Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. októbra 2023, 9:30
Čas čítania 8:05
Martin Adam Pavlík Ondřej Jarůšek

OKTAGON 47: Vyhrá slovenský obor svoj životný zápas proti „Terminátorovi“ alebo mu Čech nadobro zničí sny?

OKTAGON 47: Vyhrá slovenský obor svoj životný zápas proti „Terminátorovi“ alebo mu Čech nadobro zničí sny?
Zdroj: OKTAGON MMA
ŠPORT BOJOVÉ ŠPORTY MMA OKTAGON MMA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Oktagon MMA sa vracia na Slovensko.

Zimný štadión Ondreja Nepelu (po novom Tipos Aréna) sa v sobotu 7. októbra zaplní fanúšikmi zmiešaných bojových umení. Čaká ich totiž veľká udalosť, turnaj Oktagon 47. V hlavom zápase si zmerajú sily Karlos „Terminátor“ Vémola a Pavol Langer z Košíc. 

Diváci konečne uvidia aj stále odkladaný zápas Mateusza Legierskeho s Karolom Ryšavým či prekvapivý duel Roba Pukača s Matoušom Kohoutom vo velterovej divízii. Bratislavčanov poteší aj návrat domácej Lucie Szabovej. Vráti sa do boja po dlhých dvoch rokoch. 

Aj tentoraz sme sa pozreli na to, ako môžu jednotlivé zápasy dopadnúť, a zanalyzovali sme najpravdepodobnejšie scenáre. Neváhaj nám do komentára napísať, ako tipuješ výsledky zápasov ty. A ak ťa zaujíma viac článkov o bojových športoch, pridaj sa do nášho klubu Refresher +.

Základné informácie o turnaji Oktagon 47
Kedy: sobota 7. októbra
Kde: Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave, naživo na Oktagon.tv
Hlavné hviezdy turnaja: Karlos Vémola, Pavol Langer, Robo Pukač, Karol Ryšavý, Lucia Szabová a ďalší
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Adam Horváth vs. Ahmed Sami

Jedným z hlavných ťahákov bratislavského turnaja mal byť pôvodne duel Vlasta Čepa s Matějom Peňázom. Český zápasník však ohlásil, že sa jeho ruka nestihne plne uzdraviť a Čepo sa napokon na poslednú chvíľu zranil, pričom už mal vybaveného náhradného súpera. 

Bol ním prvý Egypťan v organizácii Ahmed Sami. Ten sa napokon na turnaji Oktagon 47 predsa len ukáže. Biť sa bude s Maďarom Adamom Horváthom, tréningovým partnerom dobre známeho Mátého Kertésza. Z desiatich výhier má na konte pôsobivých osem submisií. Sami má rovnaký počet výhier, no zároveň má o polovicu menej prehier než jeho protivník, teda tri.

Štyrikrát vyhral na KO/TKO, trikrát na submisiu. Svedčí to o tom, že obaja dokážu zápasiť v stoji aj na zemi, pričom viac sa do grapplingových výmen bude hnať asi Horváth. Keďže sme Maďara videli bojovať v Oktagone naposledy s Jozefom Wittnerom v roku 2019 (odvtedy porazil vo Fabriq MMA Mateja Šurina) a pre Samiho pôjde o premiéru v organizácii, ťažko predpokladať, kto nastúpi v lepšej forme.

V každom prípade obaja posledné zápasy vyhrali dominantne už v prvom kole. Je to dobré lákadlo, pretože v Bratislave sa to môže skončiť rovnako. O to náročnejšie sa však predpokladá, kto z nich udá tempo zápasu. O niečo viac však predsa len favorizujeme Horvátha, ktorého počet submisií pôsobí už na pohľad hrozivo a má na konte aj viac zápasov. V zlomových momentoch by tak mohol využiť väčšie skúsenosti. 

Tip na víťaza: Horváth

Veronika Smolková vs. Megan Morris

Pre obe zápasníčky pôjde o debut v Oktagone. Slovenka sa mala pôvodne stretnúť v klietke s Grékyňou Mytilinaki, jej súperkou sa však nakoniec stáva Angličanka Morris. Tá má za sebou v profi MMA jednu výhru pred limitom na submisiu (armbar) a dve prehry na body. Úspechy predtým zbierala v amatéroch, kde sa v roku 2018 dokonca stala juniorskou majsterkou sveta.


