Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. februára 2024, 9:30
Čas čítania 7:11
Daniel Mikolášik

Veronika tancovala s Usherom: Naživo bol trochu arogantný a nezodpovedný. Bol to však najlepšie platený job (Rozhovor)

Veronika tancovala s Usherom: Naživo bol trochu arogantný a nezodpovedný. Bol to však najlepšie platený job (Rozhovor)
Zdroj: Veronika Prieložná archív
KULTÚRA ROZHOVORY ŠOUBIZNIS TANEC USHER
Uložiť Uložené

Svetové produkcie chodia pravidelne nakrúcať reklamy do východnej Európy, pretože je to tu pre nich omnoho lacnejšie, hovorí úspešná slovenská tanečnica.

„Usher počas nakrúcania ani nešiel podľa našej choreografie. Tancoval si tie svoje overené veci, ktoré robí v každom druhom klipe, a my sme ho tam dopĺňali. Dokonca nám pri jednom zábere bolo povedané, že možno ani nepríde, lebo sa mu nechcelo. Bol zavretý vo svojom karavane a nikto nevedel, či nakoniec príde alebo nie,“ prezrádza Veronika.

Veronika Prieložná je úspešnou slovenskou tanečnicou, ktorá sa venuje predovšetkým dvom tanečným štýlom známym ako vogue a contemporary. Veľa tanečníkov podľa jej slov takéto kombo nerobí.

Počas svojej dlhoročnej kariéry už spolupracovala s mnohými známymi česko-slovenskými rapermi, so svetovým choreografom Sadeckom Berrabahom v Dubaji či na reklame na svetoznámy koňak, v ktorej tancovala po boku speváka Ushera. 

V rozhovore nám prezradila napríklad aj to, prečo do poslednej chvíle netušila, že bude tancovať s Usherom, koľko za tento job zarobila, ako špeciálne sa oňho na pľaci staral jeho tím, akou náhodou sa stretli s will.i.am-om v hoteli, prečo vouge dance tancujú predovšetkým ľudia z LGBTI+ komunity alebo aké úrazy sa jej už stali pri tanci.

Veronika Prieložná
Zdroj: Veronika Prieložná archív

Poďme priamo k veci. Ako sa ti podarilo tancovať po boku Ushera?

Kamarát tanečník mi poslal ponuku z kastingovej agentúry s tým, že by som sa mu na to hodila. V tom čase sme však ani netušili, že ide o reklamu, v ktorej by som tancovala s Usherom. Navyše som v čase kastingu, ktorý sa konal v Prahe, mala nejaké vystúpenia na druhom konci Slovenska. Tak som im len poslala správu, že spĺňam ich podmienky, a pridala aj svoj showreel. (video obsahujúce zostrih všetkých tanečných štýlov, ktoré ovláda, poz. red.)

Odporúčané
Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) 25. apríla 2024, 12:30

Ich to zaujalo natoľko, že mi dovolili urobiť kasting na diaľku s ich inštrukciami. Neskôr sa mi ozvali, že som postúpila do druhého kola a že či by som mohla prísť na druhý deň do Prahy. Ale v tom čase som zas bola v Londýne. (smiech) Možno keby som v tom čase vedela, že ide o tancovanie s Usherom, tak by som hneď priletela. Lenže ja som o tom celý čas ani netušila.

To je v tomto biznise bežné, že do poslednej chvíle nevieš, pre koho vlastne ideš tancovať?

Jasné, napríklad keď som išla tancovať do reklamy pre jedného nemenovaného operátora, tak som sa to dozvedela až priamo na pľaci na základe farieb kostýmov a scény.

Ako to teda nakoniec dopadlo?

Druhé kastingové kolo prebiehalo cez Zoom call. Cez kamošku bývajúcu v Londýne som si našla jednu maličkú miestnosť s veľkosťou bežnej kúpeľne. Aj keď som si dala mobil k stene a presunula sa na druhý koniec miestnosti, stále som sa celá nevošla do záberu. (smiech) Ale nič iné sa nedalo. Našťastie ma nakoniec vybrali, a to aj napriek všetkým týmto okolnostiam, ktoré hrali v môj neprospech.

Slovenská tanečnica Veronika Prieložná vľavo vzadu za americkým spevákom Usherom.
Slovenská tanečnica Veronika Prieložná vľavo vzadu za americkým spevákom Usherom. Zdroj: Veronika Prieložná archív

Kde sa to celé vyrábalo?

Točili sme to v Prahe, ale zastrešovali to Francúzi.

Takže Usher prišiel do Prahy len kvôli natočeniu jednej reklamy? Nemal tu nejaký koncert?

Nemal. Pricestoval na otočku len kvôli tej reklame. Aj keď to vyzeralo, že sa mu to ani nechce robiť.

Prečo?

My sme to točili dva dni a predtým sme mali ešte dva dni skúšky. On však na prvú ani neprišiel. A aj na tej druhej skúške zaňho robil všetko jeho asistent. Iba sa raz za čas postavil a skúsil si to. Ale inak sa na nás len pozeral. Mala som z neho pocit, že sa mu tam absolútne nechce byť, a dával to dosť najavo. Celý čas sa naňho čakalo.

