Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. novembra 2023, 10:00
Čas čítania 2:05
Dominik Vetrák

Reality show Squid Game: The Challenge od Netflixu núti ľudí dostať zo seba to najhoršie a tlačí ich do drastických situácií

Reality show Squid Game: The Challenge od Netflixu núti ľudí dostať zo seba to najhoršie a tlačí ich do drastických situácií
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY SQUID GAME REALITY SHOW
Uložiť Uložené

Stojí za to vidieť reality show od Netflixu?

Juhokórejská show Squid Game otriasla svetom. Jej originalita sa tvorcom nedá uprieť, rovnako ani množstvo napätia a silných emócií, ktorými zasiahli divákov. Seriál bol vo svojej podstate aj silnou kritikou kapitalizmu a kapitalistického spôsobu života, ktorý ovplyvňoval charaktery ľudí. Ľudia totiž odjakživa pre peniaze urobia aj nemožné.

Odporúčané
Tip na seriál: Monarch o Godzille chce byť kvalitný ako Andor. Vôbec nevadí, že sa monštrá ukazujú len sporadicky Tip na seriál: Monarch o Godzille chce byť kvalitný ako Andor. Vôbec nevadí, že sa monštrá ukazujú len sporadicky 22. novembra 2023, 11:00

Reality show funguje na princípoch, ktoré sa s témou a hodnotami seriálu vôbec nezlučujú. Tvorcovia Squid Game: The Challenge len prebrali koncept seriálu a urobili všetko pre to, aby v hráčoch vytvorili nevraživosť, nedôveru a faloš. Nevytvorili podmienky, pri ktorých by bolo prirodzené spriateliť sa, dôverovať si a ťahať za jeden povraz. Práve naopak, zamerali sa na to, aby z ľudí dostali čo najviac emócií, aby ich postavili do drastických situácií a aby ich psychicky zdeptali.

Squid Game
Zdroj: Netflix

Ale o tom predsa reality show nemusia nutne byť od začiatku do konca. Reality show sa dajú robiť aj inak. Súťažiaci sú komplexní ľudia s množstvom emócií. Prečo sa zameriavať len na tie negatívne a užívať si každé jedno zlyhanie, chybu v úsudku a psychické problémy? A prečo to všetko musia približovať všetkými možnými kamerami, aby divák cítil každú jednu negatívnu emóciu spoločne so súťažiacimi? 

Plač hráčov je celkom bežnou vecou a vidieť ho asi v každej časti. Nie je to však typický plač vyplývajúci z ich nešťastia či šťastia. Je to plač vychádzajúci z hlbokých a bolestivých emócií, plač zúfalých ľudí, ktorí sú na pokraji psychických síl.

V druhej časti je napríklad situácia, v ktorej sa jeden hráč musí buď vzdať, alebo spraviť rozhodnutie, ktoré negatívne ovplyvní desiatky ďalších hráčov. 

Psychicky to neustojí, napína ho na vracanie, nedokáže sa sústrediť a je vo viditeľných problémoch. Nie je na tom nič zábavné, vtipné a už vôbec nie empatické a ľudské. Sú to síce skutočné emócie, ale vytvorili ich producenti v extrémnej situácii, keď postavili človeka pred nemožnú voľbu.

Squid Game
Zdroj: Netflix

Všetci jeho spoluhráči ho znenávideli, nadávali mu do očí a spoločne s tvorcami reality show ho dostali do situácie, kde by psychický nátlak spôsobil fyzickú nevoľnosť nejednému z nás.

Producenti reality show jednoducho idú po krvi a urobia všetko pre to, aby vytiekla priamo na obrazovkách. Tvorí to zaujímavú emotívnu drámu s množstvom napínavých momentov? Určite áno, ale zároveň sa tak táto reality show radí k absolútnemu dnu v žánri. Je to škoda, pretože samotné produkčné kvality sú vysoké, réžia a strih dokážu človeka prikovať k sedačke a tvorcovia si pre divákov pripravili aj niekoľko prekvapení.

Tvorcovia mali šťastie aj na celú plejádu jedinečných hráčov s výraznými osobnosťami. Keď sa dostanú do náročných situácií, divák to dokáže s nimi prežívať a je neuveriteľné, že to celé vzniklo náhodou. Fanúšikovia seriálu si užijú viacero známych hier, ale aj viacero nečakaných mini hier a výziev. V tretej časti je záber na chlapa, ktorý prehral, prijal to so vztýčenou hlavou, úprimne poprial veľa šťastia ostatným hráčom a potešil sa, že bol súčasťou zábavnej hry. Presne takýchto momentov tento seriál potreboval viac.

Squid Game
Zdroj: Netflix

Ak sa nad tým človek nezamyslí, dočká sa napínavej a skvelo spracovanej televíznej zábavy, no pod jej povrchom sa skrýva množstvo utrpenia a psychického útlaku. Nehovoriac o otrasných, neľudských podmienkach, akým hráči čelili naprieč celým natáčaním. Na pľac reality show dokonca musela viackrát prísť sanitka.

Domov
Zdieľať
Diskusia