Kaliforňan dnes dominuje v Bratislave ako bistro, kde si môžeš vyskladať do misky to, na čo máš chuť. Majitelia vlastnia už 10 prevádzok a plánujú ďalej expandovať.
Prvú prevádzku Kaliforňana otvoril Miškin brat Šimon v roku 2019 na Trenčianskej ulici v Bratislave. „Najskôr ju otvoril ako sendvičiareň a ľudia si mali možnosť namiesto chleba vyskladať svoju misku. Vzniklo z toho to, že zákazníci si misky obľúbili oveľa viac ako sendviče,“ spomína na začiatky Miška.
Biznis sa rozrastal a Miškin brat otvoril v roku 2020 aj druhú prevádzku. Bol však sám a vedel, že si musí nájsť posilu. Zavolal teda svoju sestru, ktorá žila už 17 rokov v anglickom meste Cambridge s priateľom Joffom. Miška a Joff si preto zbalili kufre a presťahovali sa späť na Slovensko, kde pokračovali v budovaní veľkého rodinného sna spraviť z Kaliforňana obľúbený gastrokoncept s mnohými prevádzkami. Joff s Miškou tak prevzali podnik a brat Šimon sa venuje tomu, čo ho baví – vymýšľaniu nových gastrokonceptov, akým je napríklad nový prírastok do ich firmy, bistro Spice Guys.
Ešte predtým než si prečítaš celý príbeh o bistre Kaliforňan, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah o gastre môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naše články páčia, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.
Miška s Joffom predtým pracovali vo veľkých korporátnych firmách a príchod na Slovensko pre nich nebol vôbec ľahký. Museli si zvyknúť na nový život, kultúru a Joff sa musel učiť nový jazyk. V kútiku duše však obaja vedeli, že je to správne rozhodnutie, keďže milujú jedlo a gastro bolo dovtedy ich nesplnený sen. „Kaliforňan je pre nás srdcovka. Je to všetko, čo milujeme,“ hovoria na úvod pre Refresher. V rozhovore porozprávali, aké boli ich začiatky, odkiaľ pochádza koncept Kaliforňana, aké sú ich plány do budúcnosti a či je na Slovensku podnikanie rovnaké ako vo Veľkej Británii.
Darilo sa vášmu biznisu od začiatku?Miška: Boli to ups and downs. Pre nás to bola veľká zmena, pretože sme prišli z iného štátu a Kaliforňan bol už lovebrand. Ľudia v Bratislave ho poznali, ale ako gastrobiznis ešte nebol taký ustálený v tom marketingovom smere. Keď sme sem prišli, chceli sme priniesť aj niečo nové zo Západu, kde gastro funguje trošku inak. Aj preto sme sa zamerali na to, ako prevádzky vyzerajú, čo ponúkame a aký máme vzťah k zákazníkom. Musím povedať, že Joff vybudoval v Kaliforňanovi tím, za ktorým si stojíme a na ktorý sme strašne hrdí. Zákazníci tam nechodia len kvôli jedlu, ale aj preto, že sa tam cítia príjemne.
Odkiaľ pochádza koncept Kaliforňana?Miška: Je to kombinácia z celého sveta, a preto Kaliforňan. Trávili sme nejaký čas v Amerike, kde žili ľudia z celého sveta. Tam sú vplyvy z každej jednej kuchyne, pretože tam žili ľudia z rôznych štátov a s rôznym backgroundom. Chceli sme to priniesť aj do Kaliforňana, takže je to zmeska všetkých chutí s použitím lokálnych surovín. Jedlo je pripravené na veľmi kreatívne a moderné spôsoby. Zoberieme to, čo na Slovensku máme a na čo sme hrdí, a obohacujeme to.
Z toho potom vznikol aj názov?
Miška: Áno. V Kalifornii nemusí byť kuchyňa len na jeden štýl. Môj brat si zamiloval Chipottle a to bola pre neho inšpirácia. Dlho sme rozmýšľali, no Kalifornia nám prirástla k srdcu a voľba bola napokon jasná.
Odkiaľ teda pôvodne pochádzate?
Joff: Pochádzam z mesta Cambridge vo Veľkej Británii. Stretli sme sa tam s Miškou pred 15-16 rokmi a pracovali sme spolu v gastre, keď tam Miška študovala.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Prečo je ťažké expandovať po Slovensku.
- Ktorá prevádzka je pre Mišku a Joffa najobľúbenejšia.
- Čo robia inak ako ostatní.
- Kde berú inšpiráciu na ingrediencie.
- Či plánujú aj formu vernostného členstva.
- Aký je rozdiel medzi podnikaním na Slovensku a vo Veľkej Británii.