Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. januára 2024, 13:00
Čas čítania 6:01
Richard Balog

TOP momenty z aktuálnych fashion weekov: Ronaldinho na móle, moderný kovboj Louis Vuitton či oslava inkluzivity

TOP momenty z aktuálnych fashion weekov: Ronaldinho na móle, moderný kovboj Louis Vuitton či oslava inkluzivity
Zdroj: Louis Vuitton
MÓDA LUXUSNÉ MÓDNE ZNAČKY MÓDA TRENDY
Uložiť Uložené

Aj takto bude vyzerať mužská móda v roku 2024.

Prvé fashion weeky v roku 2024 máme za sebou. Počas veľkolepých módnych prehliadok sme videli unikátne mužské kolekcie na sezónu jeseň/zima 2024. Priniesli množstvo efektných aj kontroverzných momentov, luxusných návrhov a nových, neopozeraných trendov, z ktorých budeme čerpať ešte celú sezónu.

Spomedzi širokej plejády sme vybrali TOP 10 momentov z Milána a Paríža, medzi ktorými nájdeš novú podobu Gucci, víziu pravého kovboja v podaní Pharrella Williamsa pre Louis Vuitton, surovú berlínsku estetiku značky 032c alebo cool školské uniformy od Wales Bonner.

Pozri si aj TOP 6 mužských trendov na tohtoročnú zimu, medzi ktorými nájdeš ťažké pleteniny, dlhé kabáty aj letecké bundy. Ženská móda v roku 2024 ponúkne minimalizmus, udržateľné materiály či neprehliadnuteľné metalické odlesky a flitre, zatiaľ čo mužská móda v roku 2024 bude plná háčkovaných svetrov, formálnych šortiek a poriadne širokých nohavíc. 

Ak ťa bavia články o módnych trendoch, novinkách, outfitoch alebo inšpiratívnych ľuďoch, ktorí vynikajú v odevnom priemysle, umení a kultúre, staň sa členom klubu REFRESHER+ a získaš prístup bez obmedzení k celému obsahu na webe.
Odporúčané
Zimný výpredaj, ktorý nemôžeš zmeškať. Využi mega zľavy a doplň svoj šatník o fresh kúsky The North Face, MISBHV, Y-3 či Nike Zimný výpredaj, ktorý nemôžeš zmeškať. Využi mega zľavy a doplň svoj šatník o fresh kúsky The North Face, MISBHV, Y-3 či Nike 4. januára 2024, 10:30

Nová podoba Gucci je sofistikovaná a elegantná 

Okázalá éra módneho domu Gucci pod taktovkou návrhára Alessandra Micheleho je minulosťou a nový kreatívny riaditeľ značky Sabato De Sarno nás svojou debutovou mužskou kolekciou presvedčil o tom, že je správnou voľbou na tento post. 

Skúsený 40-ročný tvorca predstavil na milánskom týždni módy 57 siluet na sezónu jeseň/zima 2024, ktoré spája sofistikovanosť a elegancia.

Sabato De Sarno predstavil debutovú mužskú kolekciu pre Gucci.
Sabato De Sarno predstavil debutovú mužskú kolekciu pre Gucci. Zdroj: TASR (AP Photo/Luca Bruno)

De Sarno využil zrkadlový prístup, ktorý odráža prvky a emócie jeho debutovej septembrovej módnej prehliadky Gucci Ancora, aby tak ešte viac vykreslil svoju víziu šatníka Gucci.

Medzi návrhmi dominovali nové obleky s dvojradovým zapínaním, mokasíny s charakteristickou sponou Horsebit, zväčšená verzia tašky Jackie vhodná do mužských rúk, letecké MA-1 bundy vo viacerých farebných vyhotoveniach, dlhé kabáty v rôznych objemoch pokryté monogramom aj nadčasové doplnky v podobe kravát, hranatých slnečných okuliarov alebo opaskov s logom GG. 

Pozri si záznam z prehliadky

Gucci
Zdroj: TASR (AP Photo/Luca Bruno)

Pharrell Williams ukázal Parížu moderného kovboja Louis Vuitton 

Parížsky týždeň módy otvoril Pharrell Williams so svojou treťou mužskou kolekciou pre Louis Vuitton a opäť posunul hranice high fashion. Celebritnému publiku v zábavnom parku Jardin d'Acclimatation ukázal návrhy, ktoré majú typickú westernovú estetiku a prvky workwearu v luxusnom vyhotovení.

