Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. februára 2024, 14:30
Čas čítania 6:50
Denisa Šútorová

Vyskúšala som metódu skorého vstávania, ktorú praktizujú miliardári. Sľúbila, že mi zmení život. Ako to dopadlo?

Vyskúšala som metódu skorého vstávania, ktorú praktizujú miliardári. Sľúbila, že mi zmení život. Ako to dopadlo?
Zdroj: Refresher/Denisa Sutorova
ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE ŠOUBIZNIS ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Každý deň som vstávala o 5. ráno. Revolučnú metódu skorého vstávania využívajú najúspešnejší ľudia sveta. Koľko som vydržala a aké to má benefity?

Skoré vstávanie mi nikdy nevadilo. Nemala som problém vstávať aj o piatej ráno (a počas skúškového aj o štvrtej či tretej). Považujem sa za ranné vtáča. Keď som však natrafila na článok CNBC, zistila som, že kecy o rannej produktivite vlastne nie sú len dohady, ale fakty. V texte totiž odznela veta: „Tí najúspešnejší ľudia vstávajú pred šiestou.“ 

Podobnú filozofiu som o pár rokov náhodne našla aj v knihe medzinárodne uznávaného experta na elitnú produktivitu a leadership Robina Sharmu, ktorý vyvinul revolučnú metódu ranného vstávania. Počas viac ako dvoch dekád ju aplikoval na svojich klientoch, medzi ktorými nájdeš členov kráľovských rodín, herecké a hudobné hviezdy či riaditeľov a manažérov najznámejších svetových spoločností a miliardárov. Menovitý zoznam je však prísne tajný.

Rozhodla som sa tak oficiálne vstúpiť do tzv. klubu ranostajov a vyskúšať metódu, ktorá sľubovala, že zmení môj život, budem šťastnejšia a produktívnejšia. Ako to dopadlo a koľko som vydržala, ti podrobne opíšem v článku. Poďme však pekne poporiadku.

Ranné vtáča, ktoré občas nestíha 

Celkom otvorene to u mňa nebola vždy iba idylka. Rán, keď si dokončujem očnú linku v aute, zabudnem kľúče a laptop, vystriedam tisíc outfitov (len aby som sa vrátila k tomu prvému), kávu stihnem až v práci a bez raňajok, je požehnane. 

Azda však nemusím zdôrazňovať, že ak presne takto začnem svoj deň, aj zvyšok sa nesie v znamení „nanič“.

To, čo som si za tie roky skorého vstávania potvrdila, je, že mať rannú rutinu, počas ktorej spravím niečo pre seba a ktorá ma baví, nezlepšuje len moju produktivitu počas dňa, ale aj náladu a „chuť do života“. Je celkom pravdepodobné, že ak ma stretneš v období, keď si tú svoju rannú rutinku idem a darí sa mi ju dodržať, vyzerám celkom „prehajpovane“.

Ale ak by si stretol moje druhé ja, presne to, ktoré opisujem vyššie, a v období rozhádzaného života, je celkom možné, že na teba pred prvou kávou ani neprehovorím.

Na svete sú vraj len dva typy ľudí. Tí, ktorí milujú rána, a tí, ktorí chcú nakopať tých, ktorí milujú rána.

Priznávam. Som oba. Nikto nie je dokonalý. Ale, samozrejme, svoje zorganizované „ja“ mám oveľa radšej. 

Takto vstávajú bohatí

Výsledky, ktoré ranná rutina a skoré vstávanie prinesú, si zamilovali aj najúspešnejší ľudia sveta. V spomínanom článku od CNBC sa píše, že vstávanie pred šiestou je kľúčom k úspechu známych biznismenov, ľudí z médií, umeleckého sektora, ale aj športovcov.

Odporúčané
Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) 25. apríla 2024, 12:30

Reportérka Abigail Johnson tak usúdila na základe výskumu Benjamina Spalla, autora knihy Moja ranná rutina: Ako úspešní ľudia začínajú každý deň inšpirovaní, ktorý vyspovedal stovky známych ľudí a zisťoval, ako vyzerá ich ranný režim.

Spall tvrdí, že tajomstvom úspechu je jednoducho „mať stabilnú rannú rutinu“. Ľudský mozog a telo majú totiž tendenciu pozitívne reagovať na pravidelné aktivity. Tie vedú k lepšej organizácii a efektivite počas dňa.

Apple CEO Tim Cook začína svoje ráno o 3.45 h, tvorca slávnych komiksov Dilbert Scott Adams zas vstáva o 15 minút neskôr. „Väčšinou som najšťastnejší, najmúdrejší, najkreatívnejší a najoptimistickejší medzi štvrtou a ôsmou hodinou ráno,“ hovorí

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 154405 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako mi metóda skorého vstávania zmenila život.
  • Kedy vstáva Kim Kardashian a aká je jej ranná rutina.
  • Ktorá konkrétna hodina je považovaná za hodinu víťazstva.
  • Ako skoré ranné vstávanie súvisí s neurovedou a prečo náš mozog funguje ráno lepšie.
  • Aké benefity či úskalia prináša skoré ranné vstávanie.
  • Na čo si dať pozor a prečo klub ranostajov nie je pre každého.
  • Koľko som v klube ranostajov vydržala.
Domov
Zdieľať
Diskusia