Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
7. januára 2024, 14:30
Čas čítania 6:14
Denisa Šútorová

Pánske strihy 2024: Chceš byť radšej Jágr, Peaky Blinder alebo barokový anjeliček?

Pánske strihy 2024: Chceš byť radšej Jágr, Peaky Blinder alebo barokový anjeliček?
Zdroj: Unsplash/delfinapan
MÓDA BARBERSHOP MÓDA VLASY A ÚČESY
Uložiť Uložené

Aký pánsky účes tento rok zvoliť, aby si bol in? A čo si na hlavu určite nedávaj? Poradil nám barber Benzo z MMG Barbers.

Nové a odvážne trendy nás nečakajú len v móde, ale aj v beauty svete. Sezóna 2024 je oficiálne otvorená a my ti hneď v úvode roka dávame šancu na zmenu. Čo sa bude tento rok nosiť, ale aj na aký účes staviť (či nestaviť) nám prezradil šéf MMG Freedrom Barbers & Shop a vlasový expert Maroš „Benzo“ Ihnát.

„Barbering opúšťa trend prísne definovaných liniek a neprirodzených ostrých kontúr. Klienti, ale aj barberi po celom svete im hovoria stop. Keď si spomeniem na aktuálne práce českých a anglických kolegov, podotkol by som, že z trendov sa vytráca aj trvalá. Rok 2024 sa totiž nesie v znamení prirodzenosti, či už hovoríme o strihoch, alebo farbách,“ hovorí Benzo pre Refresher. „Rozhodne to nie je uletenejšie ako minulý rok, naopak, prevláda naturálnosť, z čoho sa veľmi teším,“ dodáva.

Pánske vlasové trendy 2024 podľa Maroša Ihnáta.
Pánske vlasové trendy 2024 podľa Maroša Ihnáta. Zdroj: Archív respondenta/Maroš Benzo Ihnát

Zabudni na výrazné farby či neprirodzený mokrý efekt (teda wet look), ktorý je populárny najmä u žien. Popredný slovenský barber prezradil aj aktuálne tipy na moderné aj nadčasové strihy, elegantný styling a úpravu brady. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Maroš Ihnát (@benzo_barber)

V Refresheri ti vždy radi povieme o aktuálnych trendoch v móde aj starostlivosti o zovňajšok. Nedávno sme ti priniesli článok o dámskych účesoch roka 2024 podľa Moniky Kalickej. Staň sa členom klubu Refresher+ a všetko si prečítaj bez obmedzení.

1. Mullet

Prvá priečka na zozname aktuálnych trendov patrí extravagantnému mulletu. Inšpirovali ho 80. roky. Vtedy ho nosili Charlie Sheen, Brad Pitt či Patrick Swayze. Nedávno si ho mohol zahliadnuť aj na seriálovom Billym zo Stranger Things. „Je to strih, ktorý sa v Česku a na Slovensku označuje aj ,na Jágra‘. Má aj takú prezývku, že vpredu biznis a vzadu párty,“ hovorí pre Refresher so smiechom Maroš Ihnát.

Mullet je na zozname trendov na tento rok číslom jeden. Nie je však pre každého. Ktorí klienti by sa mu mali vyhnúť, nám prezradil popredný slovenský barber Benzo.
Mullet je na zozname trendov na tento rok číslom jeden. Nie je však pre každého. Ktorí klienti by sa mu mali vyhnúť, nám prezradil popredný slovenský barber Benzo. Zdroj: Archív/Autor strihu: Shelby, Foto: Lousy Auber

Jeho trik spočíva vo výrazne krátkych bokoch, kratšej vrstve vlasov na prednej časti hlavy a oveľa dlhšej hustejšej vrstve na zadnej strane. Výrazný kontrast mu dodáva nezameniteľný a odvážny štýl, ktorý rozhodne nie je pre každého. V období popkultúry však nachádza obrovskú obľúbenosť.

Odporúčané
Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) 27. apríla 2024, 12:30

„Tento trend začal byť pilierom módy aj minulý rok a nesmierne dominoval. Každý barber si určite zažil nespočetné množstvo klientov, ktorí prišli s touto požiadavkou. Funguje to však aj naopak. Lokálnu vlasovú módu a trendy totiž vo veľkom ovplyvňujú aj barberi či klasickí hairstylisti, ktorí vnímajú trendy z Anglicka alebo Ameriky. Ak je niečo in, chcú to doniesť aj sem a svojich klientov sa pýtajú, či by to nechceli vyskúšať,“ opisuje nám Benzo.

