Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti PSS.
25. novembra 2023, 11:00
Čas čítania 3:32
Sponzorovaný obsah

Stavebné sporenie môže urýchliť cestu k novému bývaniu. Odborník vysvetľuje, ako ti môže pomôcť

Stavebné sporenie môže urýchliť cestu k novému bývaniu. Odborník vysvetľuje, ako ti môže pomôcť
Zdroj: Freepik / freepik
ZAUJÍMAVOSTI BÝVANIE FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Ak plánuješ vlastné bývanie, stavebné sporenie sa ti bude hodiť.

Vkladnú knižku či stavebné sporenie mal kedysi takmer každý. Finančný produkt, ktorý nám obvykle zakladali rodičia či starí rodičia, však časom stratil na popularite a dnes sa o ňom medzi mladými ľuďmi hovorí menej. Stavebné sporenie ti však môže výrazne uľahčiť cestu k vlastnému bývaniu. Aj to je dôvod, prečo ho odborníci odporúčajú založiť každému, kto raz plánuje kúpu či rekonštrukciu nehnuteľnosti.

Ing. Jozef Plško, vedúci samostatného odboru komunikácie PSS, vysvetľuje, že vďaka stavebnému sporeniu si v budúcnosti nemusíš brať enormne vysoký úver, ktorý by bol zbytočnou záťažou pre tvoju peňaženku. „Ide o jednoduchý spôsob, ako si postupne pripraviť sumu peňazí na budúce bývanie. Ceny bytov a domov sú na Slovensku veľmi vysoké a dostupnosť bývania je bohužiaľ nízka. Výdavky spojené s bývaním patria medzi tie najvyššie, čo musia ľudia na Slovensku urobiť. Je preto veľmi rozumné dopredu sa na to pripraviť,“ objasňuje a dodáva, že stavebné sporenie nie je obmedzené vekom a založiť si ho môžeš kedykoľvek.

Na nový byt aj rekonštrukciu kúpeľne

Ako z názvu vyplýva, stavebné sporenie je určené pre každého, koho v budúcnosti čakajú výdavky spojené so stavbou či s bývaním. Našetrené peniaze môžeš využiť na rekonštrukciu starej kúpeľne aj kúpu bytu. Čím skôr sa na tieto plány začneš pripravovať, tým nižšia záťaž pre tvoju peňaženku to neskôr bude.

„Použitie financií zo stavebného sporenia je naozaj široké. Okrem kúpy a výstavby nehnuteľnosti je možné financovať aj jej ďalšie stavebné úpravy. Napríklad rekonštrukciu kúpeľne, kuchyne, kúrenia, výmenu okien, podláh, dverí. S výstavbou rodinného domu súvisí aj kúpa stavebného pozemku, vybavenie územnej a projektovej dokumentácie alebo obstaranie zariadení využívajúcich alternatívne zdroje energie,“ približuje Jozef Plško, na čo všetko môžeš ušetrené peniaze použiť. 

bývanie
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

Od toho, na čo chceš sporenie neskôr využiť, sa odvíja aj cieľová suma a odporúčaný čas sporenia. Tá je podľa odborníka vždy individuálna a závisí od toho, aké sny si chceš vďaka stavebnému sporeniu splniť. „Každý si jednoducho na začiatku stanoví cieľovú sumu, ktorú bude potrebovať. Ak sa však v priebehu sporenia jeho plány zmenia, nie je to problém. Cieľovú sumu si môže prispôsobiť.“ 

zisti viac

Nasporené peniaze ti môžu uľahčiť aj získanie hypotéky na kúpu nehnuteľnosti. Odborník vysvetľuje, že vďaka príprave sa nemusíš neúmerne zadlžovať a splátka hypotéky môže byť výrazne nižšia. „Vďaka stavebnému sporeniu si klient môže zobrať nižšiu hypotéku, lebo časť potrebnej sumy na kúpu už bude mať zo stavebného sporenia.“

Aktuálne nie je možné získať hypotéku na celú nehnuteľnosť. Banka ti poskytne úver len do výšky 80 % z hodnoty nehnuteľnosti. Zvyšných 20 % je na tebe. Dofinancovanie hypotéky ti pomôže vyriešiť práve stavebné sporenie. Či už prostredníctvom stavebného úveru, alebo vytvorením si dostatočnej finančnej rezervy, ktorá pokryje potrebných 20 %. „Stavebné sporenie poskytuje aj možnosť tzv. medziúveru, ktorý môže klient získať skôr. Ten sa dá použiť napríklad vtedy, keď klient potrebuje novú nehnuteľnosť kúpiť v krátkom čase a potrebných 20 % mu chýba,“ približuje.

