Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
23. októbra 2023, 17:32
Čas čítania 1:21
Ema Stanovská

Mávaš živé sny? Človek dokáže počas spánku plniť zadania aj odpovedať na otázky

ZDRAVIE KVALITA SPÁNKU ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Francúzski vedci zistili, že človek dokáže počas spánku plniť zadania aj odpovedať na otázky.

Už si sa niekedy rozprával so spiacim človekom? Ak áno, pravdepodobne ti neodpovedal. Výskumníkom z Univerzitnej nemocnice Pitié-Salpêtrière a Sorbonne Université vo Francúzsku sa to však podarilo. V štúdii, publikovanej v Nature Neuroscience, opisujú, ako spiacich dobrovoľníkov prinútili splniť „jednoduché“ zadanie.

V predchádzajúcej štúdii skúmali ľudí, ktorí majú živé/lucidné sny, čiže si zvykli počas spánku uvedomovať, že snívajú. Zistili, že s nimi dokážu v komunikovať, keď sa nachádzajú v REM fáze, počas ktorej sa objavuje najviac snov. Najnovšie sa rozhodli zistiť, či je možné komunikovať aj s osobami, ktorí nemajú živé sny, a to kedykoľvek počas spánku. 

Reagovali na ľudský hlas

V novej štúdii vedci skúmali 49 ľudí – z toho 22 osôb bolo bez poruchy spánku a zvyšných 27 účastníkov malo narkolepsiu. Počas spánku ich monitorovali polysomnografickým zariadením, ktoré sleduje činnosť mozgu a srdca, ako aj pohyby svalov a očí. 

Vedci im následne z reproduktora pustili ľudský hlas, ktorý vyslovoval skutočné alebo vymyslené slová. Účastníkov predtým požiadali, aby sa usmiali alebo zamračili v závislosti od toho, či je slovo skutočné alebo nie. Na konci experimentu sa ukázalo, že účastníci reagovali vo väčšine prípadov na zvukové podnety správne.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

„Častejšie sa to darilo osobám so živými snami, ktoré sa vyznačujú vysokou úrovňou vedomia. Napriek tomu sme úspechy pozorovali v oboch skupinách počas všetkých fáz spánku,“ cituje magazín Cosmos spoluautorku štúdie Isabelle Arnulfovú. Ľudia, ktorí mali počas experimentu živé sny, si po zobudení aj lepšie vybavili, čo sa dialo, kým spali.

„Naše údaje naznačujú, že ľudia, ktorí zvyknú mať živé sny, majú privilegovaný prístup do svojho vnútorného sveta a že toto silnejšie vedomie sa môže premietnuť aj do vonkajšieho sveta,“ dodáva spoluautor Lionel Naccache.

V spánku dokázali odpovedať na otázky

V predošlom experimente sa vedcom dokonca podarilo získať od spiacich ľudí počas lucidného snívania jednoduché odpovede „áno“ a „nie“. Namiesto hlasu odpovedali vopred stanovenými pohybmi očí alebo kontrakciami svalov tváre. Až 47 % účastníkov uviedlo aspoň jednu správnu odpoveď.

Tieto zistenia podľa odborníkov vyvracajú všeobecnú vieru, že je zbytočné pokúšať sa komunikovať so spiacimi ľuďmi, ako aj predpoklad, že počas spánku nemôžu zmysluplne reagovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia