Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2024, 10:57
Čas čítania 1:32
Radka Klučárová

Balenciaga odkopírovala českú značku, ktorú nosí aj The Weeknd. Dizajnéri okamžite zareagovali

MÓDA BALENCIAGA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Fanúšikovia českej značky Chew Forever sa domnievajú, že Balenciaga vykradla ich dizajny. Zakladatelia však tvrdia, že je to normálne.

Balenciaga na parížskom fashion weeku predstavila novú „ready to wear“ kolekciu, tá však rozprúdila vlnu diskusie. Podľa niektorých ľudí odkopírovala dizajn od českej streetwearovej značky Chew Forever, za ktorou stoja Martin Castor a Yanick Buti alias Kasper.

Odporúčané
Jeho oblečenie nosí The Weeknd aj J Balvin. Yanick kašle na bulvár a dobýva svetovú módu (Rozhovor) Jeho oblečenie nosí The Weeknd aj J Balvin. Yanick kašle na bulvár a dobýva svetovú módu (Rozhovor) 23. septembra 2023, 14:30

Módny dom na móle okrem tradičných siluet predviedol aj kúsky s printom tribala – ide o motív, ktorý sa najviac rozšíril pred približne 20 rokmi, a to ako motív tetovania. Portál antiyoutuber.cz približuje, že tribal symbolizuje znaky kmeňov z minulosti a v súčasnosti opäť zažíva boom v modernejšej a upravenejšej verzii.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga)

Českí fanúšikovia sa však domnievajú, že sa nápadne podobá na dizajny od značky Chew Forever, ktorá motív tribala používa vo väčšine svojich dizajnov. Český brand, ktorý má za sebou ani nie rok existencie, nosí napríklad aj The Weeknd, J Balvin, 21 Savage, Reese La Flare a viaceré ďalšie osobnosti. Zdá sa, že teraz inšpirovali aj celosvetovú Balenciagu. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa CHEW FOREVER (@chew_forever)

Martin Castor, jeden zo zakladateľov Chew Forever, na celú situáciu nemá negatívny pohľad. „Móda je cyklická záležitosť, ktorá sa periodicky opakuje. Všetci sa inšpirujeme vecami, ktoré sme videli v detstve a dospievaní a potom ich interpretujeme do svojich vízií,“ povedal vo vyjadrení na Tiktoku. 

„To je to, o čo sa my snažíme. Snažíme sa presadzovať svoju víziu a interpretovať návrhy, ako najlepšie vieme. Samozrejme, kopírovanie vecí z minulosti je súčasťou módy, rovnako ako kopírovanie vecí od Googlu,“ dodal Castor. 

Nie je to prvýkrát, čo nejaká luxusná módna značka vykradla dizajn českého návrhára Castora. V našom rozhovore z apríla 2023 prezradil, že ho odkopíroval aj Louis Vuitton. „V rámci môjho segmentu to začalo odo mňa kopírovať množstvo značiek a dokonca aj luxusné módne domy ako Alyx alebo Louis Vuitton. A som si tým na 100 % istý, pretože to odo mňa dostali,“ (smiech) prezradil pre Refresher.

Odporúčané
Okopíroval ma Louis Vuitton, ale v móde je to bežné, hovorí Martin. Jeho mikiny si zamiloval aj raper Central Cee (Rozhovor) Okopíroval ma Louis Vuitton, ale v móde je to bežné, hovorí Martin. Jeho mikiny si zamiloval aj raper Central Cee (Rozhovor) 24. apríla 2023, 14:30

„Napríklad keď spomeniem dizajnéra Matthewa Williamsa (kreatívny riaditeľ Givenchy a spoluzakladateľ značky 1017 ALYX 9SM, pozn. red.), on ešte skôr, ako to začal predávať pod značkou Alyx, tak to videl u mňa a mám dokonca niekoľko jeho fotiek so svojimi Cross/Phonez. Ale fashion je jedna veľká recyklácia a deje sa to aj v tých najväčších high fashion značkách,“ vysvetlil Martin Castor.

Martin Castor Kanto Starter the streets culture prior
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran
Domov
Zdieľať
Diskusia