Hoci mullet rozoznáš okamžite, má aj rôzne variácie. Podľa popredného barbera dnes dominujú viaceré jeho ekvivalenty. Tie sa odvíjajú od dĺžky na bokoch či v zadnej časti hlavy. Benzo však dáva výkričník pri typológii tváre aj štruktúre vlasov klienta.

Strih, ktorý kedysi nosil Brad Pitt aj Charlie Sheen, môžeš mať teraz tiež. Maroš Benzo Ihnát ho na zozname trendov na tento rok označil za top jednotku.
Strih, ktorý kedysi nosil Brad Pitt aj Charlie Sheen, môžeš mať teraz tiež. Maroš Benzo Ihnát ho na zozname trendov na tento rok označil za top jednotku. Zdroj: Instagram/hair_eater, Instagram/luisatorres.hair, Instagram/v.yanke

„Zákazník musí mať na mullet dostatočne husté vlasy. Keď sa bavíme o výške čela a type tváre, je tam možnosť mullet upraviť, aby celkovo dával príjemný vzhľad. Klient, ktorý má riedke vlasy alebo vysoké čelo, by sa mal podľa mňa mulletu vyhnúť, skôr by som zvolil strih, ktorý mu opticky pomôže zmenšiť čelo,“ vystríha barber.

2. Fade

„Strih, ktorý je nestarnúci a prepája sa naskrz celej našej barberskej kultúry, je fade. Určite nebude chýbať ani v tomto roku. Práve naopak, fady nemali prakticky žiadny ústup a začínajú sa objavovať čoraz častejšie. Určite len tak zo svetových ani slovenských ulíc nezmiznú, povedal by som, že je to nadčasová záležitosť,“ hovorí Benzo pre Refresher.

Odporúčané
To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek 26. apríla 2024, 15:00

Je to účes, pri ktorom dĺžka postupuje od dlhých vlasov na temene ku krátkym alebo k oholeným vlasom na stranách a zadnej časti hlavy. Prechod je veľmi plynulý a precízny, pričom vytvára efekt postupného „fadu“, teda zmiznutia. Hoci je fade rozpoznateľný typickou štruktúrou, prispôsobiť si ho môžeš podľa osobného vkusu. 

Fade vyhľadávajú najmä milovníci športovej elegancie. Tento účes je rovnako žiadaný doma, ako aj v zahraničí.
Fade vyhľadávajú najmä milovníci športovej elegancie. Tento účes je rovnako žiadaný doma, ako aj v zahraničí. Zdroj: Instagram/divascohairstylist, Instagram/HORATIUTHEBARBER

Fady rozdeľujeme na nízky, stredný a vysoký, no rovnako populárny je aj taper fade, ktorý je typický menším kontrastom a pôsobí o čosi konzervatívnejšie.

„Bez ohľadu na dĺžku ide o vizuálne veľmi peknú vec. Aj samotný proces vytvárania fadu je však veľmi náročný a podľa kvality vieme rýchlo určiť zručnosti barbera. Myslím, že už aj laik vie povedať, či je strih pekný a plynulý alebo sú tam nejaké nezrovnalosti. Ak to vyzerá ako domino kocka, niečo sme urobili zle,“ vysvetľuje nám Benzo. Vytvoriť dokonalý fade považuje za majstrovstvo barbera, ale aj základnú zručnosť. 

„Tento strih je naozaj veľmi populárny, pretože muži vyhľadávajú krátke, respektíve športovoelegantné strihy. Ak ho barber vytvoriť nevie, chýba mu jedna z hlavných skills. Tak ako sa hovorí, že dobrú pizzu spoznáš podľa cesta, podľa fadu spoznáš dobrého barbera,“ dodáva.

O tento trend sa zároveň treba poriadne starať. Benzo podotýka, že fade dokáže už po týždni strácať sviežosť a výrazne odrastá.

To je aj jeden z dôvodov, prečo ho na hollywoodskych hercoch takmer nevidíme. Rozstupy v natáčaní by totiž spôsobovali problém. Výnimku tvoria historické filmy alebo seriály ako slávny Peaky Blinders. Práve zlí chlapci z Birminghamu tento haircut preslávili. Spojenie sexepílu a elegancie však nikdy nevyzeralo lepšie a my dávame fadu zelenú. 

Odporúčané
Slovenská influencerka má vlastnú kolekciu okuliarov. Toto je Kohe by eyerim x Tatiana Žideková Slovenská influencerka má vlastnú kolekciu okuliarov. Toto je Kohe by eyerim x Tatiana Žideková 25. apríla 2024, 14:00

Veľmi podobný, no trochu sexi a oveľa výraznejší strih má aj Cillian Murphy z Peaky Blinders. Nejde však o fade, ale undercut. „Je to tiež originálny spôsob, ako nasadiť mužný imidž pomocou jednej dĺžky na oboch bokoch. Aj keď to vyzerá jednoducho, neskúšajte to doma,“ radí na záver Benzo.

fade
Zdroj: BBC

3. Crop

Crop má na vrchnej časti hlavy väčšiu dĺžku a objem (často dosahuje hranicu 5 až 7 centimetrov) a nižšie prechádza do krátkeho kontrastu. Práve to mu dodáva neformálny, no štýlový vzhľad.

Crop cut vyzerá najlepšie s kučeravými vlasmi a messy efektom. Zvoliť ho však môžeš aj v prípade, že máš menej výraznú vlasovú štruktúru.
Crop cut vyzerá najlepšie s kučeravými vlasmi a messy efektom. Zvoliť ho však môžeš aj v prípade, že máš menej výraznú vlasovú štruktúru. Zdroj: Archív/Autor strihu: Shelby, Foto: Lousy Auber

„Vyzerá dobre aj s rovnými vlasmi, ale myslím si, že čím divokejší a tak trochu savage, tým viac má čo povedať,“ hovorí Maroš Ihnát. Crop v poslednom čase čoraz častejšie strihajú kučeravým mužom. Strapatý efekt na nich vyzerá najlepšie. 

Crop cut si môžeš prispôsobiť podľa osobného vkusu. Ako vyzerá najlepšie, nám prezradil barber Benzo.
Crop cut si môžeš prispôsobiť podľa osobného vkusu. Ako vyzerá najlepšie, nám prezradil barber Benzo. Zdroj: Instagram/theeverydaybarber, Instagram/qubomn, Instagram/tigg.hickin.hair

Rozstrapatiť však dokážeš aj jemnejšie vlasy. Pomôžu ti ílovité gély či krémy. Tento strih má jednoduchú údržbu a na hlave si ho vyčaríš celkom rýchlo. 

4. Shag

Štvrtý strih, ktorý pre nás Benzo hádže na zoznam trendov, je práve shag. „Určite by som ho zaradil do kategórie ,comeback doby‘. Je to vec, ktorá sa do trendov vracia retrospektívne. Pri shagu si hneď vybavíš rokenrol či The Rolling Stones, no miesto mal aj v československých mužských kapelách,“ hovorí Benzo.

Shag je o čosi univerzálnejší ako mullet, no zároveň prináša nezameniteľný štýl.
Shag je o čosi univerzálnejší ako mullet, no zároveň prináša nezameniteľný štýl. Zdroj: Archív/Autor strihu: Shelby, Foto: Lousy Auber

Minulý rok bol shag v kurze aj u žien. Je charakteristický výrazným vrstvením, prestrihanou a nepravidelnou ofinou a objemom. Celkový efekt je zvyčajne veľmi uvoľnený a prirodzený, no na mužoch môže pôsobiť extravagantne. Podľa Benza je však oveľa univerzálnejší ako napríklad mullet. „Pri mullete tie dlhé boky trochu limitujú finálny styling, pri shagu si môžeš vlasy úplne začesať dozadu,“ radí na záver.

Šancu byť in máš tento rok aj so shagom.
Šancu byť in máš tento rok aj so shagom. Zdroj: Instagram/rossana_tijeras81, Instagram/hairkillah_, Instagram/hoshiyuta

5. Matný styling

Kým pri stylingu v ženských vlasových trendoch prevláda wet look a výrazný mastný efekt, u mužov je to tento rok jemnejšie. Podľa Benza sú momentálne najpopulárnejšie práve ílovité matné pasty či krémy, ktorých snahou je vyzerať, akoby v účese žiadny prípravok nebol. Na trhu tak nahradia lesklé pomády.

Odporúčané
Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) 25. apríla 2024, 12:30

„Aj pri stylingu sa tento rok stretávame s maximálnou prirodzenosťou. U nás v MMG Barbers si všímame, že ílovité matné prípravky idú doslova na dračku. Wet look a lesklý efekt vo vlasoch, ktorý je u žien populárny, v mužskom svete mizne,“ podotýka Benzo. 

Na prirodzený styling nedá dopustiť ani Shawn Mendes.
Na prirodzený styling nedá dopustiť ani Shawn Mendes. Zdroj: Getty Images/Toni Anne Barson/FilmMagic

Už teraz sa tešíme na to, ako rozmanitosť v mužských a ženských účesoch zamieša karty na rapovej scéne či v Hollywoode. Tie najlepšie a vôbec prvé looky z tohtoročného červeného koberca ti prinesieme už v pondelok 8. januára, keď prebehne odovzdávanie Zlatých glóbusov.

6. Prirodzené farby

V roku 2024 sa pomaly lúčime s výraznými farbami na vlasoch. Zelenej aj ružovej, nad ktorou možno už mesiace uvažuješ, daj preto jasné a výstižné zbohom (a nie, nedávaj si ju ani na festival).

„Farby u mužov boli nesmierne populárne v roku 2022, no celý hype nastal už počas pandémie. Veľa ľudí na home office, ktorí prestali chodiť do spoločnosti, zatúžilo po experimente a skúšali šialené odtiene. Väčšinou to bola biela, ale aj zelená, modrá či žltá. Ako sa nám však skončilo obdobie home officeov, končí sa aj tento trend. V roku 2024 mu dávame výraznú a myslím, že definitívnu bodku,“ hovorí Maroš Ihnát.

Timothée Chalamet
Zdroj: Mike Coppola/FilmMagic

Za nami je aj jemnejšia balayage či melírovanie. „Všetky trendy vo vlasovom svete sa prikláňajú k naturálnosti a farby nie sú výnimkou. Odporúčam tak staviť na prirodzený vzhľad,“ dodáva pre Refresher.

Bonus: upravená brada

„Brada je svojím spôsobom nestarnúci ikonický prvok muža. Mnoho pánov však stále nevie, ako sa o ňu starať. V prvom rade si treba uvedomiť, že chlp a vlas je vo svojej chemickej podstate veľký rozdiel. Preto odporúčam zamyslieť sa nad kúpou špeciálneho šampónu na bradu,“ hovorí Benzo.

Na čo si dať pozor a aké pravidlá platia v bontóne, pokiaľ ide o bradu, poradí profesionál.
Na čo si dať pozor a aké pravidlá platia v bontóne, pokiaľ ide o bradu, poradí profesionál. Zdroj: Unsplash/Allef Vinicius

Okrem toho, že zabezpečí správnu hygienu a hydratáciu, predchádza aj tvorbe lupín. Tie sú reakciou na nesprávny prípravok. Vezmime si to tak, že ani telo si neumývame šampónom na vlasy. Produkty na bradu by sme rozhodne nemali podceniť, “ dodáva.

Odporúčané
Oživte svoj výzor – odhaľujeme jarné módne trendy pre mužov Oživte svoj výzor – odhaľujeme jarné módne trendy pre mužov 25. apríla 2024, 10:30

Či už máš skôr krátke strnisko, alebo dlhšiu bradu, správnym šampónom dosiahneš výraznú a príjemnú zmenu. Benzo ti rovnako odporúča aj olejčeky, ktoré bradu vyživia, prevoňajú a dodajú jej lesk. Okrem komfortu, ktorý so sebou táto starostlivosť prináša, je bonusom aj vizuálny efekt. Ten poteší teba aj tvoju polovičku.

Hoci nám zoznam trendov na tento rok nediktuje dĺžku či strih, podľa Benza by sme sa mali riadiť základnými pravidlami. 

O bradu sa vieš profesionálne postarať aj doma. Ako na to, ti poradí popredný slovenský barber.
O bradu sa vieš profesionálne postarať aj doma. Ako na to, ti poradí popredný slovenský barber. Zdroj: Instagram/iamossab, Archív/Lu Jambor, Instagram/beard_class


„Krk by mal byť vždy oholený, je to bontón, ktorý veľakrát ospravedlňuje bradu aj v biznise a etikete. Druhá fazóna, ktorá veľmi pomáha efektu upravenej brady, sú fúzy obstrihané okolo pier. Rovnako nie je vhodné mať chĺpky na lícach. Tieto jednoduché kroky umožnia mužovi vyzerať reprezentatívne a svoju bradu nosiť s hrdosťou,“
radí nám na záver Maroš Benzo Ihnát. 

Domov
Zdieľať
Diskusia