Veronika Smolková patrí medzi najnádejnejšie bojovníčky na Slovensku a je viacnásobnou majsterkou šampionátu GAMMA. V tomto prípade neočakávame ukončenie pred limitom, ale skôr taktickú trojkolovú bitku, v ktorej bude záležať na tom, ktorá z bojovníčok lepšie presadí svoju taktiku a lepšie ustojí tlak. Do zápasu ako mierna favoritka nastúpi slovenská rodáčka. Zápas by mohla rozhodnúť svojou silou a dravosťou.

Tip na víťaza: Smolková

Gustavo Lopez vs. Beno Adamia

UFC veterán a bývalý titulový vyzývateľ Gustavo Lopez sa vracia po tvrdej prehre, ktorú utrpel v boji proti vtedajšiemu šampiónovi bantamovej váhy Jonas Mågårdovi. Teraz ho v klietke preverí Gruzínec Beno Adamia, ktorý má skúsenosti zo známych organizácií ako M-1 alebo ACB a aktuálne sa vezie na vlne dvoch výhier v rade.


Gustavo Lopez do bitky nastupuje v pozícii obrovského favorita. Na konte má viac skúseností, vo svojej kariére už čelil aj väčším výzvam a teraz bude navyše hladný po návrate do víťazného sedla. Ak si chce totiž znova vydobyť príležitosť zabojovať o titul šampióna, nemôže si dovoliť zaváhať.


Pokiaľ sa Lopez nedopustí žiadnej výraznej chyby, ktorú by Adamia mohol potrestať, mal by si dôjsť po dominantné víťazstvo a nebudeme sa čudovať, ak by to bolo ešte pred limitom. Lopez dokáže súpera zrušiť v postoji aj na zemi a drvivú väčšinu svojich výhier ukončil v prvom alebo druhom kole. Rýchly koniec očakávame aj tentoraz.

Tip na víťaza: Lopez

gustavo lopez
Zdroj: OKTAGON MMA

Lucia Szabová vs. Alexandra Andersröd

Lucia Szabová sa do Oktagonu vráti po dvoch rokoch, počas ktorých sa stala matkou. Teraz však chce nadviazať na svoje predchádzajúce úspechy v klietke. V rámci MMA je v Oktagone doteraz neporazená a na konte má štyri výhry, pričom tri súperky ukončila pred limitom. Teraz si brúsi päste na súperku zo Švédska a čaká ju zápas podľa špeciálnych Underground pravidiel.


Alexandra Andersröd je dvojnásobnou švédskou šampiónkou v K-1 a v rámci muay thai či kickboxu má viac ako tri desiatky zápasov. Má „ostré“ kolená aj lakte a na Slovenku tak po dvoch rokoch čaká naozaj náročná výzva. Andersröd bude mať navyše možnosť „pomstiť“ svoju krajanku Corneliu Holm, ktorú Szabová pred dvoma rokmi porazila.


Vo svete bojových športov sú dva roky dlhá pauza, v zápase preto rozhodne najmä to, v akej forme sa Szabová ukáže. Skúsená bojovníčka s vražedným inštinktom je však v boji jasnou favoritkou a nebude žiadnym prekvapením, ak si odnesie ďalšie ukončenie pred limitom.

Tip na víťaza: Szabová

Lucia Szabová.
Lucia Szabová. Zdroj: Oktagon MMA

Robo Pukač vs. Matouš Kohout

Toto bude veľká paráda. Nečakaný zápas, v ktorom sa Kohout predstaví vo velterovej divízii, teda vo vyššej váhovke, než je zvyknutý. Nebude síce musieť toľko chudnúť, netreba však zabúdať na to, že práve Pukač je v tejto váhe ako doma.

Odporúčané
Black Panther: Vyrastal som v drsnej štvrti, pouličné bitky ma dostali do väzenia. K drastickej zmene prinútil Keitu sestrin plač Black Panther: Vyrastal som v drsnej štvrti, pouličné bitky ma dostali do väzenia. K drastickej zmene prinútil Keitu sestrin plač 1. mája 2024, 10:00


Môžeme čakať krvavý zápas v postoji, keďže tam sa obaja cítia najkomfortnejšie. Sú skvelí boxeri a vedia to aj v pasovaní sa pri pletive, kde by mohli zbierať body aj za cenu toho, že by nešlo práve o najatraktívnejší zápas. Veríme však v to, že pôjde o podobne napínavú férovku, akú naposledy Kohout predviedol s Karolom Ryšavým.