Ako sa potom naučil vašu choreografiu, keď s vami poriadne ani neskúšal?

On celkovo ani nešiel veľmi podľa našej choreografie. Skôr tancoval také tie svoje overené veci, ktoré robí v každom druhom klipe, a my sme ho tam dopĺňali svojou nacvičenou choreografiou. Ale aj tá sa miliónkrát zmenila počas nakrúcania. Respektíve sa zjednodušovala. Dokonca nám pri jednom zábere bolo povedané, že Usher možno ani nepríde, lebo sa mu nechcelo. Bol zavretý v tom svojom karavane a nikto nevedel, či nakoniec príde alebo nie.

A prišiel?

Neprišiel. To bola posledná scéna v prvom dni nakrúcania. Ale potom na druhý deň sme to točili nanovo už aj s ním. Ale opäť sa tam naňho celý čas čakalo. (smiech) Dokonca to aj vidno v tej reklame, že v jednom zábere sme na schodoch bez neho a potom už s ním. Väčšinu času sme s ním nakrúcali počas nadčasov. A keď sme skončili, tak za ním chodili ľudia z jeho tímu, ktorí mu opakovali, že musí stihnúť let naspäť do USA. Iba sme si s ním rýchlo stihli dať fotku a odišiel preč.

Veronika a jej tanečná crew v zákulisí počas točenia reklamy s Usherom.
Veronika a jej tanečná crew v zákulisí počas točenia reklamy s Usherom. Zdroj: Veronika Prieložná archív

Takže si ani nemala možnosť sa s ním porozprávať dôvernejšie a zistiť, aký v skutočnosti je?

Nie, na to tam skoro vôbec nebol priestor. Ale zozačiatku pôsobil fajn, dokonca som sa s ním predtým stretla sama na chodbe. Pozdravil sa mi ako prvý a bol veľmi priateľský. Vyzeralo to, že sa na nakrúcanie teší. No potom na pľaci už vyzeral tak, akoby mu už bolo pridlho. Ak by som mala povedať, aký je naživo, len na základe toho točenia, tak by som povedala, že je trochu arogantný a nezodpovedný. Veľmi sa s nami ani nerozprával.

Reklama, v ktorej Veronika tancovala s Usherom:

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa v e r o n i k a (@veronika.prielozna)

Nebolo ti ľúto, že si sa s ním ani nestihla bližšie spoznať, už keď si bola s takou veľkou hviezdou na jednom pľaci?

Ja som popravde čakala, že k tomu dôjde po natočení, lebo predsa len pri skúškach a nakrúcaní na to ani veľmi nie je priestor. Ale aj my tanečníci sme už boli trošku nahnevaní, pretože sme to točili v apríli v nejakej výrobnej hale pri Prahe, kde bola extrémna zima a ja som nemala takmer nič na sebe.

Odporúčané
Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor) Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor) 24. apríla 2024, 14:30

Ja som bola taká stuhnutá, že som ani nevedela urobiť šnúru, čo bežne urobím kedykoľvek aj so zatvorenými očami. Mali sme k dispozícii len zimné bundy mimo scény, ale stále nám ich dávali dole s tým, že Usher už o chvíľu príde. No on stále nechodil.

Mal nejaké hviezdne maniere?

To nie, ale rozhodne mal lepšiu starostlivosť ako my všetci ostatní, ktorí sme tam mrzli. On tam mal svoje karavany, vyhradený priestor, ochranku, šatňu aj jedlo. My všetci ostatní sme jedli vedľa spolu.

Môžeš prezradiť aj nejaké pikošky z nakrúcania?

Prvé, čo mi napadne, je, že keď sme si ešte pred nakrúcaním išli urobiť covid testy v jednom hoteli, stretli sme tam will.i.am-a z The Black Eyed Peas. Tak sme sa s ním odfotili a on sa nás opýtal, že kde tancujeme, tak sme odpovedali, že v reklame s Usherom. A on na to: „Čože? Usher je v meste? Tak to mu musím zavolať!“ (smiech) Smiali sme sa na tom, aký je ten svet malý.

Veronika a jej tanečná crew v hoteli so spevákom will.i.am-om zo skupiny Black Eyed Peas.
Veronika a jej tanečná crew v hoteli so spevákom will.i.am-om zo skupiny Black Eyed Peas. Zdroj: Veronika Prieložná archív

Akoby bola Praha vysunuté pracovisko hollywoodskych hviezd...

Ono to tak naozaj je, teda minimálne pri reklamných produkciách. Pretože svetovým produkciám sa oplatí pricestovať do východnej Európy, prenajať si tu priestory a štáb a celé to zrealizovať u nás, ako by si to mali nakrútiť niekde v Los Angeles. Je to tu pre nich omnoho lacnejšie. A preto sa môže stať, že sa u nás objavia takéto americké hviezdy.

Ak to smieš prezradiť, aký je honorár za tancovanie s Usherom?

