Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2024, 19:28
Čas čítania 0:47
TASR

Minulý rok sa na Slovensku narodil Neymar či Ryuto. Takéto netradičné mená dávali rodičia deťom

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

V slovenských pôrodniciach zaznamenali tento rok zvláštne mená.

Ružomberská matrika vlani zaevidovala 449 narodených, čo je oproti roku 2022 pokles o 85 detí. Chlapcov prišlo na svet 223 a dievčat 226. Medzi nimi aj Neymar či Aysha.

„Najobľúbenejšie krstné mená, ktoré dali rodičia deťom, boli Eliška, Sofia, Ema, Emma, Timea, Dorota, Paulína pre dievčatá a Adam, Samuel, Juraj, Kristián, Matej, Tomáš, Lukáš, Andrej, Jakub pre chlapcov,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

V štatistike najčastejších krstných mien pre novorodeniatka dominovali v Ružomberku najmä tradičné, niektorí rodičia však siahli aj po netradičných menách. Medzi chlapcami to boli napríklad Matteo, Nathan či Neymar. Medzi dievčatami sa objavili mená Elliana, Cynthia, Aurora, Lina, Loriana, Aysha či Tamia.

V Košiciach sa narodili Taylor a Varvara

V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura sa v minulom roku narodilo spolu 2422 detí. Z toho je 52 % chlapcov a 48 % dievčat, 38-krát sa narodili dvojičky. Informovala o tom v utorok hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

„Najviac chlapcov dostalo v UNLP meno Oliver, Jakub, Šimon a Michal. Medzi dievčatami už niekoľko rokov vedú Natália, Viktória a Eliška,“ uviedla Krišková. Medzi netradičnými menami, ktoré sa vlani objavili v rodných listoch chlapcov, sú Zachari, Taylor, Selym, Ryuto, Marwan, Sírius či Lilian. U dievčat zaujali nevšednosťou mená Varvara, Rea alebo Tamia.

pôrodnica
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia