Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
3. januára 2024, 15:42
Čas čítania 1:18
Barbora Adamkovičová

Od 17-ročného resellera si kúpil fejkové tenisky za 18-tisíc eur. Súd mu z bizarného dôvodu žalobu zamietol

ZAUJÍMAVOSTI DIOR NIKE
Uložiť Uložené

Súd jeho žiadosť zamietol, pretože predajca nebol plnoletý.

Súd zamietol prípad muža z Melbourne, ktorý minul vyše 18-tisíc eur na limitovaný pár tenisiek Dior x Air Jordan 2, o ktorých sa neskôr začal domnievať, že sú falošné. Okrem nich žiadal vrátenie peňazí za šesť ďalších párov drahých tenisiek, informuje BBC.

Išlo o štyri páry exkluzívnej edície zo spolupráce medzi Nike a Dior, ktorých vyrobili len niečo vyše 13-tisíc párov a získať sa dali len prostredníctvom systému verejného losovania (tzv. raffle). Zvyšné páry boli Nike Air Jordan 1, ktorých hodnota bola vyše 1 600 eur.

Miestne právne orgány však zistili, že tenisky vedome kúpil od chlapca, ktorý mal v tom čase iba 17 rokov. To znamená, že predajca údajne falošných tenisiek nemohol podpisovať zmluvy, a preto nie je zodpovedný za vrátenie peňazí.

Súdne pojednávania sa odohrali koncom minulého roka. Vtedy ešte 17-ročný študent sa na nich zúčastnil so svojím otcom. Kupec je austrálsky realitný maklér, ktorý požiadal o vrátenie peňazí za spomínané páry topánok. 

Na súde muž uviedol, že po prevzatí tovaru si všimol „nedostatky“ a obrátil sa na predajcu so žiadosťou o vrátenie peňazí. Nedostal však odpoveď, a preto pokračoval v kontaktovaní otca tínedžera.

Odporúčané
Nike ACG nesmie chýbať v tvojom šatníku: V modeloch oblečenia a obuvi zvládneš turistiku v horách aj piatkovú párty v klube Nike ACG nesmie chýbať v tvojom šatníku: V modeloch oblečenia a obuvi zvládneš turistiku v horách aj piatkovú párty v klube 30. júna 2023, 17:00

Mladistvý bol podrobený viacerým overeniam miestnymi úradmi. Tie ho takmer okamžite označili za „podvodníka“ a „falšovateľa“. Otec však svojho syna predajcu bráni s tým, že obchod, cez ktorý mladík tenisky predával, bol oprávnený na overenie ich pravosti.

Ani podozrivá identita chlapca však nestačila na to, aby musel vrátiť peniaze za údajné „fejky“. Práve to, že v čase obchodnej dohody bol len neplnoletým študentom, ho „zachránilo“ pred tým, aby mužovi musel vrátiť plnú sumu peňazí. Podľa austrálskych zákonov totiž nemal dostačujúci vek na legálne uzavretie zmluvy. 

„Keby bola bývala dohoda uzavretá, keď mal 18 rokov, výsledok mohol byť iný,“ napísala Katherine Metcalfová, členka Viktoriánskeho tribunálu, v dôvodoch prepustenia tínedžera. „Aj keď zákon vo všeobecnosti chráni maloletých pred následkami ich vlastného konania, dalo by sa tvrdiť, že za súčasných okolností ochranu nepotrebuje maloletý, ale skôr ľudia, s ktorými sa rozhodol obchodovať,“ doplnila.

dior jordan 1
Zdroj: Dior
Domov
Zdieľať
Diskusia