Zatiaľ čo Čech je agresívnejší, Pukač je zase technickejší a presnejší. Už veľakrát mu však zápasy na plné tri kolá ušli cez ruky bodových rozhodcov, ktorí to nevideli úplne rovnako ako on či diváci v hale. Preto očakávame, že pôjde po výhre možno razantnejšie a v prípade, že by Kohouta dostal na zem, mal by dominovať a hroziť submisiou. 

Tip na víťaza: Pukač

MMA zápasník Robo Pukač.
MMA zápasník Robo Pukač. Zdroj: OKTAGON MMA

Łukasz Siwiec vs. Amiran Gogoladze

Poľsko-gruzínska mastenica. Oktagon 47 je fakt plný nabitých zápasov a práve pri tomto možno diváci prestanú dýchať. Obaja sú totiž chirurgicky presní, tvrdohlaví zabijaci. Siwiec takmer porazil Davida Kozmu a následne dominantne zdolal Johna Hathawaya. Gogoladze prezývaný „The Sniper“ naposledy jednoznačne ubil Liama Etebara.

Na prvý pohľad nenápadný duel, ktorý nakoniec môže patriť medzi to najlepšie z celej karty. Myslíme si, že to bude veľmi vyrovnané, o niečo viac však veríme Siwiecovi, ktorého nezlomnosť a bojové IQ môžu konkurovať tým najsilnejším mužom velterovej divízie Oktagonu. I keď má viac zápasov Gruzínec, v klietke sa ešte nepostavil takým náročným súperom ako jeho náprotivok.

Tip na víťaza: Siwiec

Marek Mazúch vs. Jaime Cordero

Ak by bol toto nakoniec zápas večera, vôbec by sme sa nečudovali. Obaja milujú krv a ostré prestrelky, ktoré sa končia tmou a tvrdým pádom k zemi. Mazúch ako jediný dokázal „vypnúť“ Leandra Silvu, a to vo veľkých boxerských rukaviciach, čiže sila, ktorou disponuje, je, zdá sa, na trocha inej úrovni.


Podceňovať Cordera by však bola obrovská chyba. V posledných dvoch zápasoch sa totiž príliš neohrial, keďže už v prvom kole doslova zdemoloval Ondřeja Rašku a Gabriela Töröka. Mazúch asi nebude takým ľahkým súperom, ale vidíme v jeho štýle boja slabiny, ktoré by Nemec mohol potrestať.

Mazúchove výpady môžu minúť cieľ a údery z kontry by preňho mohli byť osudové, čo sa ukázalo aj pri zápase s Alom Matavaom. Cordero je technickejší a komplexnejší bojovník. Aj on však môže spraviť chybu a dostať „ranu smrti“. Mazúch navyše v minulosti ukázal, že toho dokáže zniesť veľa. V každom prípade nás čaká parádny zápas.

Tip na víťaza: Cordero

mazuch
Zdroj: OKTAGON MMA

Mateusz Legierski vs. Karol Ryšavý

Poľský dynamit Mateusz Legierski je na pôde Oktagonu doteraz neporazený – jedinú prehru v kariére má z prestížnej KSW. Tvrdosť jeho rúk nebezpečných ako výbušnina pocítil už nejeden súper. Problém mu však nerobí ani súboj na zemi. Jeho zápasy tak väčšinou majú krátke trvanie.

Na druhú stranu klietky sa postaví zverenec Attilu Végha Karol Ryšavý, ktorý si v poslednom zápase poradil s Matúšom Kohoutom. Aj on väčšinu svojich zápasov končí pred limitom, a aj keď má o niečo viac skúseností ako Legierski, v tomto prípade si myslíme, že za dlhší koniec bude ťahať rýchlejší a tvrdší poľský bojovník. Podobne to vidia aj stávkové kancelárie, pri ktorých je Legierski veľkým favoritom.

Ak by Ryšavý dokázal prekvapiť a vyhral, ​​posunul by sa zo štvrtého miesta v rebríčku ľahkej váhy nahor k tým najvyšším priečkam. Legierski je v rebríčku ľahkej váhy aktuálne na druhom mieste. Ryšavý by si tak prípadnou výhrou mohol potenciálne zaistiť titulový zápas. Poliak pritom už v minulosti bol v ľahkej váhe šampiónom Oktagonu a vôbec sa netají tým, že opasok chce získať späť. 

