Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2024, 10:03
Čas čítania 0:33
Radka Klučárová

S liekmi proti bolesti by sme to rozhodne nemali preháňať. Vedci varujú pred nežiaducim vplyvom na srdcový sval

ZAUJÍMAVOSTI LIEKY SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Ľuďom, ktorí sú zvyknutí na užívanie liekov proti bolesti, odporúčajú zníženie dávky aj frekvencie ich užívania.

Voľnopredajné lieky proti bolesti môžu mať vážne nežiaduce účinky na zdravie. Rizikové sú pritom aj bežne lieky užívané Slovákmi s obsahom paracetamolu a acetaminofenu. Denník The Sun zverejnil štúdiu amerických vedcov, ktorí analyzovali ich vplyv na srdcové tkanivo myší.

Jednej skupine hlodavcov dávali čistú vodu a druhej do nej primiešali 500 miligramov paracetamolu. Počas výskumu sa zamerali na zmeny proteínov v tele, tie zaznamenali už po prvom týždni prijímania látky. 

„Pravidelné užívanie acetaminofenu v koncentráciách, ktoré sú považované za bezpečné, teda 500 miligramov za deň, spôsobuje zmenu signálnych dráh vnútri srdca,“ priblížila lekárka Gabriela Riverová z Kalifornskej univerzity v Davise.

Občasné užívanie liekov s obsahom paracetamolu by podľa lekárov nemalo spôsobovať vážne problémy. Odborníci za bezpečné užívanie považujú maximálne dve tablety štyrikrát za 24 hodín, upozorňujú tvnoviny.sk. Ľuďom, ktorí sú zvyknutí na ich pravidelné užívanie, odporúčajú zníženie dávky aj frekvencie užívania.

paracetamol, lieky, paralen, valetol
Zdroj: Wikimedia Commons
Domov
Zdieľať
Diskusia