To neviem, či môžem hovoriť. Ale zatiaľ to bol môj najlepšie platený job. V tomto biznise sa sčítavajú rôzne separátne sumy dokopy. Iný plat je za skúšobný deň a iný za deň, keď sa už nakrúca. Plus ďalšia položka je tzv. buy-out (práva na vysielanie reklamy na základe času, teritória a technológií, akými sa bude šíriť výkon tanečníka či herca na propagáciu tohto produktu). Práva ‚buy-out‘ zvyknú byť najlepšie platená položka, pretože tým dávaš súhlas na to, aby mohli používať tvoju tvár. A ešte sa dáva niečo za fitting alebo za nadčasy.

Odporúčané
Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) 20. apríla 2024, 9:30

Za fitting ti platia akoby za to, že oni nemuseli na tvoj outfit minúť žiadne peniaze zo svojho rozpočtu, pretože si mala vlastné oblečenie, dobre tomu rozumiem?

Áno, pretože ja tie svoje veci môžem na pľaci opotrebovať alebo aj zničiť. Ale toto sa deje väčšinou v zahraničných produkciách, že ti platia za fitting, na Slovensku to je rarita. Tak som tam mala svoj sveter, čo mi uštrikovala mamina. (smiech)

A keď teda sčítame všetky tieto položky, tak koľko približne si si za tie 4 dni zarobila? Len aby mali čitatelia predstavu. Je to štvor- alebo päťciferné číslo?

Nebolo to ešte päťciferné číslo, ale bolo to dosť vysoké štvorciferné číslo. Viac už neprezradím.

Veronika a jej tanečná crew v zákulisí počas točenia reklamy s Usherom.
Veronika a jej tanečná crew v zákulisí počas točenia reklamy s Usherom. Zdroj: Veronika Prieložná archív

Tvojou doménou je vogue dance, pri ktorom je veľmi dôležité sebavedomie. Zároveň v ňom pracujete s extrémne náročnými tanečnými krokmi, pri ktorých sledovaní mám pocit, že sa tam lámete alebo skrátka nemáte kosti...

Áno, vykĺbujeme sa akoby. (smiech)

Vyzerá to dosť nebezpečne. Nemala si pri tom nejaký vážny úraz?

Ani nie, maximálne sa mi stalo, že som si predtým nedala poriadny strečing a vykĺbila som si rameno a celkom som to cítila. Ale to si pri tom adrenalíne ani neuvedomíš. Našťastie to však nebolo nič vážne. Paradoxne som mala viac zranení pri contemporary tanci, ktorý je viac technický. Pri ňom mi vyskočilo koleno a z toho som sa dostávala asi pol roka. Ale to sa stalo asi pred desiatimi rokmi.

Čo je teda pre teba náročnejšie, tie kroky alebo predviesť sebavedomý prístup?

Za mňa určite to sebavedomie. Vogue je celá kultúra a tanec je len jedna časť z nej. A napríklad na voguovom bále (tzv. battle) sú aj netanečné kategórie – napríklad fashion, runaway alebo body (telo). A práve v takýchto kategóriách je netriasť sa a predviesť sebavedomie extrémne náročné. Obdivujem každého, pre koho je prirodzené také veľké sebavedomie.

Veronika Prieložná vouge dance tanečníčka
Zdroj: Veronika Prieložná archív

Vo vogue je veľmi dôležitý aj vzťah k vlastnému telu a sexualite. Preto to robíš aj ty?

Pre mňa je to už skôr životný štýl. Ale mám rada na tom ten aspekt, že pri tanci môžem byť, kým len chcem, a nemusí s tým byť nikto iný stotožnený. A viem plnohodnotne vyjadriť to, ako sa akurát cítim vo svojom tele. 

Odporúčané
Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor) Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor) 19. apríla 2024, 17:00

Vogue je aj súčasťou LGBTI+ komunity. Čím to je, že tento štýl väčšinou tancujú gayovia alebo transľudia? Asi nikdy som to nevidel tancovať heterosexuálneho muža.

Ja áno, ale rozhodne je ich veľmi málo. Vogue totiž vznikol v minulom storočí v New Yorku v tzv. ballroom subkultúre. To je kultúra bálov, za ktorou stáli afroamerické a hispánske transženy, ktoré nesúhlasili s rasizmom na maškarných báloch. Preto vytvorili bezpečný priestor pre LGBTI+ komunitu a ľudí rozličnej farby pleti. Dnes sú však súčasťou vogue aj biele heterosexuálne ženy a vítaný je ktokoľvek, kto príde s rešpektom a pokorou.

tanečníčka vogue Veronika Prieložná
Zdroj: Veronika Prieložná archív

Spoločne s vašou tanečnou skupinou Kiki House of Velvet dokonca vystupujete pravidelne aj na bratislavskom Pride. Ako hodnotíš túto skúsenosť?

Je to super! Na Pride je vždy skvelá atmosféra. Vouge sa páči aj ľuďom mimo LGBTI+ komunity, ktorí tam chodia a chcú si ho vyskúšať. Okrem vystúpenia tam totiž mávame aj workshopy, ktorý väčšinou vedie naša „Kiki matka“ Monika Prikkelová a my jej pri tom asistujeme. 

Domov
Zdieľať
Diskusia