlky vieme, čo spôsobuje príliš veľa cukru, napríklad zubné kazy a problémy so zubami. Zvyšuje sa však aj riziko vzniku zápalov.

3. Zhoršené duševné a psychické zdravie

Existujú aj štúdie, podľa ktorých časté pitie energetických nápojov súvisí s úzkosťou, depresiou a nadmerným stresom. Na vine je hormón noradrenalín, ktorého množstvo sa po konzumácii zvyšuje. Samozrejme, však závisí od faktorov – ako je vek, lieky a celkový zdravotný stav.

Ak predsa len máš chuť na povzbudzujúci nápoj, výživový poradca odporúča siahnuť po vode, zelenom alebo bylinkovom čaji alebo kombuche.

Domov
Zdieľať
Diskusia