Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2024 o 16:12
Čas čítania 1:10
Radka Klučárová

Miliardárke sa nepáči jej portrét vystavený v národnej galérii, žiada jeho stiahnutie. Môže ísť o cenzúru, varujú umelci

KULTÚRA AUSTRÁLIA SPRÁVY ZO SVETA UMENIE VÝTVARNÉ UMENIE
Uložiť Uložené

Umelec Vincent Namatjira nevšedne stvárnil aj zosnulú kráľovnú Alžbetu II.

Austrálska miliardárka Gina Rinehart žiada o stiahnutie jej portrétu z Austrálskej národnej galérie (NGA). Obraz s jej podobizňou je súčasťou výstavy „Australia in Colour“, ktorej autorom je umelec Vincent Namatjira, informuje CNN. 

Dielo autora tvorí na výstave v Canberre 21 portrétov významných svetových osobností. Medzi nimi napríklad aj portrét zosnulej kráľovnej Alžbety II., amerického hudobníka Jimiho Hendrixa či aktivistu za práva austrálskych domorodcov Vincenta Lingiariho. 

„Maľujem ľudí, ktorí sú bohatí, mocní alebo významní – ľudí, ktorí mali vplyv na túto krajinu a na mňa osobne, či už priamo, alebo nepriamo, či už v dobrom, alebo v zlom,“ vyhlásil umelec. 

Odporúčané
Jakub a Simona žijú v Sydney: Austrália je dnes taká drahá, aká nebola 25 rokov. Ako študenti si však zarobíme super (Rozhovor) Jakub a Simona žijú v Sydney: Austrália je dnes taká drahá, aká nebola 25 rokov. Ako študenti si však zarobíme super (Rozhovor) 24. augusta 2024 o 9:30

„Maľujem svet tak, ako ho vidím. Ľuďom sa moje obrazy nemusia páčiť, ale dúfam, že si nájdu čas, aby sa pozreli a pomysleli si: prečo tento domorodý chlap namaľoval týchto mocných ľudí? Čo sa tým snaží povedať?“ okomentoval svoju tvorbu Namatjira. 

Cenzúra a potlačenie tvorivého prejavu?

Najbohatšej žene Austrálie, ktorej majetok podľa magazínu Forbes predstavuje hodnotu 30,2 miliardy USD, sa umelecké stvárnenie jej osoby nepáči natoľko, že sa na vedenie galérie obrátila so žiadosťou o odstránenie obrazu. 

„Rinehartová síce má právo vyjadriť svoj názor na dielo, nemá však právomoc tlačiť na galériu, aby stiahla obraz len preto, že sa jej nepáči,“ povedala pre 9News výkonná riaditeľka austrálskej Národnej asociácie pre vizuálne umenie (NAVA) Penelope Benton.

Podobné pokusy o stiahnutie diel z galérií môžu byť podľa slov riaditeľky „nebezpečným precedensom pre cenzúru a potlačenie tvorivého prejavu“.

Domov
Zdieľať
Diskusia