Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2024 o 11:25
Čas čítania 0:49
TASR

Pri vapingu môžu byť deti vystavené škodlivým chemikáliám. Ich skutočný vplyv na zdravie vedci ešte skúmajú

ZDRAVIE SPRÁVY Z DOMOVA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Odborníci upozornili, že bez rizík nie je ani fajčenie beznikotínových alternatív.

Nezdravé je aj fajčenie elektronických cigariet. Sprevádzajú ho zdravotné riziká a hrozí pri ňom vznik závislosti. Upozornili na to odborníci zo slovenských úradov verejného zdravotníctva. Väčšina daných výrobkov podľa nich obsahuje nikotín, ktorého negatívne účinky je náchylná pocítiť obzvlášť mládež.

Niektoré e-cigarety môžu byť nebezpečnejšie ako klasické

„Nemalá časť ľudí sa mylne domnieva, že elektronické cigarety nie sú rizikom, pretože namiesto dymu obsahujú ‚iba neškodnú vodnú paru‘. Aj nové alternatívy k fajčeniu sprevádzajú zdravotné riziká a hrozí vznik závislosti. Väčšina e-cigariet či iných alternatív k fajčeniu totiž obsahuje nikotín. Hladina nikotínu sa v nich pritom môže značne líšiť. Niektoré tekutiny na ‚vaping‘ majú relatívne nízky obsah nikotínu, no jeho hladiny môžu byť aj niekoľkonásobne vyššie ako v typickej cigarete,“ poznamenali.

Deti môžu byť pri ich konzumácii vystavené škodlivým chemikáliám

Odborníci upozornili na to, že nikotín je vysoko návykovou látkou. „Približne len tretine fajčiarov sa podarí prestať fajčiť, aj to po opakovaných pokusoch. Mladí ľudia sú obzvlášť náchylní pocítiť jeho negatívne účinky,“ upozornila Tatiana Zvalová z poradne na odvykanie od fajčenia na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Odporúčané
Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama 20. júna 2024 o 12:30

Bez rizík nie je ani fajčenie beznikotínových alternatív. „Deti môžu byť pri ich konzumácii vystavené škodlivým chemikáliám, respektíve látkam, ktorých vplyv na zdravie sa ešte len začal bližšie skúmať,“ dodali odborníci.

vape, fajčenie
Zdroj: Flickr
Domov
Zdieľať
Diskusia