Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
22. februára 2024, 16:10
Čas čítania 0:54
Barbora Adamkovičová

V žalúdku aligátora našli veterinári 70 kovových mincí. Návštevníci ZOO ich hádzali do výbehu. Plaza už operovali

ZAUJÍMAVOSTI ALIGÁTOR PENIAZE
Uložiť Uložené

Požitie mincí môže byť pre zvieratá veľmi škodlivé. Zoologická záhrada tak pravidelne čistí výbehy a akváriá.

V americkej ZOO veterinári objavili v žalúdku vzácneho aligátora zvláštny nález. 36-ročný plaz menom Thibodaux mal v sebe niečo, čo odborníci identifikovali ako „cudzie kovové predmety“. Išlo o mince, ktoré návštevníci zoologickej záhrady v Nebraske hádzali do výbehu, informuje portál BBC

V areáli sa nachádza celkovo desať aligátorov, ktoré pravidelne podstupujú vyšetrenia krvi a rádiografiu. Pracovníkom ZOO tak netrvalo dlho, aby v Thibodauxovom žalúdku mince našli, a okamžite vykonali operáciu, čím zabránili trvalým následkom na aligátorovom zdraví. Veterinárka Christina Ploogová v oficiálnom vyhlásení uviedla: „Pomocou tréningu bol Thibodaux anestetizovaný a intubovaný, aby sme ho mohli bezpečne zvládnuť počas procedúry.“ Obrovského plaza operovali pomocou plastovej trubky, ktorú mu zaviedli cez ústa. Tá im umožnila jednoduchší prístup k minciam a takisto aj zavedenie kamery, prostredníctvom ktorej jednotlivé mince hľadali.

Požitie mincí môže zvieratám ohroziť život

Operácia bola úspešná a zo žalúdka mu vybrali až 70 kusov mincí, momentálne sa zotavuje späť vo svojom prostredí. Vedenie ZOO preto vydalo vyhlásenie, kde vyzýva svojich návštevníkov a zakazuje im hádzanie „mincí do akýchkoľvek vodných plôch“. Podľa Ploogovej si ľudia neuvedomujú, aké nebezpečné sú mince pre zvieratá – okrem toho, že im už samotné požitie dokáže spôsobiť problémy, niektoré mince môžu obsahovať nebezpečné chemikálie. „Robíme bežné čistenie v biotopoch tejto oblasti a v celej ZOO,“ zdieľala zoologická záhrada na sociálnej sieti. Tiež však priznali, že občas sa zvieratám podarí dostať k minciam ešte predtým, ako ich odstránia.

Domov
Zdieľať
Diskusia