Tip na víťaza: Legierski

Oktagon MMA MMA Karol Ryšavý Marek Bartl
Zdroj: Oktagon MMA

Adam Pałasz vs. Sofiane Boukichou

V Bratislave uvidíme aj súboj ťažkotonážnikov, čo je vždy skvelá zábava. Knokaut tam totiž hrozí každú sekundu. Tentoraz to nebude inak. Poliak prezývaný Adas z Jawora si už síce brúsil zuby na opasok Oktagonu, tvrdo však narazil na Lazara Todeva, ktorý sa o titul pobije už čoskoro s Hatefom Moeilom.

Zatiaľ čo Pałasz je majster na knokauty, jeho francúzsky súper Sofiane Boukichou zase obľubuje boj na zemi a submisie, pričom jeho najčastejšou technikou na ukončenie zápasu je rear-naked choke.

Uvidíme, kto presadí svoju hru, no väčším favoritom je agresívny Pałasz, ktorý keď sa „prepne“ do beštiálneho módu, nepozná ani brata a trhá na kusy všetko, čo je pred ním. Čakáme koniec hneď v prvom kole, možno už aj v prvých sekundách. 

Tip na víťaza: Pałasz

Ivan Buchinger vs. Jakub Dohnal

Slovenský velikán Ivan Buchinger patrí medzi najväčšie legendy domácej scény a za sebou už má bezmála 50 zápasov. Ako sám o sebe hovorí, na zemi je zabijak a jeho štatistiky to jasne potvrdzujú. Na submisiu ukončil už neuveriteľných 24 súperov, čo je o 10 viac ako celkový počet zápasov jeho nadchádzajúceho súpera.


Jakub Dohnal po svojej poslednej výhre vyslovil prianie postaviť sa proti Buchingerovi a promotéri mu ho splnili. Dohnal vo svojich zápasoch stavia primárne na wrestling so snahou „prebodovať“ súpera alebo ho utiahnuť na submisiu. Nie je však príliš pravdepodobné, že by sa mu to podarilo aj v zápase s Buchingerom, ktorý bude na zemi na ďaleko vyššej úrovni.


V grapplingu si s Buchingerom dokáže merať sily len málokto. Ako sme však už niekoľkokrát videli – vrátane posledného zápasu na pražskej Štvanici – výmeny v postoji mu niekedy môžu robiť problémy. Oproti tomu Dohnal v boji s Davidom Moonom ukázal, že dokáže aj extrémne efektívne boxovať, čo by mohol skúsiť aj v zápase s Buchingerom.


Ak by Dohnal zvíťazil, išlo by o najväčšiu výhru jeho kariéry. Ako pravdepodobnejší scenár však vidíme, že Buchinger na domácej pôde nesklame a doručí ďalšie ukončenie pred limitom. Tipujeme ďalšiu submisiu počas prvých dvoch kôl.

Tip na víťaza: Buchinger

Ivan Buchinger.
Ivan Buchinger. Zdroj: Oktagon MMA

Karlos Vémola vs. Pavol Langer

Zápas, ktorý nikto neočakával, je tu. Napriek tomu, že Pala Langera viacerí podceňovali a bol takmer stále outsiderom, prebojoval sa až k šampiónskemu opasku. Najskôr prekvapivo, no dominantne porazil Rafaela Xaviera a potom v boji o dočasný titul zdolal Nemca Alexandra Poppecka.

S „Terminátorom“ sa pobije o pravý opasok a bude to stopercentne bolieť. Napriek tomu, že Langer je rozhodne komplexnejším bojovníkom (v postoji bude mať určite prevahu a na zemi má skvelú kontrolu), Čech sa bude chcieť ukázať ako možno ešte nikdy predtým a zmyť všetky pochybnosti o tom, že patrí do starého železa. 

UFC veterán má na konte momentálne 19 submisií a 7. októbra bude chcieť túto bilanciu zaokrúhliť na 20. V postoji totiž s Langerom nemá šancu, a preto sa stopercentne bude držať svojej klasickej taktiky dostať súpera čo najrýchlejšie na zem. V grapplingových výmenách by napriek zručnostiam Langera mal Čech dominovať a udávať tempo.

Odporúčané
Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? 19. apríla 2024, 14:30

V prípade, že sa mu to nepodarí, môže to byť náročných 25 minút. Predpokladáme, že Vémola by radšej zomrel, než by prehral ďalší zápas v tomto roku, ktorý by ho navyše oddialil a možno úplne odstavil od vytúženej a už prakticky dohodnutej budúcej odvety s Attilom Véghom. Predpovedáme koniec najneskôr v druhom kole a tvrdý tlak. 

Tip na víťaza: Vémola

Karlos Vémola.
Karlos Vémola. Zdroj: OKTAGON MMA
Domov
Zdieľať
Diskusia