Štátna prémia už po dvoch rokoch

Minimálny čas sporenia stanovený nie je, no ak si budeš pravidelne sporiť aspoň dva roky, po splnení podmienok môžeš získať nielen úrokovú sadzu, ale aj štátnu prémiu a nárok na výhodný stavebný úver. Ten má spravidla veľmi dobré parametre – napríklad v súčasnosti má úrokovú sadzbu od 1,8 %, ktorá je garantovaná počas celého času splácania.

Odborník vysvetľuje, že samotnému poskytnutiu stavebného úveru predchádza fáza sporenia. „Stavebný úver je špecifický typ úveru poskytovaný stavebnými sporiteľňami zo zdrojov fondu stavebného sporenia. Môže ho získať klient, ktorý si už nejaký čas na svoje bývanie šetrí peniaze na stavebnom sporení,“ približuje Jozef Plško a dodáva, že na stavebný úver máš zákonný nárok.

Stačí, ak splníš tieto podmienky:

  • minimálny čas 2 roky od vzniku zmluvy o stavebnom sporení,
  • nasporená suma vo výške 25 – 50 % z cieľovej sumy,
  • hodnotiace číslo minimálne 64 (parameter, ktorý zohľadňuje výšku a pravidelnosť vkladov, čas sporenia aj mimoriadne vklady).
Peniaze
Zdroj: Pexels.com

V dnešných neistých časoch tak prináša istotu, že sa ti po niekoľkých rokoch fixácie rapídne nezvýšia splátky. „Minimálny čas sporenia, keď môže klient získať stavebný úver, sú dva roky. Ak bude sporiť pravidelne mesačne v minimálnej odporúčanej výške, čas sporenia bude približne 6 rokov. Môže si ho však skrátiť napríklad vyššími alebo mimoriadnymi vkladmi. Každý si jednoducho sporí podľa vlastných možností,“ opisuje Jozef Plško

Pri uzatvorení novej zmluvy o stavebnom sporení v PSS teraz navyše môžeš získať aj úrokový bonus s lehotou viazanosti 6 rokov. Vďaka nemu získaš zvýhodnené úročenie nasporenej sumy počas prvých troch rokov sporenia. Po splnení podmienok ti bude úrokový bonus po 6 rokoch pripísaný na účet stavebného sporenia.

Druhým zaujímavým bonusom k stavebnému sporeniu je štátna prémia. Nárok na ňu získaš, ak tvoj ročný príjem nepresiahne 1,3-násobok priemernej mzdy. Ak si ročne nasporíš 2 800 eur, môžeš získať štátnu prémiu v maximálnej výške 70 eur, čo predstavuje 2,5 %. „Od budúceho roku bude stačiť na plnú štátnu prémiu nasporiť ročne 1 000 eur,“ dodáva Jozef Plško.

Nasporené peniaze si môžeš kedykoľvek vybrať, v prípade predčasného výberu však prídeš o vyššie spomenuté výhody. „Na svoje peniaze môže klient siahnuť kedykoľvek, ak však zmluvu zruší predčasne, stráca výhody, ktoré mu stavebné sporenie ponúka.“

Žiadosť o úver ani kúpa nehnuteľnosti nie sú jednoduché záležitosti. S pomocou odborníkov z PSS to však zvládneš bez zbytočných starostí aj ty. „Potreby každého človeka sú iné a kúpa nového bytu či domu nie je jednoduchá. Po celom Slovensku máme širokú sieť špecialistov, ktorí dokážu pomôcť aj v tých najmenších detailoch pri financovaní bývania,“ uzatvára Jozef Plško.

pss, sporenie, banner
Zdroj: PSS
začni si sporiť
Domov
Zdieľať
Diskusia