Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2024, 15:52
Čas čítania 0:36
Radka Klučárová

Európska aerolinka začala vážiť už aj cestujúcich. Chce tým lepšie odhadnúť hmotnosť lietadla pred štartom

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE DOPRAVA LIETADLO SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Cieľom prieskumu a zhromažďovania údajov o priemernej hmotnosti cestujúcich a ich príručnej batožine sú lepšie vyváženie lietadla a presnejšie výpočty výkonnosti.

Fínska letecká spoločnosť Finnair na letisku v Helsinkách začína s vážením cestujúcich. Váženie je dobrovoľné a anonymné, aerolínie sa tak snažia spresniť odhady hmotnosti lietadiel pred štartom, informuje CNN.

Odvážnych cestujúcich vážia spolu s ich príručnou batožinou. Podľa Päivyt Tallqvistovej z Finnairu je všetko anonymné a číslo na váhe vidí iba zamestnanec pri bráne (gate). Dobrovoľné váženie nijako nesúvisí s individuálnymi rezerváciami alebo údajmi o cestujúcich.

Cestujúci sa do prieskumu ochotne hlásia

Za pár hodín od začiatku prieskumu sa počet dobrovoľníkov vyšplhal na 800, čo spoločnosť pozitívne prekvapilo. „O tomto prieskume sme informovali cestujúcich Finnairu prostredníctvom našich sociálnych médií a mobilnej aplikácie a prví dobrovoľníci proaktívne žiadali o účasť ešte predtým, ako bolo zariadenie nastavené,“ povedala Tallqvistová.

Cieľom prieskumu a zhromažďovania údajov o priemernej hmotnosti cestujúcich a ich príručnej batožine sú lepšie vyváženie lietadla a presnejšie výpočty výkonnosti. Finnair plánuje počas zimnej sezónu zvážiť 1 200 pasažierov, v letnej sezóne majú plány ešte vyšší cieľ.

Helsinki, letisko, cestujúci
Zdroj: Flickr
Domov
Zdieľať
Diskusia