Mužská kolekcia na sezónu jeseň/zima 2024 spod rúk Pharrella Williamsa.
Mužská kolekcia na sezónu jeseň/zima 2024 spod rúk Pharrella Williamsa. Zdroj: Louis Vuitton

Williams premenil francúzsky módny dom na svoj obraz a výsledkom sú dizajny, spomedzi ktorých nás najviac oslovili veľké kovbojské klobúky, zvonové rifle, opasky s výraznými sponami, dlhé vlnené kabáty, kovbojské čižmy, kožené bundy a nohavice, luxusné cestovné tašky s charakteristickým monogramom LV v neprehliadnuteľných odtieňoch či denimové košele a bundy.

Fanúšikov workwearu potešili ikonické topánky Timberland v svetlohnedej farbe s vyrazeným emblémom Maison. Pozri si záznam z parížskej prehliadky módneho domu Louis Vuitton, ktorá nás posadila na zadok.

Louis Vuitton, Pharrell Williams
Zdroj: Louis Vuitton

Berlínska estetika na parížskom móle v podaní 032c

Veľkú premiéru na parížskom týždni módy mala značka 032c, ktorá priniesla do francúzskej metropoly charakteristickú berlínsku estetiku a získala si srdcia nadšencov high fashion. 

Pôvodne mediálna značka a kultový berlínsky magazín 032c je perfektným príkladom toho, ako je možné úplne organicky preniesť svoje názory do módy, čo výstižne opísali Maria a Joerg Kochovci v rozhovore pre Vogue. 

„Nikto nás nežiadal, aby sme urobili prehliadku na parížskom týždni módy. A nikto nás nežiadal, aby sme transformovali mediálnu značku na luxusnú módnu značku. Napriek tomu sme tu,“ povedali.

Berlínska estetika značky 032c mala premiéru na parížskom týždni módy.
Berlínska estetika značky 032c mala premiéru na parížskom týždni módy. Zdroj: 032c, Gorunway

Kolekcia na sezónu jeseň/zima 2024 obsahuje 42 siluet, medzi ktorými si svojich favoritov nájdu aj ženy, a je ladená prevažne v čiernych a tmavých tónoch. Značka 032c hrala vo svojej debutovej kolekcii na PFW na istotu a stále sa snaží nájsť svoj hlas na móle. Hoci Marie Koch odmieta myšlienku nadčasovosti, nemožno poprieť, že vytvorila kolekciu šatníkových stálic.  

Stačí, ak sa pozrieš na univerzálne bundy v známych strihoch, kožené nohavice, dlhé oversized kabáty alebo úzke košele. Spolu tieto návrhy však fungujú na jednotku s hviezdičkou. 

032c
Zdroj: 032c, Gorunway

Retro tailoring v podaní Amiriho

Na parížskom týždni módy ukázal svoje majstrovstvo aj americký návrhár Mike Amiri pod hlavičkou vlastnej rovnomennej značky, ktorá má fanúšikov aj medzi áčkovými hviezdami šoubiznisu. 

Počas tretieho dňa prehliadok odhalil kúsky na sezónu jeseň/zima 2024, ktoré sú prieskumom modernej mužskej módy vrátane štýlového retro tailoringu. 

Návrhár Mike Amiri stavil v novej kolekcii na retro tailoring a išlo o správne rozhodnutie.
Návrhár Mike Amiri stavil v novej kolekcii na retro tailoring a išlo o správne rozhodnutie. Zdroj: Amiri, Gorunway

Obleky boli voľne strihané a vrstvené, zatiaľ čo šperky zdobili väčšinu vzhľadov, aby dodali trochu lesku zasneženému francúzskemu mestu. Kreatívny riaditeľ značky Mike Amiri pokračuje v definovaní vlastnej estetiky inšpirovanej nostalgiou tým, že spája siluety inšpirované rockovými hviezdami s oblečením, ktoré má korene v uliciach.

Amiri
Zdroj: Amiri, Gorunway

Obrovské huňaté klobúky a extravagantná obuv s podpisom Bluemarble

Sto bodov udeľujeme aj kreativite návrhára Anthonyho Alvareza, ktorý spojil svoj filipínsky pôvod s globálnymi vplyvmi a modernou unisex estetikou. Najviac inšpirácie pritom našiel vo filme Parfumovaná nočná mora z roku 1979 a výsledkom je funkadelický výlet do rozmanitej škály látok, vzorov, farieb a siluet, ktoré rozhodne neuvidíš na každom. 

Nová kolekcia značky Bluemarble je inšpirovaná filipínskym filmom z roku 1979.
Nová kolekcia značky Bluemarble je inšpirovaná filipínskym filmom z roku 1979. Zdroj: Bluemarble

Kolekcia je definovaná jedinečnou súhrou športovosti a remeselného spracovania. Alvarez vnáša do každodennej elegancie mladistvý nádych a ponúka bez námahy štýlový šatník pre moderných mužov. 

Najviac pozornosti sme venovali futuristickým doplnkom v podobe huňatých klobúkov v obrovských rozmeroch, ktoré pokrývali zvieracie vzory, a robustnému modelu topánok s mäkkým zvrškom, hrubou gumovou podrážkou a originálnym šnurovaním.

Bluemarble
Zdroj: Bluemarble
Odporúčané
Mužské trendy v roku 2024: Hitom budú široké nohavice, zvieracie vzory, tvíd aj háčkované svetre    Mužské trendy v roku 2024: Hitom budú široké nohavice, zvieracie vzory, tvíd aj háčkované svetre 16. januára 2024, 14:30

Módny dom AMI ti ukáže, ako vyzerá šatník parížskeho muža v roku 2024

Parížsky ateliér AMI, ktorý založil návrhár Alexandre Mattiussi, patrí medzi najviac cool značky v posledných sezónach a kolekcia jeseň/zima obsahuje všetky prvky pre šatník moderného metropolitného muža vrátane univerzálnych a elegantných kúskov na deň aj noc. 

Mattiusi našiel inšpiráciu v pôvabe a šarme Paríža po zotmení, ako aj v nadčasovom a nenútenom štýle značky s charakteristickým emblémom srdca v logu. 

Obleč sa ako moderný Parížan vďaka kolekcii na sezónu jeseň/zima 2024.
Obleč sa ako moderný Parížan vďaka kolekcii na sezónu jeseň/zima 2024. Zdroj: AMI

Kolekcia okrem toho tiež odrážala typickú jednoduchosť, sofistikovanosť a eleganciu módneho domu s plynulými prechodmi medzi ležérnym a formálnym vzhľadom.

Návrhom na sezónu jeseň/zima 2024 dominuje rafinované krajčírstvo v podobe jemných siluet, dvojradových oblekov a kabátov so širokými ramenami, ale aj pohodlné rifle v rovnom strihu, mäkké vrchné vrstvy a voľné cargo nohavice vo viacerých farebných úpravách. Za zmienku stojí aj fakt, že na parížskom móle sa objavili aj nádherné ženské siluety, ktoré sú oslavou inkluzivity spoločnosti. 

AMI
Zdroj: AMI

Cool školské uniformy od Wales Bonner 

Klobúk dole skladáme aj pred ďalším dielom spod rúk talentovanej návrhárky Wales Bonner, ktorú môžeš poznať vďaka spolupráci so značkou Adidas Originals. Posledné siluety nájdeš v ponuke online obchodu Footshop

V rámci sezónnej kolekcie jeseň/zima 2024 predstavila rodáčka z Londýna 31 siluet s charakteristickým rukopisom, pričom najviac nás oslovili cool školské uniformy s vintage nádychom.

Wales Bonner navrhla školou inšpirovanú kolekciu jeseň/zima 2024.
Wales Bonner navrhla školou inšpirovanú kolekciu jeseň/zima 2024. Zdroj: Wales Bonner, Gorunway

Bonner s ľahkosťou kombinuje športový štýl s univerzálnymi siluetami a stáva sa synonymom londýnskej mládežníckej pohody. V novej sezóne sa presunula na akademické ihriská a kolekciu naplnila jemným krajčírskym oblečením, útulnými úpletmi a školskými uniformami pre študentov po celom svete. Na mólo vtrhli univerzitné bundy, svetre, vesty prúžkované košele s nápisom „Howard“ a my hovoríme áno.

Wales Bonner
Zdroj: Wales Bonner, Gorunway

Ultraluxusné vrchné diely Givenchy

Givenchy je našou srdcovou záležitosťou už od čias Riccarda Tisciho a milovali sme aj krátku éru návrhára Matthewa M. Williamsa, ktorý odišiel z pozície kreatívneho riaditeľa francúzskeho módneho domu len niekoľko dní pred začiatkom PFW. 

Tím Givenchy študoval v kolekcii jeseň/zima 2024 nového gentlemana cez optiku vlastného štýlu svojho zakladateľa Huberta de Givenchyho a výsledok je famózny.

Nová mužská kolekcia Givenchy na sezónu jeseň/zima 2024.
Nová mužská kolekcia Givenchy na sezónu jeseň/zima 2024. Zdroj: Givenchy

Bavia nás takmer všetky siluety, ale vypichnúť musíme najmä luxusné vrchné vrstvy, ktoré by sme s radosťou prijali vo svojich šatníkoch. Úžasné sú predĺžené kožené bundy s množstvom detailov, dlhé mäkké kabáty s veľkými chlopňami, asymetricky strihané bombery vo viacerých farbách, bunda s motívom mačacej srsti aj krátke vlnené modely.

Určite si pozri záznam z prehliadky, ktorá sa uskutočnila v komornej atmosfére, ale o to veľkolepejšia bola.

Givenchy
Zdroj: Givenchy

KidSuper Studios s Ronaldinhom na móle, predstavilo aj spoluprácu so značkou Canada Goose

Návrhár Colm Dillane si postupne hľadá svoje stabilné miesto vo svete high fashion a veľmi si pomohol podarenou kolekciou na sezónu jeseň/zima 2023, ktorú predstavil pod hlavičkou spoločnosti Louis Vuitton.

V skvelom svetle sa americký umelec ukázal aj na parížskom týždni módy, keď na prehliadkové mólo dostal bývalého hviezdneho futbalistu Ronaldinha v dlhom plyšovom kabáte a širokých rifliach, pričom nevynechal ani jeho obľúbenú pokrývku hlavy. Okrem brazílskej ikony bol súčasťou šou aj raper Jim Jones.

Premiéru na PFW mal aj bývalý hviezdny futbalista Ronaldinho.
Premiéru na PFW mal aj bývalý hviezdny futbalista Ronaldinho. Zdroj: KidSuper Studios, Gorunway

Čo sa týka módy, okrem charakteristických prvkov Dillanovej tvorby vrátane výrazných grafických motívov, dresov s potlačou spomínaného futbalistu, tailoringu či atraktívnych úpletov nás na prvý pohľad ohúrila spolupráca so značkou Canada Goose. 

Dillane upravil známe modely páperových búnd podľa vlastných predstáv a z nášho pohľadu ide o najviac fresh modely s logom kanadskej spoločnosti v posledných sezónach. Bavia nás originálne armádne motívy, farebné schémy aj technické úpravy dvojitého zapínania či detaily v podobe žltých zipsov. 

Návrhár Colm Dillane ukázal vlastné úpravy páperových búnd od značky Canada Goose.
Návrhár Colm Dillane ukázal vlastné úpravy páperových búnd od značky Canada Goose. Zdroj: KidSuper Studios, Gorunway

Nigo opätovne spája Paríž s Tokiom 

Záver článku si pre seba uchmatol legendárny návrhár a krstný otec streetwearu Nigo, ktorý z pozície kreatívneho riaditeľa predstavil novú kolekciu módneho domu Kenzo. 

Skúsený tvorca módy, ktorý založil značky A Bathing Ape či Human Made, nadviazal na historickú linku spoločnosti Kenzo na trase Paríž – Tokio a navrhol 63 siluet plných odkazov na svoju domovinu s typickou francúzskou noblesou. 

Nigo spojil Paríž s Tokiom.
Nigo spojil Paríž s Tokiom. Zdroj: Kenzo, Gorunway

Jeden z najbližších priateľov Pharrella Williamsa v kolekcii objavil rôzne motívy mužskej módy v podobe funkčných búnd s množstvom vreciek, leteckých kožených siluet so shearlingom, denim s bohatým zdobením, školskú uniformu, šiltovky, sako bez goliera so zlatými gombíkmi, ale aj atraktívny pretkaný vzor vo viacerých farbách. 

Kolekcia obsahovala aj ženské oblečenie, ktoré oslavovalo silu a krásu feminity v čistej podobe. 

Kenzo
Zdroj: Kenzo, Gorunway
Odporúčané
Svetové módne novinky, ktoré zoženieš na Slovensku: Mikiny a tričká Carhartt WIP, bundy C.P. Company aj obuv Asics a New Balance  Svetové módne novinky, ktoré zoženieš na Slovensku: Mikiny a tričká Carhartt WIP, bundy C.P. Company aj obuv Asics a New Balance 15. januára 2024, 11:30
Domov
Zdieľať
Diskusia