Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. augusta 2024 o 12:30
Čas čítania 6:39
Martin Adam Pavlík

Peter Konečný: Chápem, že filmári majú obavy. Vládne tu neistota, ale naša kinematografia je vo fantastickom stave (Rozhovor)

Peter Konečný: Chápem, že filmári majú obavy. Vládne tu neistota, ale naša kinematografia je vo fantastickom stave (Rozhovor)
Zdroj: Marek Szold
FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY SLOVENSKÁ KINEMATOGRAFIA SLOVENSKÉ FILMY
Uložiť Uložené

Kto vládne slovenskému filmu, koľko sa ich ročne u nás točí a ktorý bol zatiaľ najlepší?

O filmoch by dokázal hovoriť nadšene aj hodiny vkuse a vedel by ti odporučiť tie najlepšie snímky z každej krajiny. Známejšieho a rozhľadenejšieho filmového kritika na Slovensku nenájdeš.

Šéfredaktor portálu Kinema Peter Konečný pre Refresher povedal, ako vníma súčasný stav slovenskej kinematografie aj snahu o reštrikcie v umeleckých fondoch vládnymi predstaviteľmi.


Prezradil tiež, aký najhorší film tento rok videl a čo bol preňho, naopak, najintenzívnejší kinozážitok. Okrem toho navnadil na septembrový filmový festival Cinematik, ktorý spoluorganizuje. 

Páčia sa ti naše rozhovory? Pridaj sa do klubu Refresher+ a čítaj všetok obsah na našom webe bez zbytočných obmedzení. Nájdeš tam viacero reportáží zo zahraničia, profilov osobností či desivé kriminálne príbehy. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Akú rolu hrá v produkcií slovenských filmov STVR.
  • Prečo sú pre náš trh dôležité koprodukcie s inými krajinami.
  • Či nemá obavy, že sa súčasná vláda bude snažiť cenzurovať alebo zrušiť Cinematik.
  • Ktorí tvorcovia najlepšie reprezentujú Slovensko v zahraničí.
  • Koľko divákov ročne navštevuje domáce kiná. 
Peter Konečný
Zdroj: Tomáš Rybár

Andrej Danko z vládnej SNS prednedávnom vyhlásil, že chce reformu Audiovizuálneho fondu, pretože je vraj viacero slovenských filmárov či producentov napojených na ľudí zo schvaľovacích komisií. Tiež vravel, že jeho strana nedovolí točiť „slniečkarom“ filmy, ktoré nebudú v súlade s pravidlami morálky, etiky a budú propagovať LGBTI témy. Ako vnímate takéto ostré vyjadrenia a čo vlastne pre slovenskú kinematografiu znamenajú?

Umenie je veľmi pestré a dotýka sa všetkých tém. Pre divákov by určite bola škoda, keby sa filmárom takýmto spôsobom komplikovala tvorba. Umenie to však nikdy nemalo ľahké a vždy sa mu podarilo nájsť si cestu. Bude to náročné pre artový aj komerčný film. Pevne však verím, že Audiovizuálny fond bude fungovať v takej podobe, v akej fungoval doteraz.

Odporúčané
Režisér filmu Autičkári: Skutočným zlodejom sme platili od 2000 do 5000 eur za rozhovor. Točiť s nimi som považoval za nutné zlo Režisér filmu Autičkári: Skutočným zlodejom sme platili od 2000 do 5000 eur za rozhovor. Točiť s nimi som považoval za nutné zlo 16. októbra 2024 o 9:30

Štátna ochrana prírody pred pár mesiacmi blokovala vysielanie dokumentu Miznúci svet hlucháňa, ktorý nakrútil ochranár Erik Baláž. Do akej miery má SNS skutočne moc ovplyvniť to, čo sa bude točiť a zároveň to, čo sa bude vysielať v televízií alebo dokonca premietať v kinách? Môže dôjsť časom k cenzúre, akú sme tu mali počas socializmu?

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 164360 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia