Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2024 o 9:30
Čas čítania 6:01
Timotej Gašper

Slovenka Lenka dala výpoveď v banke a odišla do Talianska. Domáci mi vyčítali organizovanosť, pitie aperolu nie je žiadnym zvykom

Slovenka Lenka dala výpoveď v banke a odišla do Talianska. Domáci mi vyčítali organizovanosť, pitie aperolu nie je žiadnym zvykom
Zdroj: Archív respondentky Lenky
ZAUJÍMAVOSTI ROZHOVORY SLOVÁCI TALIANSKO
Uložiť Uložené

Pred 17 rokmi sa rozhodla opustiť Slovensko a odísť za svojou láskou, s ktorou ju spojil Eros Ramazotti. V súčasnosti žije v Ríme a cez sociálne siete približuje tisíckam fanúšikov svoj bežný život.

Začiatkom roka pridala Lenka na Instagram video, ktoré sa rýchlo stalo virálnym a k dnešnému dňu má 124-tisíc videní. Jej príspevky plné dobrého jedla aj krásnych výhľadov ťa neraz naladia na skutočnú taliansku atmosféru. Ale ani tu nie je všetko ružové.

Ak napríklad potrebuješ vyšetrenie na magnetickej rezonancii a objednávaš sa cez štátne poistenie do štátnej nemocnice, úplne v pohode ti povedia, že najbližší voľný termín majú až na rok 2025.

V rozhovore pre Refresher nám porozprávala o rozhodnutí odísť do Talianska, svojich  začiatkoch, ale aj o bežnom živote v krajine, ktorú väčšina z nás vníma len ako dovolenkovú destináciu. 

Kedy si zistila, že chceš zostať žiť v Taliansku?


Nebol to vlastne žiaden plán. Ešte pred 20 rokmi som trávila letá ako opatrovateľka v jednej milánskej rodine. Oni však mali dom aj loď vo Francúzsku, tak sme veľa času trávili aj tam. V tom období som sa v podstate dala dokopy aj so svojím terajším partnerom, s ktorým sme spolu už 18 rokov. Spoznali sme sa cez internet, keďže obaja sme obrovskí fanúšikovia Erosa Ramazottiho. Mohla by som povedať, že moju taliansku cestu vlastne začal spevák Eros Ramazotti. S partnerom sme sa stretli v auguste 2006, potom som odišla na Slovensko a zamestnala som sa v banke.


Ale tam si príliš dlho nevydržala...


Vôbec. Vzťah na diaľku pre nás nebol vzťahom a aj preto som sa rozhodla kúpiť si jednosmernú letenku a po roku a pol som dala výpoveď.

Práca v banke nebola pre mňa aj napriek tomu, že finančníctvo a bankovníctvo som študovala na univerzite v Košiciach. Bola to však dobrá škola života.

Za ten rok a pol som pracovala v dvoch rôznych bankách, paradoxne, obe boli talianske. (smiech) Zo Slovenska som však odišla kvôli láske a nevediac, čo tam budem vlastne robiť. Aj preto som mala viacero rôznych zamestnaní.

lenka
Zdroj: Archív Lenky

Akej práci sa v Taliansku venuješ?

Šiesty rok pracujem pre súkromnú železničnú spoločnosť, ktorá prevádzkuje vysokorýchlostné vlaky. Predtým som pracovala v štátnych železniciach, ale mala som aj iné povolania. Pracujem teda na pozícii station hostess, no objavujem sa aj v business lounge, predávam lístky na naše vlaky a podobne.


Veľa po tejto krajine cestuješ, má to súvis s tvojou prácou?

Žiaľ, nie. (smiech) Môj taliansky príbeh sa začal na juhu krajiny – v Kalábrii. Neskôr sme sa s priateľom presťahovali do oblasti Valle d’Aosta priamo pod Mont Blanc v talianskych Alpách. Teraz už jedenásty rok žijeme v Ríme, ale ani to nebude naša konečná zastávka.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko stoja byty v Ríme.
  • Koľko sa tam zarába.
  • Aké sú mesačné výdavky na život v Taliansku.
  • Ako ju vnímajú domáci.
  • Akú najväčšiu chybu robia Slováci aj iní turisti v Taliansku.
  • Čo by chcela vziať zo Slovenska do Talianska.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 156809 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia